Rusya’dan Hmeymim Üssü’ne Stratejik Bombardırman Uçağı Sevkiyatı

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya, Suriye’nin Lazkiye şehrinde bulunan Hmeymim Hava Üssü’ne üç adet Tu-22M3 stratejik bombardıman uçağı sevk etti. Rus Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanlığı (Воздушно-космические силы; Vozduşno-Kosmiçeskiye Sili – VKS), Suriye’ye ilk kez Tu-22M3 konuşlandırmış oldu.

Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Hmeymim Hava Üssü’nde uzun süreden bu yana ikinci pistin uzatılması ve genişletilmesi için devam eden çalışmaların sona erdiği de duyuruldu. Yeni piste ilk kez Tu-22M3’ler iniş gerçekleştirdi. Yeni pist sayesinde Rus Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan tüm uçaklar artık Hmeymim’e iniş-kalkış gerçekleştirebilecek.

STM Banner

Tu-22M3 bombardıman uçakları, Rus Savunma Bakanlığı’nın resmi açıklamasından önce Suriye rejimine yakın sosyal medya hesapları tarafından fotoğraflanmış ve uçakların Lazkiye semalarında görüldüğü belirtilmişti.

Hmeymim’deki Pist Çalışmaları

Hmeymim Hava Üssü’ndeki iki pistten birinde bir süredir pistin yaklaşık 300 metre uzatılması çalışmaları devam ediyordu. Çalışmaların sonucunda pistin toplam uzunluğu 3.200 metreye yükseldi. Pistteki uzatmadan sonra Hmeymim’e stratejik bombardıman uçaklarının sevk edilmesi bekleniyordu, öyle de oldu.

Yeni pist hakkında Rus basınına açıklamada bulunan üs yetkilileri, pistin son derece pürüzsüz ve düz olduğunu belirtti.

Rusya Tu-22M3 Hmeymim
Rus Hava Kuvvetleri’nin Hmeymim’e konuşlandırdığı Tu-22M3 Stratejik Bombardıman Uçakları

Rusya, Suriye’ye müdahale etmeye başladığı Ekim 2015’ten Ağustos 2018’e kadar Tu-22M3’lerin Suriye üzerinde 369 sorti icra ettiğini duyurmuştu. Bu saldırılar için Tu-22M3’lerin kalkış gerçekleştirdiği hava üssü ise Kuzey Osetya’da bulunan Mozdok Hava Üssü idi. Rusya daha sonra bu uçakları Ağustos 2016’da kısa bir süreliğine İran’da bulunan Hamedan Hava Üssü’nden kaldırarak Suriye üzerinde saldırılar gerçekleştirmişti fakat İran daha sonra Rusya’nın hava üslerine erişim iznini kaldırınca uçaklar geri çekildi.

Soğuk Savaş döneminde (1960’lı yıllarda) Rus askeri havacılık ve savunma şirketi Tupolev tarafından üretimlerine başlanan Tu-22 bombardıman uçaklarının orta ömür modernizasyonu kapsamında geliştirilen Tu-22M3’ler ilk kez Aralık 2018’de test uçuşlarına başlamıştı. Modernizasyon kapsamında uçaklarla daha gelişmiş radarlar, uçuş kontrol bilgisayarları ve yeni mühimmatlar entegre edilmişti. Tupolev Dizayn Bürosu tarafından geliştirilen Tupolev Tu-22M (NATO rapor adı: Backfire), süpersonik hızlarda uçabilen uzun menzilli stratejik bir bombardıman uçağı.

Hmeymim Hava Üssü Pistleri
Hmeymim Hava Üssü Pistleri

Rusya, Suriye’deki müdahalesi sayesinde pek çok yeni askeri ekipmanını Suriye’de test etmişti. Bunlardan bir tanesi 5.nesil savaş uçağı Su-57 Felon idi. Bu ekipmanlara artık Tu-22M3’ler de eklenecek. Eğer Tu-22M3 sevkiyatları başarılı olursa Rusya benzer bombardıman uçaklarını da Suriye’ye sevk edebilir. Hmeymim’in yeni pisti daha gelişmiş mühimmatlar taşıyabilen Tu-95MS ve Tu-160 bombardıman uçaklarına da ev sahipliği yapma kapasitesine sahip.

Kh-47M2 Kinzhal (Dagger) Hipersonik Füzesi

Tu-22M3 bombardıman uçakları, Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen hipersonik füze sisitemi Kh-47M2 Kinzhal (Dagger) ateşleme kapasitesine de sahip. Azami 2000 kilometre menzili bulunduğu bilinen Kinzhal; 480 kilogram ağırlığında nükleer/konvansiyonel harp başlığına, azami 1000 kilogram fırlatma ağırlığına ve 10 ila 20 metrelik dairesel sapma (CEP) değerine sahip. Çeşitli ülkeler tarafından geliştirme faaliyetlerine devam edilen hipersonik füzeler, Mach 5 ve daha yüksek hızlarda uçuş hızı bulunan füzelerdir. Nükleer ve konvansiyonel harp başlığı taşıyabilen hipersonik füzeler, yüksek hızları sebebi ile günümüzde hiçbir hava/füze savunma sistemi tarafından önlenememektedirler. Bu sebepten ötür ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına ağırlık vermişlerdir.

Rusya, Hmeymim’deki askeri varlığı sayesinde sadece Suriye’de değil, tüm Akdeniz’de de güç projeksiyonu uygulayabilecek. Hmeymim’den kalkan stratejik bombardıman uçaklarının Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya da erişimleri hiç zor olmayacak.

Nitekim Rusya Savunma Bakanlığı’ndan açıklamada Tu-22M3 bombardıman uçaklarının mürettebatının Akdeniz üzerindeki hava sahası üzerinde yeteneklerini geliştirecekleri ve eğitim uçuşları icra edecekleri vurgulandı.

Henüz dün öğlen saatlerinde Hmeymim’e sevk edilen Tu-22M3’lerden bir tanesi bugün sabah saatlerinde Akdeniz’deki ilk eğitim ve gözlem uçuşuna çıktı.

Tu-22M3 Akdeniz Uçuşu
Tu-22M3 Akdeniz Uçuşu

Akdeniz’deki ilk uçuşuna çıkan Rus bombardıman uçağının aynı zamanda Kinzhal hipersonik füzesinin gemisavar varyantıyla uçtuğu da gözlemlendi.

Rusya Khinzhal Füzesi Tu-22M3
Rusya/Khinzhal Füzesi Tu-22M3

Hmeymim Hava Üssü

Rusya ile Esed rejimi arasında 26 Ağustos 2015’te imzalanan anlaşma doğrultusunda, Rus uçakları ve askerleri Hmeymim Üssü’ne yerleşmişti.

Anlaşmaya göre, Rusya üssün kullanımı için rejime herhangi bir ücret ödemiyor. Üsse yerleştirilecek uçak, personel ve teçhizat Rusya tarafından belirleniyor. Hmeymim Üssü’ne getirilecek ekipmanlar vergiye ve gümrük kontrolüne tabi olmuyor. Burada görev yapacak Rus personel ve aileleri, diplomatlara benzer ayrıcalık ve dokunulmazlığa sahip. Esed rejimi, faaliyetlerinden dolayı Rusya’ya ve görevli personeline herhangi bir dava açamıyor.

Rus ordusu, Suriye’de Hmeymim Hava Üssü’nün yanı sıra deniz üssü olarak Tartus Limanı’nı kullanıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Tu-22M3’ün fırlatma koltuğu üç askerin canını aldı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Rusya Savunma Bakanlığı, AA

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu