Rusya’dan SİHA’lara Karşı Özel SİHA Çözümü

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Federasyonu tarafından 2011 yılında geliştirilmeye başlanan Orion-E SİHA, Rus işgali altında bulunan Kırım topraklarında Kornet ATGM ile bir hava hedefini vurdu.

Rus Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Kırım’daki eğitim sahasında gerçekleştirilen testlerde Orion SİHA ile hava hedeflerine yönelik talimler icra edildi.

STM Banner

Orion, test atışları sırasında yer hedeflerini ve manevra yapan bir hava hedefini simüle eden helikopter tipi bir insansız hava aracını vurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Orion’un Rus Silahlı Kuvvetlerinin muharebe kabiliyetlerini ciddi ölçüde artıracağı kaydedildi.

“Orion, sadece düzinelerce saat boyunca ana havaalanından çok uzak bir mesafede hava keşifleri yapmakla kalmayıp aynı zamanda açıkta kalan hedeflere hemen saldırmaya da olanak sağlıyor.”

Rus SİHA’larına Özel Mühimmat

Orion’dan ateşlenen Rus mühimmatı ise Kornet (9M133FM-3) ATGM’nin yeni bir varyantına benziyor zira mühimmata farklı bir başlığın kullanıldığı görülebiliyor. Rus kaynaklara göre insansız helikopter, 4 kilometre uzaklıktan etkisiz hale getirildi.

Rus haber ajansı Ria Novosti kaynaklarına göre ise Inokhodets, Forpost ve Altius gibi Rus SİHA’larından kullanılabilecek olan Kornet mühimmatı, 10 km menzile sahip Kornet-D mühimmatı üzerinden geliştirildi.

Kornet (9M133FM-3) ATGM’ Entegreli Orion-E SİHA
Kornet (9M133FM-3) ATGM’ Entegreli Orion-E SİHA

Gelişme hakkında beyanlarda bulunan Rus Ordusu İnsansız Hava Araçlarından sorumlu yetkilisi Alexander Novikov, Orion SİHA’nin daha büyük ve farklı bir tasarımı olan Inokhodets-RU (Sirius)’nun Bayraktar TB2 ve diğer İHA’ları düşürebileceğini kaydetti.

Orion-E SİHA

Rusya’nın ilk Orta İrtifa – Uzun Havada Kalış (MALE) sınıfı İHA’sı olan Orion-E, henüz 2017 yılında tanıtıldı. 200 kilogram faydalı yük ile 24 saat havada kalabilen SİHA, performans olarak daha düşük olsa da TUSAŞ üretimi ANKA İHA ile aynı sınıfta bulunuyor. Servis irtifası 25.000 feet olan Orion-E; 8 metre uzunluğa, 16 metre kanat açıklığına, 1000 kilogram azami ağırlığa ve 200 km/s azami hıza sahip.

Kornet (9M133FM-3) ATGM’
Kornet (9M133FM-3) ATGM

Kısa süre önce Suriye’de test edilen ve akabinde Rus ordusu envanterine alınan Orion-E İnsansız Hava Aracı, geçtiğimiz yıl Rusya’nın Ryazan bölgesinde bulunan Listvyanka köyünde kırıma uğrayıp düşmüştü. Orion’un düşüş sebebinin motor arızası veya kontrol esnasında çıkan bir problemden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

İnsansız hava aracı teknolojisine oldukça geç yoğunlaşan Rusya Federasyonu, son zamanlarda ise bu alana yönelmiş durumda. Gerek Orion-E gibi klasik gerekse Okhtonik gibi stealth İHA projeleri bulunan Rusya Federasyonu, SATCOM ve mühimmat gibi bir dizi alt sistemleri ise kısa süre önce geliştirdi.

ÖNERİLEN İÇERİK: Rusya: Rus İHA’ları, Türk İHA’larından Daha Üstün


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Rusya Savunma Bakanlığı

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu