
Bayraktar TB3 SİHA, Denizkurdu-II/2025 Tatbikatı’nda ilk kez salvo atış görevini başarıyla tamamladı. Tatbikatı TCG Anadolu Gemisi’nden izleyen Selçuk Bayraktar, “Deniz muharebesinde yeni bir çağ açmış oldu.” dedi.
Denizkurdu-II/2025 Tatbikatı kapsamında Bayraktar TB3 SİHA, ilk kez TCG Anadolu Gemisi’nden havalanarak hedeflere yönelik salvo atış gerçekleştirdi. İki prototip SİHA, tatbikatta verilen görevi başarıyla yerine getirdi. Tatbikat, 15 Mayıs 2025’te icra edilen “Seçkin Gözlemci Günü” kapsamında gerçekleştirildi.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, tatbikatı TCG Anadolu’dan takip etti. Gözlemlerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, Türk savunma sanayiinin geldiği noktaya dikkat çekti.
“Deniz muharebesinde yeni bir çağ açmış oldu”
Selçuk Bayraktar, Türk SİHA’larının muharebe doktrinini değiştirdiğini belirterek şunları söyledi:
“Yüzyıllar önce ecdadımızın yaptığı gibi nasıl ki gemileri karadan yürütüp amfibi harekatta paradigma dönüşümü yaptıysa Fatih Sultan Mehmet Han, bugün de kısa pistli gemilerden otomatik bir şekilde inip kalkabilen, uçağa başarılı bir şekilde hem hedeflerin keşfini yapıp hem de o hedeflere taarruz ederek deniz muharebesinde yeni bir çağ açmış oldu.”
Bayraktar, Bayraktar TB3’ün Türk mühendisleri tarafından geliştirildiğini hatırlatarak, uzun yıllar süren emeğin başarıya ulaştığını ifade etti.
Yeni Başarının Kilidi Kırıldı! 🔓
— Bayraktar TB3 SİHA’lar, TCG ANADOLU’dan kalkış yaparak ‘Salvo MAM-L’ atışı gerçekleştirdi.
— Böylelikle dünyada ilk kez bir SİHA, kısa pistli bir deniz platformundan kalkış yaparak salvo atış gerçekleştirmiş oldu. pic.twitter.com/g9vSqDEPE0
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) May 14, 2025
“Yarışta ipi en önde göğüsleyen Bayraktar TB3 oldu”
Bayraktar, Türkiye’nin bu teknolojide birçok ülkeyi geride bıraktığını belirterek, “Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nden alanda öncü bir firma ve İsrail’den bir firma biz dünyada bunu ilk yapan olacağız demişti. Tabii o dönemde yarış başlamıştı. Yarışta ipi en önde göğüsleyen Bayraktar TB3 ve Türk Deniz Kuvvetleri oldu.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, TB3’ün 2024 yılı içinde otomatik şekilde gemiden iniş-kalkış yaptığını ve ASELSAN’ın geliştirdiği faydalı yükle seyir görevine başladığını belirtti. Bayraktar şunları söyledi:
“Öncelikle Bayraktar TB3 ilk uçuşundan sonra kısa bir süre sonra 2024’de gemiye otomatik bir şekilde inip kalktı. Çok kısa bir süre sonra ASELSAN’ın geliştirdiği faydalı yükle seyir görevine başladı. Yine gemiden tümüyle otomatik bir şekilde inip kalkış yaptı. Hemen sonrasında da DENİZKURDU Tatbikatı’nda da ondan birkaç ay sonra Roketsan’ın mühimmatlarıyla bugün salvo atışlar yaptı. İki hava aracı neredeyse aynı anda kalktı gemiden. Hedeflere gidip aynı anda ikişer mühimmat atarak bunlar da Türk mühendislerinin eseri, başarılı bir şekilde dönüp gemiye indi.”
“Dünyada bu dönüşümün öncüleri olduğunu görüyoruz”
Bayraktar, milli SİHA’ların başarısını Türk Silahlı Kuvvetleri ile yürütülen ortak çalışmalara bağladı:
“Ekip arkadaşlarımız fırtına rüzgar demeden çalışıyor. Bahriyelerimiz de öyle çalışıyor. Benzer şekilde çalışıyorlar ve bu sinerji sayesinde, ülkemiz bir anlamda havacılıkta zamanında kaçırdığı ilk dalgayı en ileri düzeyde yakalamış oldu.
Türkiye dünya SİHA ihracat pazarının yüzde 65’ine sahip. Baykar tek başına yüzde 60’ına sahip. En yakın rakibinden de büyük insansız hava araçlarında üç kat büyük. Bu alanda Türk Silahlı Kuvvetleri de SİHA’ları en etkin biçimde kullanma açısından baktığımızda bunu bir muharebe paradigması dönüşümü açısından, muharebe doktrini açısından düşündüğümüzde, dünyanın en ileri kuvveti.”
Bayraktar ayrıca, kara kuvvetlerinin SİHA’larla kazanılmış ilk savaşı gerçekleştirdiğini, deniz ve hava kuvvetlerinin de bu dönüşümde öncü olduğunu söyledi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / AA