Savunma Sanayi’nin 2023 Yılı İhracat Hedefi Açıklandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Savunma ve Havacılık Sanayii Sektörünün 2023 yılı ihracat hedefini açıkladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yapmış olduğu açıklamada, Türk Savunma ve Havacılık Sektörünün 2023 yılı ihracat hedefinin 6 milyar dolar olduğunu belirtti.

STM Banner

Prof. Dr. Demir, “2023 ihracatı için tabi duruma bağlı olarak, biz 6 milyar doları çok rahat gözümüze kestirdik. Onun üstünde bir rakam da olabilir. Gidişata bakacağız. Belki ilk çeyrekten sonra rakamı biraz daha netleştirecek hale gelebiliriz. Çünkü imzalar ona göre netleşiyor. Şu anda 6 milyar dolarlık bir hedef çok rahat görünüyor gözümüze. Çok daha üstü de olabilir.” ifadelerini kullandı.

2022 Yılı Savunma Sanayii İhracatı 4.3 Milyar Dolar

2021 yılında 3.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların rekorunu kıran Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü, 2022 yılında yeni bir rekora imza atmıştı. Sektörün 2022 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yaklaşık %36.9 artış ile 4.3 milyar dolar olduğu açıklanmıştı. 2023 yılı olarak belirlenen 6 milyar dolar hedefi ise 2022’ye göre yaklaşık %50 artışa tekabül etmekte.

CATS-Bayraktar-TB2
2022’nin İhracat Gözdesi Bayraktar TB2

2022 yılı içerisinde en çok ihracat yapan savunma sanayii firması ise 1.18 milyar dolar ihracat ile BAYKAR olmuştu. BAYKAR’ı; TUSAŞ, PRATT&WHITNEY THY TEK., TUSAŞ MOTOR SANAYİ ve BMC takip etmişti.

Kilogram Başı İhracatta Artış

Sektörün 2021 yılında 48.4 dolar olan kilogram başı ihracatı ($/kg), 2022 yılında 57.5 dolara yükseldi. Savunma ve havacılık sektörü, en fazla kilogram başı ihracat değerine sahip sektör olarak öne çıkıyor. (Mücevher sektörü hariç.)

İhracatta Öne Çıkan Ülkeler ve Ürünler

2022 yılı ile birlikte savunma sanayi sektörünün yıllık ihracatı ilk kez 4 milyar doların üzerine çıktı. Sektörün ihracatında; Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipinler, Polonya, Pakistan, Ruanda, Hindistan, Burkina Faso ve Azerbaycan gibi ülkeler öne çıkmakta.

İhracatta ise İnsansız Hava Taşıtları, Mühimmatlar ve Füze Sistemleri, Kara Araçları, çeşitli boyutlarda deniz platformları, Turbojet/Turbopropeller, Hava Taşıtlarının Aksamları, Av Tüfekleri, Namlulu Silahlar ve Silah Kuleleri ve Askeri Helikopterler 2022 yılına damgasını vurdu.

ÖNERİLEN İÇERİK: Milli Muharip Uçaktan Yeni Fotoğraf Geldi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

 

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu