Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, şirket bünyesinde devam eden turbojet füze motoru geliştirme çalışmaları hakkında sorularımızı yanıtladı.
SavunmaSanayiST.com Genel Yayın Yönetmeni Anıl Şahin’in sorularını yanıtlayan Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, şirket bünyesinde devam eden çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Kenger, özellikle KTJ-3200, KTJ-1750 ve ARAT projeleri kapsamında geliştirilen turbojet füze motorlarına değindi.
ÇAKIR’ın İddialı Motoru
Birçok özelliği bakımından Dünya’da sayılı rakibi bulunan KTJ-1750 motorunun test faaliyetlerinin, bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Test faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben KTJ-1750 motoru ile teçhiz edilen ÇAKIR Füzesi’nin, AKINCI TİHA’dan ilk atışının gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, “KTJ-1750 motorunun geliştirme faaliyetlerine, 2021 yılında başladık. Ancak 9 yıllık KTJ-3200 tecrübemiz sayesinde, KTJ-1750 motorunu da çok hızlı bir şekilde yapabildik. Bu motor, ebadına göre itkisi gerçekten çok yüksek olan bir motor.
KTJ-1750 Motoru Test Görüntüleri:
Bu motorun çapı, sadece 202 milimetre. Deniz seviyesi statik şartlarda, 1750 Newton itki verebiliyor. En önemli avantajlarından bir tanesi ise böyle küçük motorlarda, genelde santrifüj kompresör kullanılır. Santrifüj kompresör de genelde tek kademeli olur, onun da sıkıştırma oranı düşük olduğu için yakıt sarfiyatı fazladır.
Fakat KTJ-1750’nin avantajı, aslında bizim KTJ-3200 tecrübemizden geliyor. KTJ-3200, 6’ya yakın sıkıştırma oranına sahip. Bu motor da o teknolojiden yola çıkılarak tasarlanan bir motor olduğu için benzer bir sıkıştırma oranına sahip.
Dolayısı ile çok küçük bir motor ancak yakıt sarfiyatı çok az ve dolayısı ile uçuracağı füzelerin menzili çok fazla olacak. Hem de çapı küçük olduğu için, füzenin de çapı küçük olabilecek. Bu motor sayesinde, çok çevik füzeler tasarlamak mümkün. Tıpkı, ÇAKIR gibi…” ifadelerinde bulundu.
GEZGİN Füzesi’nin Motoru ARAT’ta Son Durum
ARAT Projesi’ne değinen Genel Müdür Kenger, “ARAT Projesi kapsamında daha da gelişmiş bir turbojet motorun geliştirme çalışmaları, bu yılın başında başladı. Çok hızlı bir şekilde ilerliyor, kavramsal tasarım çalışmaları tamamlandı ve yakında Savunma Sanayii Başkanlığı nezdinde “Kavramsal Tasarım Gözden Geçirme Toplantısı” yapacağız.
Tam olarak bir takvim vermek, bu aşamada çok doğru olmayabilir ama geliştirme projesi yaklaşık 3 yıllık bir proje. Bizim amacımız, geliştirme safhasını 3 yıldan çok daha kısa bir sürede tamamlamak.” ifadelerini kullandı.
Sayın Cüneyt Kenger ile gerçekleştirdiğimiz söyleşinin tamamını, buradan izleyebilirsiniz:
Kaynak: SavunmaSanayiST.com