Endonezya ve Güney Kore KF-21 krizi için masada

Roketsan-ATMACA-Banner

Endonezya ile Güney Kore tarafları, KF-21 savaş uçağı programındaki krizleri aşmak amacıyla masaya oturdu. DAPA Bakanı Dong-hwan, Endonezya’ya gitti.

Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) Bakanı Eom Dong-hwan, Çarşamba günü Endonezya’ya gitti. Dong-hwan’ın, KF-21 savaş uçağıyla ilgili olarak üst düzey Endonezyalı savunma yetkilileriyle görüşmelerde bulunmak üzere bu hafta sonuna kadar Cakarta’da kalması bekleniyor.

STM Banner

Yapılan açıklamalara göre DAPA Bakanı, Endonezya’nın ortağı olduğu KF-21 savaş uçağı geliştirme projesi için ödemediği maliyet payı meselesini çözüme ulaştırmak amacıyla Cakarta’ya gitti.

DAPA’dan yapılan açıklamaya göre Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) Bakanı Eom Dong-hwan Çarşamba günü Endonezya’ya gitti ve Endonezyalı üst düzey savunma yetkilileriyle görüşmek üzere bu hafta sonuna kadar orada kalması bekleniyor.

Askeri bir kaynak “Endonezyalı yetkililer sürekli değiştiği için toplantı zorlukla planlandı” dedi.

KF-21

Endonezya ödemelerde geriden geliyor

Cakarta’nın 2015 yılında başlatılan KF-21 projesine bağlılığı, ödemelerdeki gecikme nedeniyle soru işaretleriyle karşı karşıya kalmıştı. Ödemeler Ocak 2019’da durdurulmuş ve Kasım 2022’de yeniden başlatılmıştı. Ortak ülke olarak Endonezya, 2026 yılına kadar projenin 8,1 trilyon won (5.99 milyar ABD Doları) tutarındaki maliyetinin yaklaşık %20’sini üstlenmeyi, bunun karşılığında bir prototip almayı, teknoloji transferini ve ülkede 48 adet KF-21 üretmeyi kabul etmiştir.

Endonezya’nın proje için şu ana kadar 278.3 milyar won ödediği ve ödemelerde yaklaşık 1 trilyon won geride olduğu tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz ay Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Endonezyalı mevkidaşı Joko Widodo ile Jakarta’da bir araya gelerek KF-21 projesinin başarıyla tamamlanması yönündeki kararlılıklarını bir kez daha teyit etmişti.

KF-21 Boramae Savaş Uçağı Programı

KF-X olarak adlandırılan KF-21 programı, Güney Kore hükümeti tarafından yürütülen şimdiye kadarki en büyük savunma projesi olarak biliniyor.

KF-21-Savaş-Uçağı

Dördüncü nesil bir avcı uçağına kıyasla görünürlüğü çok düşük olan 4,5 nesil KF-21 Boramae uçağının geliştirilme bedeli için, Endonezya’nın da yüzde 20 katkıda bulunmayı taahhüt ettiği 8,8 trilyon won (7,1 milyar $) bütçe ayrılmış durumda.

Proje, 2015’ten 2028’e kadar 13 yıl boyunca iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama, uçağın geliştirilmesine ve 2015 ile 2026 yılları arasında havadan havaya muharebe için kabiliyetlerin geliştirilmesine odaklanıyor. Havadan karaya operasyonları yürütmek için havadan karaya atış kabiliyetleri 2026 ile 2028 yılları arasında yapılacak olan ikinci aşamada geliştirilecek.

Korea Aerospace Industries (KAI), 2032 yılına kadar Güney Kore Hava Kuvvetleri’ne 120 adet KF-21 Boramae savaş uçağı teslim etmeyi hedefliyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Yonhap

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu