Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘savunma harcamaları’ tepkisi

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin savunma harcamaları ve yabancı ülkeler tarafından Türkiye’ye uygulanan kısıtlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı esnasında NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarına değinen Erdoğan, bazı ülkelerin savunma sanayii alanında Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamalara tepki gösterdi.

STM Banner

Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, “Vilnius’ta NATO’nun terörizmle mücadele konusundaki gayretlerinde yeni bir safhaya geçilmesi amacıyla yürütülen çalışmaları değerlendireceğiz. Zirvenin önemli sonuçlarından bir diğeri ise asgari yüzde 2 savunma harcaması taahhüdünün yenilenmesi olacaktır.

Tabi bir taraftan savunma harcamalarının arttırılması konuşulurken diğer taraftan kısıtlamalarla frene basıldığını görüyoruz. Bazı müttefiklerimizin haksız yere ülkemize uyguladığı kısıtlamalar ve engellemeler bizi sınırlandırıyor. 2019 savunma harcamalarında neredeyse yüzde 2 seviyesini gören ülkemiz, bu alanda şu an yüzde 1,30’ara geriledi.

Türkiye'nin NATO'dan Talepleri Belli Oldu

Zirvede, Türkiye’ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin savunma harcamaları

Türkiye ise 2014 yılında GSYİH’sinin 1.4’ünü savunmaya ayırırken, 2023 yılında bu oran %1.31’e düştü ve listede 27’inci sırada bulunuyor. Türkiye’nin 2023 yılında yapmış olduğu GSYİH %1.31 oranındaki savunma harcaması, 339.9 milyar Türk Lirası’na tekabül ediyor. Türkiye kendi para birimi üzerinden savunmaya en çok bütçe ayıran 3’üncü NATO ülkesi. 2014 yılında ise 8’inci sırada bulunuyordu.

NATO-Savunma-Bütçesi

Öte yandan Türkiye, son dönemde yerli savunma sanayii sektörüne de ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu durum, savunma harcamalarında ‘Türk Lirası’ kullanımı önemli bir ölçüde arttırdı. Ancak birçok uzman, Türkiye’nin NATO’nun da işaret ettiği gibi GSYİH’sinin en az %2 oranında savunmaya bütçe ayırması gerektiğini savunuyor.

Türkiye’nin savunmaya ayırdığı bütçenin yaklaşık %50.2’lik oranı personel giderlerine harcanırken, %25.4’lük oranı ise ekipman tedariki ile Ar-Ge’ye ayrılıyor.

Dolar cinsinden ise Türkiye, 15.8 milyar dolar ile NATO’da savunma bütçesi en yüksek olan 10’uncu ülke konumunda bulunuyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu