Moskova’yı koruyan Anti-Balistik Füze sistemi modernize ediliyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da bulunan A-135 Anti-Balistik Füze (ABM) sistemi, yakın gelecekte yeni radar ve füze sistemleri ile modernize edilecek.

Rusya Federasyonu Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergei Surovikin, Moskova’da bulunan A-135 Anti-Balistik Füze (ABM) sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Moskova ve Rusya’nın Merkez Sanayi Bölgesi etrafında kurulu bulunan A-135 Balistik Füze Savunma Sistemi’nin yakın gelecekte yeni radar ve füze sistemleri teçhiz edileceğini belirten Surovikin, “Şüphesiz ki Moskova şehrinde savaş görevi gören mevcut A-135 ABM sisteminin modernize edilmesi, savunma şirketleri için önemli bir görevdir. Modernize edilen A-135 sisteminin yetenek doğrulma testleri devam ediyor. Moskova’daki A-135 ABM sisteminden sorumlu olan havacılık gücü, yakında modernize edilmiş bir radar istasyonu ile modern öneyici füze sistemlerini teslim alacak. Yeni sistem ile Moskova ve Moskova Sanayi Bölgesi, balistik füze saldırılarına karşı iki kat daha etkili bir şekilde korunacak.” dedi.

STM Banner

Soğuk Savaş Döneminde Moskova’nın balistik füze savunmasında önemli bir rol oynayan A-135, gerçek savaş durumunda nükleer saldırıların önüne geçmek için önleme amaçlı geliştirildi. Sovyet üretimi olan A-135, gerçek balistik füze önleyicisi sistemi ile örtüşmeyip, düşman füzelerini nükleer başlık kapasiteli savunma füzesi ile Moskova’nın yüksek irtifalarında savaş başlıkları ayrılmadan etkisiz hale getirmeyi hedefleyen anti-balistik füze (ABM) sisteminden oluşuyor.

A-135 (NATO kodu: ABM-4 Gordon)

A-135’lerin balistik füzelere karşı çalışma metodu ise ABD’nin SM-3 Block llA’ları ve GBI’leri gibi ”hit-to-kill” ve EKV arayıcı başlık ile değil, balistik füze tabanlı olup, nükleer başlıklara karşı anti-nükleer başlık ile çalışmaktadır. A-135’te kullanılan 51T6/53T6 savunma füzeleri 10 kiloton (KT) nükleer harp başlığı ile kıtalararası balistik füzelerinin son kademe öncesi roket motoru ayrılmadan yakın yörünge fazında MiRV’li başlıkları toplu halde imha etmeyi amaçlar. İlkel olarak yaklaşım görülen bu durum, hem uzayda hem de Rus topraklarında elektromanyetik dalgalar (EMP) oluşmasına sebep olacaktır.

Don-2N
A-135 ile birlikte çalışan Don-2N, çok büyük boyutlu pasif faz dizili (PESA) erken uyarı radar sistemi

Rusya Federasyonu envanterinde, ~60 adet A-135 ABM fırlatma sistemi bulunuyor. Tıpkı ABD’nin GBI’leri gibi silo tabanlı olan sistem, Moskova’nın birçok yerlerine konuşlandırılmış vaziyette. Kabiliyeti sınırlı olup, sadece Moskova ve çevresini koruyabilecek vaziyette. ICBM başlıklarını Rus topraklarına yaklaştırmadan endo-atmosferik savunma füzesi ile etkisiz hale getirmeyi amaçlayan A-135, ilerki yıllarda PRS-1M hipersonik füze önleyici sistemine sahip olacak. 51T6/53T6 savunma füzesinin yerini alacak olan PRS-1M, saptırma amaçlı kullanılan ”decoy” (sahte) başlıkları ayırt edebilecek ve aşabilecek kılavuz sistemine sahip, yakın uzayda (20-100 km irtifa) balistik füzelere karşı nükleer başlık veya konvansiyonel başlık ile teorik olarak önleme yapabilecek, yeni geliştirilen füzenin nükleer başlık ile donatılabileceği ihtimaller arasında olduğu söyleniyor. A-135 ABM sisteminde kullanılması planlanan füzenin 2020’de ”IOC” (İlk Operasyonel Kabiliyeti) seviyesinde olması bekleniyor.

Ayrıca 2020-2025 yılları arasında ilk ”Alay” seviyesinde Rus ordusuna teslim edilmesi planlanan S-500, A-135 ve/veya A-235 ile birlikte çalışabilecek. İddiaya göre yeni geliştirilen sistem, ~200 km irtifa ile Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) optik ve radar sensörü, MRBM’leri, IRBM’leri (sınırlı) ve MiRV’leri etkisiz hale getirerek Moskova’nın güvenliğini sağlamış olacaklar.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu