Rusya’dan Doğu Akdeniz’de Kinzhal Füzeleriyle Güç Gösterisi

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya, Doğu Akdeniz’de güç gösterisi sergiliyor. Geçtiğimiz ay Suriye’de bulunan Hmeymim Hava Üssü’ne Tu-22M3 bombardıman uçakları sevk edilmişti. Şimdi ise MiG-31K savaş uçakları ilk kez Hmeymim’de boy gösteriyor.

Doğu Akdeniz’de bir tatbikat icra etmek üzere Hmeymim’e gelen uçaklar arasında 2 adet MiG-31K, bir adet Il-38 Denizaltı Savunma Harbi (DSH / ASW) uçağı ve en az 3 adet Tu-22M3 bombardıman uçağı yer alıyor. MiG-31K ilk kez Hmeymim’e intikal etti. Tu-22M3 ise bir ay sonra tekrar Hmeymim’e geri döndü.

STM Banner

Hem MiG-31K’lar hem de 3 adet Tu-22M3 2.000 kilometre menzilli hipersonik gemisavar füzesi “Kinzhal” taşıma kapasitesine sahip. Uçakların intikali Hmeymim’deki pist uzatma ve genişletme çalışmalarının Mayıs ayında tamamlanmasının ardından gerçekleşti. Yeni pist sayesinde Rus Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan tüm uçaklar artık Hmeymim’e iniş-kalkış gerçekleştirebiliyor.

Süpersonik hızlara ulaşabilen yüksek irtifa önleme uçağı olarak görev yapan MiG-31K (NATO kodu “Foxhound”), MiG-31BM’nin hipersonik Kh-47M2 Kinzhal füzesi taşıyabilmesi için modernize edilmiş versiyonu. Mayıs 2018’de 10 uçağın MiG-31K versiyonuyla değiştirildiği açıklanmıştı. Uçak, bu değişikliklerin ardından saldırı görevi de kazanmış oldu.

Kinzhal füzesi entegreli Tu-22M3 bombardıman uçakları/Hmeymim Hava Üssü
Kinzhal füzesi entegreli Tu-22M3 bombardıman uçakları/Hmeymim Hava Üssü

Hmeymim’deki Pist Çalışmaları

Hmeymim Hava Üssü’ndeki iki pistten birinde bir süredir pistin yaklaşık 300 metre uzatılması çalışmaları devam ediyordu. Çalışmaların sonucunda pistin toplam uzunluğu 3.200 metreye yükseldi. Pistteki uzatmadan sonra Hmeymim’e stratejik bombardıman uçaklarının sevk edilmesi bekleniyordu, öyle de oldu.

Yeni pist hakkında Rus basınına açıklamada bulunan üs yetkilileri, pistin son derece pürüzsüz ve düz olduğunu belirtti.

Rusya’nın icra edeceği tatbikata Rus Donanmasından gemiler ve denizaltılar da katılıyor.

Tatbikata katılan tüm donanma unsurları Rus Donanmasına bağlı Karadeniz Filo’sundan. Gemiler arasında Slava sınıfı güdümlü füze kruvazörü Moskva; Amiral Grigoroviç sınıfı fırkateynler Amiral Essen ve Amiral Makarov yer alıyor. Denizaltılar ise Kilo sınıfı olan Stary Oskol ve Rostov-on-Don.

Tatbikata iştirak edecek olan diğer uçaklar arasında ise Tu-142MK uzun menzilli deniz keşif uçakları ve Su-35S savaş uçakları yer alıyor. Tatbikatın senaryosu ise Hmeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bulunan Rus Donanmasına ait lojistik donanma üssünün korunması ve güvenliğinin sağlanması.

Rus Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan videolarda hem MiG-31K savaş uçakları hem de Tu-22M3 bombardıman uçaklarının “Kinzhal” füzeleri taşıdığı görüldü.

Tüm bu unsurlar göz önüne alındığı taktirde Rusya’nın savaş uçakları ve savaş gemileriyle birlikte Doğu Akdeniz’de oldukça ciddi bir güce ulaştığı görülebiliyor. Rusya, istediği taktirde hipersonik, süpersonik ve subsonik gemisavar füzeleriyle saldırı düzenlemesine kabiliyetine ulaşmış durumda.

HMS Queen Elizabeth Uçak Gemisi de Doğu Akdeniz’de

HMS Queen Elizabeth gemisi ise halen Doğu Akdeniz’de. Geminin güvertesinde ABD’ye ait F-35B savaş uçakları konuşlu. Rusya’nın Tu-22M3 ve MiG-31K’lar ile birlikte HMS Queen Elizabeth uçak gemisi görev grubuna yönelik saldırgan adımlar atmasından endişe ediliyor.

Kh-47M2 Kinzhal (Dagger) Hipersonik Füzesi

Tu-22M3 bombardıman uçakları ve MiG-31K, Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen hipersonik füze sistemi Kh-47M2 Kinzhal (Dagger/Hançer) ateşleme kapasitesine sahip. Azami 2.000 kilometre menzili bulunduğu bilinen Kinzhal; 480 kilogram ağırlığında nükleer/konvansiyonel harp başlığına, azami 1.000 kilogram fırlatma ağırlığına ve 10 ila 20 metrelik dairesel sapma (CEP) değerine sahip.

Kh-47M2-Kinzhal-min

Çeşitli ülkeler tarafından geliştirme faaliyetlerine devam edilen hipersonik füzeler, Mach 5 ve daha yüksek hızlarda uçuş hızı bulunan füzelerdir. Nükleer ve konvansiyonel harp başlığı taşıyabilen hipersonik füzeler, yüksek hızları sebebi ile günümüzde hiçbir hava/füze savunma sistemi tarafından önlenememektedirler. Bu sebepten ötür ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına ağırlık vermişlerdir.

Rusya, Hmeymim’deki askeri varlığı sayesinde sadece Suriye’de değil, tüm Akdeniz’de de güç projeksiyonu uygulayabilecek. Hmeymim’den kalkan stratejik bombardıman uçaklarının Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya da erişimleri hiç zor olmayacak.

Nitekim Rusya Savunma Bakanlığı’ndan açıklamada Tu-22M3 bombardıman uçaklarının mürettebatının Akdeniz üzerindeki hava sahası üzerinde yeteneklerini geliştirecekleri ve eğitim uçuşları icra edecekleri vurgulandı.

ÖNERİLEN İÇERİK: Rusya’dan Hmeymim Üssü’ne Stratejik Bombardırman Uçağı Sevkiyatı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Rusya Savunma Bakanlığı

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu