Selçuk Bayraktar’ın 2022 yılında ABD üretimi Mojave İHA hakkında söylediği ‘bakacağız’ lafı, Bayraktar TB3’ün TCG ANADOLU’ya iniş ve kalkışı ile yerde kalmadı.
2022 yılında BAYKAR tarafından kısa-pistli gemilerden iniş ve kalkış yapması için tasarlanan Bayraktar TB3 SİHA tanıtılmıştı. O dönemde ABD’li General Atomics şirketi, BAYKAR’ın tanıtımı sonrasında ‘Mojave‘ adlı bir İHA’yı anons etmiş ve asıl bunun kısa pistli gemiler için bir ilk olacağını vurgulamıştı.
Yine aynı yıl içerisinde bir etkinliğe katılan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise “Dün bir Amerikalı firma, kısa pistli gemilere ‘biz ilk yapacağız’ diye bir yayında bulundu ama bakalım kim önce yapacak.” ifadesini kullanmıştı.
Bu ifade, dün tekrardan gündem oldu:
Selçuk Bayraktar’ın 2022’deki konuşması, bugün tekrar gündem oldu.
— O tarihte BAYKAR, kısa pistli gemilere iniş/kalkış yapan Bayraktar TB3’ü tanıtmış ve hemen ardından ABD’li bir firma ‘bunu biz ilk yapacağız’ demişti.
— ABD’li firma Mojave adlı İHA’yı gemiden kaldırdı ama… https://t.co/Zeiip9Ppe9 pic.twitter.com/ZXB3l5teCa
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) November 19, 2024
ABD’ninki kalktı ama inemedi
Geçen süre zarfında ABD üretimi Mojave İHA, uzun pise sahip bir uçak gemisine inişini gerçekleştirdi. Akabinde geçtiğimiz hafta da Güney Kore’ye ait Dokdo adlı kısa pistli bir amfibi hücum gemisinden kalkışını gerçekleştirdi. Ancak Mojave, Dokdo’ya demonte halde getirildi ve kalkış sonrasında da karadaki bir üsse inişini gerçekleştirdi. Bayraktar TB3 ise geçtiğimiz gün TCG ANADOLU’ya hem iniş hem de iniş sonrasında kalkış gerçekleştirdi. Dolayısı ile ‘kısa pistli bir savaş gemisinden iniş kalkış yapan’ ilk platform oldu.
Böylelikle Selçuk Bayraktar’ın 2022 yılında sarf ettiği ‘bakacağız’ sözü ve ‘ilk biz yapacağız’ iddiası, yerde kalmamış oldu.
Bayraktar TB3’ün Özellikleri
Kısa süre içerisinde Bayraktar TB2 üzerinden geliştirilen Bayraktar TB3; katlanabilir kanatlara, SATCOM faydalı yüküne, 1450 kilogram kalkış ağırlığına, 24 saat havada kalış süresine, 6 adet silah istasyonuna ve yüksek irtifada görev yapabilme yeteneğine sahip.
Temel Uçuş Performans Kriterleri
- 14 Metre Kanat Açıklığı
- 8.35 Metre Uzunluk
- 2.6 Metre Yükseklik
- 1450 Kilogram Kalkış Ağırlığı
- 125 knots-160 knots TAS Seyir Hızı – Maksimum Hız
- 280 Kilogram Faydalı Yük Kapasitesi
- 24+ Saat Havada Kalış Süresi
Gelişmiş Özellikler
- Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
- Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
- Otomatik İniş ve Kalkış
Kaynak: SavunmaSanayiST.com