Söyleşi: Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, TEKNOFEST kapsamında SavunmaSanayiST.com’a özel açıklamalarda bulundu. Murat İkinci; ATMACA, AKYA, MİLDAS ve OMGS Füzesi projelerindeki son duruma değindi.

İkinci tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “TEKNOFEST, aslında gençler arasında teknolojiye olan ilginin artırılması için gerçekten çok önemli, katkı sağlayan bir aktivite. Her geçen gün de bu aktiviteye olan ilgi artıyor. Gençlerimizin teknolojiye olan, savunma sektörüne olan ilgisi giderek artıyor. Bu da bizim açımızdan son derece sevindirici. Biz aslında TEKNOFEST’in bir paydaşayız.

STM Banner

Bu paydaşlığın en önemli kısmı da roket yarışmaları. Aksaray’da yaptığımız roket yarışmalarında gördük ki Anadolu’nun her yerinden gelen çocuklarımız; orada kendi kabiliyetlerini, kendi gayretlerini sergileyerek sonuç almaya çalışıyorlar.

TEKNOFEST Roketsan’ın Kapılarını Açtı

Yaptıkları çalışmalar aslında bizim Roketsan’da yapmış olduğumuz mühendislik çalışmalarının küçük birer örneği. Bu açıdan baktığınızda başarılı olan arkadaşlarımızı görmek bizi çok sevindiriyor. Bizde onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onları gelecekteki takım arkadaşlarımız olarak görüyoruz. Nitekim yaklaşık 20’ye yakın arkadaşımızı da şu ana kadar TEKNOFEST’teki yarışmalar aracılığıyla kadromuza dahil ettik. Birçok arkadaşımıza staj imkanı TEKNOFEST’teki başarılarından dolayı sağlandı. Aslında bu alana ilgisi olan çocuklarımızı, yetenekli çocuklarımızı Roketsan‘a kazandırmak için de son derece faydalı bir kanal açmış durumda.

TEKNOFEST

Yeteneklerini, kabiliyetlerini sergileyebilen arkadaşlarımız için son derece büyük bir fırsat. Aslında bunu sergileyen kardeşlerimizi, bizim insan kaynakları uzmanlarımız yakından takip ediyorlar. Onları bütün eğitim süreçleri boyunca, staj imkanıyla veya mezun olduktan sonra imkanlarıyla onları desteklemeye çalışıyor. Bizim açımızdan çok önemli çünkü işini, mesleğini hobi haline getirmiş olan çalışanlar her zaman daha fazla katkı sağlıyorlar. Bu kardeşlerimiz de o alanda kendini ispat etmiş oluyorlar.

Havadan Atılan Gemisavar Füze Geliyor

ATMACA şu anda ülkemizin geliştirmiş olduğu teknolojik açıdan en önemli projelerden bir tanesi. Bir gemisavar füzesi olarak geliştirilmesine rağmen üzerindeki kabiliyetlerle Dünya’daki bir çok örneğinden daha üst seviye katkı sağlayan bir silah sistemi. Bu silah sisteminin tabi varyasyonları olacak. Dünya’daki benzer örnekleri gibi hem Kara ATMACA ile karadan karaya atılan hedeflere angaje olabilen versiyonu olacak, sayın başkanımızın açıkladığı gibi yine denizaltılarımızdan atılacak kapsül içerisinden fırlayarak gemisavar olarak görev yapacak versiyonları olacak.

OMGS-Füzesi

Yakın zamanda çeşitli boyutlarda işte hava araçlarından da atılabilecek boyutta olanlarını da görebiliriz. Bunlarla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Orta Menzilli Gemisavar Füzesi’ni kast ediyorum ama ATMACA ailesi giderek büyüyecek. Hem hedef çeşitliği açısından hem de platform açısından biz gittikçe çeşitliliği artırmak istiyoruz, Silahlı Kuvvetlerimizin ve dünyadaki dost kardeş ülkelerin ihtiyaçlarına binaen.

AKYA Ağır Sınıf Torpido

Bu sene sonunda İnşallah AKYA’yı da kendi denizaltılarımızdan atılacak şekilde Silahlı Kuvvetleri’mize teslim edeceğiz. AKYA da gerçekten Dünya’daki muadillerine bakıldığında çok gelişmiş bir silah. AKYA gibi bir torpidoyu yapabilen ülkelerin sayısı çok sınırlı. Tümüyle yerli olarak enerji sisteminden sonar sistemine kadar yerli olarak yapılan AKYA, Türk savunma sanayinin kabiliyetini göstermesi açısından gerçekten önemli bir proje. Bu projeyle beraber denizaltılarımız anlatılacak olan mühimmatlarımız, artık tamamen yerli hale gelmiş olacak.

Roketsan’ın Arayıcı Başlık Çalışmaları

Aslında arayıcı başlık konusu yeni bir konu değil. Roketsan’ın uzunca süredir üzerine yatırım yaptığı alanlardan bir tanesi. Biz arayıcı başlık ihtiyacıyla beraber kendi mühimmatlarımızdaki görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlıkları kendi teknolojimiz de geliştirmeye çalışıyoruz. Buradaki avantaj tabi mühimmatın genelinin performansıyla uyumlu olan özellikleri, kendi bünyemizde geliştirdiğimiz arayıcı başlıklarla daha bütünleşik olarak daha yüksek kabiliyetli bir ürün ortaya çıkartmayı hedefliyoruz.

Bunun yanı sıra Türk savunma sanayiinde yer alan birçok firmamızla da arayıcı başlık konusundaki birlikteliğimiz devam ediyor. Özellikle RF tarafından ASELSAN ile çalışmamız var. ASELSAN bu konuda arayıcı başlık tedariki yapıyor. Birçok platformda da kullanıyoruz zaten. Hem bir çeşitlilik sağlamak hem dediğim gibi Roketsan’ın üretim kabiliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla şu anda bu çalışmalarımızı son aşamaya getirdik.

Roketsan OMTAS

Milli Dikey Atım Sistemi (MİLDAS) Projesi

Milli Dikey Atım Sistemi aslında bizim kendi mühimmatlarımızı atabileceğimiz ve kendi gemilerimize konuşlandırabileceğimiz bir sistem olacak. İlkini İnşallah İstanbul Firkateyni’nde teslim ederek hayata geçirilmesini planlıyoruz. Deniz Kuvvetleri’mize ve Savunma Sanayii Başkanlığı’mız ile bunun üzerinden atılacak olan mühimmatlarla ilgili görüşmeler devam ediyor. Kendi geliştirmiş olduğumuz füzelerimizi bu sistem üzerinden atmayı planlıyoruz.

Bu aşamada tabii böyle bir dikey atım sistemini hayata geçirmek, bizim yurtdışına olan bağlılığımız konusunda bir serbestiyet kazandıracak. Aynı zamanda bundan sonra geliştirecek olduğunuz platformlardan hepsine de milli dikey atım sistemini koymayı planlıyoruz.

Bu konuda çalışmalarımızı hızlandırdık ama stratejik öneme sahip olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. İnşallah ilk İstanbul firkateynimizde bunu değerlendirip, bundan sonraki aşamalarda diğer gemilerimize de yaygınlaştırılmasını ve yeni üretilecek gemilerimize de MİLDAS’ı konuşlandırmayı düşünüyoruz.”

ÖNERİLEN İÇERİK: KARAOK Füzesi’nin Lançeri Paylaşıldı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu