SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzesi (MANPADS)

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen Roketsan tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen SUNGUR, Türkiye’nin ilk Portatif Hava Savunma Füzesidir.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Portatif Hava Savunma Sistemi (PorSav) Projesi kapsamında geliştirilen SUNGUR; “Man-Portable Air-Defense Systems (MANPADS)”, “İnsan Tarafından Taşınabilen Hava Savunma Sistemi”, “Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi” veya çeşitli platformlara kolayca entegre edilebildiği için “Portatif Hava Savunma Füzesi” olarak isimlendirilebilmektedir. Ancak, askeri terminolojide daha çok MANPADS isimlendirmesi kullanılmaktadır.

STM Banner

SUNGUR MANPAD Sistemi’ne ait ilk atış videosu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından 1 Temmuz 2020 tarihinde paylaşılmıştır. BMC Savunma üretimi VURAN Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) üzerinde konuşlandırılan SUNGUR Füzesi ve Füze Fırlatma Sistemi ile yapılan atış esnasında, belirli bir yüksekliğe sahip sabit bir hedef başarıyla vurulmuştur. İlerleyen dönemlerde, TEK-ER tarafından icra edilen atış testlerinde de SUNGUR’un başarısı kanıtlanmıştır.

Roketsan tarafından HİSAR ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen SUNGUR, hareketli atış yeteneği, gece-gündüz hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve 360 derece atış kabiliyetine sahiptir. Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullandığı bilinen SUNGUR, üstün özellikleri dolayısıyla dördüncü nesil MANPADS olarak nitelendirilmektedir.

SUNGUR Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde de çok sayıda bulunan ABD üretimi FIM-92 Stinger MANPADS’lerin yerini alacaktır. FIM-92 Stinger MANPADS’lere göre daha üstün teknolojik özelliklere sahip SUNGUR, kaideye monteli sistemler ve taarruz helikopterleri tarafından aktif olarak kullanılacaktır. Ayrıca SUNGUR sayesinde Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığı sonlandırılacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu yöndeki ihtiyacı milli imkanlarla karşılanacaktır.

Azami 4+ km irtifa ve 8 km menzil değerlerine kadar hava araçlarına etkili olacak olan SUNGUR, Katmanlı Hava Savunma Ağı’nın ikinci kısmında bulunmaktadır yani, “Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (AİHSFS)’dir.

SUNGUR, 2022 yılı içerisinde TSK envanterine alınmıştır.

Önerilen İçerik: SUNGUR Hava Savunma Füzesi Envanter Girdi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu