Söyleşi: SYS Genel Müdürü Cahit Utku Aral

Roketsan-ATMACA-Banner

Samsun Yurt Savunma (SYS) Genel Müdürü Cahit Utku Aral, savunma sanayii endüstrisi ve şirketin geleceği ile ilgili SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı.

CANiK markasıyla, dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunma (SYS) Genel Müdürü Cahit Utku Aral sorularımızı yanıtlayarak özellikle Türk Savunma Sanayisi için kritik değerlendirmelerde bulundu.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com: Dünyada savunma sanayisinde son dönemde neler oluyor? Sektörde son dönemde önemli bir ivme yakalayan Türk savunma sanayisinin dünyadaki yeri ve üretim gücü nedir? Özellikle CANiK markası ile global pazarda büyük bir bilinirliğe sahip Samsun Yurt Savunma (SYS) ve grup şirketleri, Türkiye’nin bu alandaki performansına nasıl katkı sağlıyor?

Cahit Utku Aral: Dünya bir süredir bölgesel gerilim ve çatışmalarla karşı karşıya bulunuyor. 2020 yılında başlayan Ukrayna-Rusya savaşı, Azerbaycan-Ermenistan savaşı, yine İsrail, Suriye, Irak’ta yaşanan istenmeyen çatışmalar, Tayvan’daki belirsizlik dünyadaki savunma ürünlerinde ciddi bir talep artışını beraberinde getiriyor. Bu durum da tüm dünyada savunma sanayi şirketlerine kapasitesinin çok üzerinde üretim ihtiyacı doğurdu. Ülkelerin savunma bütçeleriniartırmasıyla söz konusu dönemde küresel savunma harcamaları rekorlar kırıyor.

İç güvenlik operasyonları ve bölgemizdeki çatışmalarda önemli başarılar sağlamış Türk savunma ürünleri de bu gelişmelerden olumlu etkileniyor. Küresel savunma sanayi harcamalarındaki artışın paralelinde son yıllarda ortaya çıkan yerli ve milli ürünler, Türk savunma sanayisinin de ihracat rekorları kırmasını sağlıyor. Buna en büyük katkı tabi insansız hava aracı ve bunların mühimmatlarının satışından geldi. Yine önemli miktarlarda kara ve deniz platformu satışları gerçekleşti. Muharebe sahasında kendini kanıtlayan yeni ürünler de hızla bunlara ekleniyor. Tüm bu gelişmelerin bir sonucu olarak da Defense News tarafından yayımlanan Dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında 2023 yılı itibarıyla 5 Türk şirketi bulunmaktadır.

SYS Grup şirketleri de tüm gücüyle Türk savunma sanayisini bu yürüyüşünde desteklemek için gayret gösteriyor. Grubumuz, CANiK markası altında ürettiği hafif silahlarla alanındadünya çapında en büyük 5’inci şirket olup, Türkiye’nin tabanca alanındaki ihracatının %75’ini ve 12.7 mm ağır makineli tüfek alanındaki ihracatının ise neredeyse %100’ünü tek başına gerçekleştirmektedir. Bugün insanlı ve insansız kara, deniz ve hava platformlarına yapmakta olduğumuz silah entegrasyonları, dünyada az firmanın kabiliyeti dahilindedir.

Ayrıca dünyada M2, M2F ve M3 uçaksavarlarını üretebilen tek firma konumundayız. Orta kalibre toplara geldiğimizde ise çok daha farklı bir tablo ile karşı karşıyayız. Modern dünya ordularının gözdesi olan 30×113 mm topunu üreten Amerikan Northrop Grumman ve Fransız Nexter ile birlikte 3’üncü firmayız. Tüm vizyonumuz ve ürün portföyümüz ile birlikte değerlendirildiğinde 5 sene sonra rekabet edilmesi çok güç olan bir ekosistem haline gelmiş olacağız.

canik

SavunmaSanayiST.com: Türkiye’nin savunma sanayisindeki en önemli hedeflerinden birisi “ihracat odaklı büyüme” olarak gösteriliyor. SYS Grubu bu hedefe yönelik neler yapıyor, ihracat sizin için ne ifade ediyor?

Cahit Utku Aral: Türkiye’nin savunma sanayisinde ihracat odaklı büyüme hedefi, sektörün global ölçekte rekabet edebilirliğini artırmak adına kritik bir öneme sahip. SYS olarak biz de bu hedef doğrultusunda önemli adımlar atıyoruz. Öncelikle, ürünlerimizin kalitesini ve güvenilirliğini hep en yüksek seviyede tutarak dünya genelinde rekabet edebilir seviyeye getirdik. Yeni alanlara ve ülkelere yatırımlar yaptık ve bu da global pazarlardaki varlığımızı daha da güçlendirdi.

Bunu rakamlarla da somutlaştırabiliriz. Bilindiği üzere SYS Grup Şirketlerinin öncelikli satış kanalı her zaman ihracat olmuştur. Bugün Türkiye’deki şirketlerimiz, üretimlerinin %95’ini ihraç etmektedir. Ayrıca, SYS Grup şirketlerinin 2023 yılında net kilogram başına ihracat bedeli ortalama 300 doların üzerinde gerçekleşmiş ve bu rakam 2024 yılında daha da artacaktır. Yine 2024 yılında Türkiye’den yapmış olacağımız ihracatın 2023’e nazaran dolar bazında %30 artmasını ön görmekteyiz. Konsolide olarak bakıldığında da SYS Grubun 2024 yılında Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık’taki faaliyetleri 250 milyon doları aşacaktır.

Şunu vurgulamak isterim; biz ihracata, bir ticari faaliyetin ötesinde ülkemizi savunma sanayisinde uluslararası arenada temsil ediyor olma sorumluluğu ile yaklaşıyoruz. Peki bu bize ne kazandırıyor? CANiK markası, bugün dünyanın dört bir yanında tanınır hale geldi ve büyük bir güven, yüksek bir ilgiyle ürünlerimiz tercih ediliyor. Bu performansı daha da yukarıya taşımak, Türk savunma sanayisini uluslararası pazarlarda en iyi şekilde temsil etmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

SavunmaSanayiST.com: SYS’nin hedeflediği yeni pazarlar var mı? Özellikle hangi ülkelerin ürünlerinize ilgisi var?

Cahit Utku Aral: Yeni pazarlara açılmak, mevcut pazarlarımızı genişletmek ve uluslararası iş birlikleri kurmak için sürekli çalışıyoruz.

SYS Grup içerisinde yer alan firmalarımızın son birkaç yıldır ürün portföyü ciddi miktarda genişledi. Bugün sivil kullanıcılardan, kara, deniz ve hava platformu üreticilerine, kolluk ve orduları kapsayan geniş bir ürün yelpazemiz mevcut. Bu sebeple de yasaklı ülkeler ve bizim satış yapmayı tercih etmediğimiz Rusya gibi ülkeler hariç tüm dünya bizim potansiyel pazarımız haline geldi.

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Orta Doğu ve Asya pazarlarında güçlü bir yer edinmiş durumdayız ve bu pazarlardaki varlığımızı daha da artırmak için çalışıyoruz.

Yapmakta olduğumuz inovatif, akıllı ve insansız çözümler tüm dünyadaki platform üreticileriiçin ihtiyaç haline geldi. Ürün portföyümüzde dünyada sadece 3 firma ve ülkenin üretebildiği 30×113 mm düşük geri tepmeli topun ve bunun uzaktan komutalı atış kontrol sistemine sahip olmamız bizi savunma sektöründe önemli bir noktaya getirdi. Avrupa’daki mühimmat üreticileri ile 30×113 mm mühimmatın da tedariğini çözmüş olmamız, bizi daha da güçlendirdi. Bu silahın yüksek patlayıcılı ve proximity mühimmat ile insansız hava ve deniz araçları gibi asimetrik hedeflere karşı kullanımı sadece kara, deniz ve hava platformlarının korunması ihtiyacını karşılamıyor, ayrıca elektrik, nükleer santralleri, köprüler gibi önemli lokasyonlarında korunmasında elzem hale geldi. Bu yüzden SYS Grup her geçen yıl gücüne güç katacak ve daha çok ihracat yapacaktır.

SavunmaSanayiST.com: SYS’nin yol haritasında neler var, gelecek hedefleriniz neler?

Cahit Utku Aral: 2025 yılı itibarıyla ABD’de yatırımlarımız olgunluk seviyesine ulaşacak ve bugün üretmekte olduğumuz tüm silah ve uzaktan komutalı atış kontrol sistemlerini kademeli olarak ABD’de üretecek hale geleceğiz.

SYS Grup olarak, ana platform üreticileriyle birçok önemli projeye imza attık. UNIROBOTICS ve AEI Systems gibi grup şirketlerimizle birlikte, silah ve bu silahların uzaktan komutalı atış kontrol sistemlerini tasarlayıp üretiyoruz. 12,7 mm, 20 mm ve 30 mm silahlarımızı sadece yerli platform üreticilerinin araçlarına değil tüm dünyadaki üreticilerin platformlarına entegre ediyoruz. Ülkemiz platform üretimi açısından çok başarılı bir ülke,eskiden adımız sadece kara araçları ile anılırken bugün deniz ve hava platformlarında önemli bir oyuncu haline geldik. Bugün Türkiye’nin yanında Güneydoğu Asya’da, Güney Amerika’da, Orta Doğu ve Afrika’da önemli projelerimiz var.

Yıllık 6.000 adet 12,7 mm ve 250 adet 20 mm ve 30 mm üretim kapasitesi ve uzaktan komutalı atış kontrol sistemi üretim kabiliyeti ile platform üreticileri için önemli bir tedarikçi haline geldik. Tabi yüksek patlayıcılı ve proximity (havada infilak eden) mühimmat atabilen düşük geri tepmeli 30×113 mm silahı üreten dünyada 3 firmadan 1’i olduğumuzdan asimetrik saldırılara karşı platformların korunmasında da yegâne çözüme sahibiz. Radar entegre olarak insansız hava araçlarına, su üstü insansız deniz araçlarına karşın en etkili çözümü de platform üreticilerine sunabilmekteyiz. 2025 yılında bu alanda dünyadaki en başarı firmalar arasında yer alacağımızı ön görmekteyiz.

SYS Grup şirketleri hafif silahtan orta kalibre toplara, stabilize ve uzaktan komutalı atış kontrol sistemleri ve tüm bu ürünlerin eğitim hizmetleri ile çok geniş bir tüketici portföyüne sahip. Bu da bu dönemde firmamızın sadece bir bölgede değil tüm dünyada varlığını gösterme ihtiyacını doğuruyor. Helikopterlerin çene taretlerine orta kalibre topları, kapılarına makineli tüfekleri entegre ettiğimiz gibi mevcut tüm İngiliz uçaklarına tamburalı topları entegre etmekteyiz.

İnsanlı ve insansız kara ve deniz platformlarına yine her türlü silahımızı her bölgede entegre etmekteyiz. Sadece yurt içindeki örneklerini verirsek HAVELSAN’ın KAPGAN ve BARKAN insansız kara araçlarına, DEARSAN Tersanesi’nin SALVO insansız deniz aracına entegrasyonları tamamladık. Bu gibi projeleri diğer ülkelerin platform üreticileriiçin de yapmaktayız. Örnek vermek gerekir ise bundan 3 sene önce Avrupa pazarı SYS Grup satışlarının %15’i iken bugün %35 seviyelerine ulaşmış durumda.

Tabi SYS Grup için en önemli pazar ABD ve ülkedeki kolluk ve ordu kuvvetlerinin ihtiyacını da karşılayabilmek bizim için önemli bir hedef. SYS Grup olarak bu pazarda güçlü bir varlık göstermeye kararlıyız. CANiK USA’nın Florida’daki fabrikasının tamamlanmış ve bu sene faaliyete başlamış olması, SYS Grup Şirketlerinin ABD sivil pazarı yanında ABD ordusu ve kolluk kuvvetlerine doğrudan üretim ve satış yapmasını sağlayacak. ABD Ordusunun ihalelerine katılma imkânımız da bu yatırımla birlikte gerçekleşmiş oldu. Amerika’da üretim kapasitemizi artırarak, pazar payımızı ve ürün portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz. ABD ordusunun orta kalibre alanında da tedarikçisi konumuna gelmek istiyoruz.

SavunmaSanayiST.com: Son olarak 2023 yılı İSO 500 listesi açıklandı ve SYS ilk 500 sanayi şirketi arasında yerini aldı. Bununla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz ve 2024 için beklentinizi öğrenebilir miyiz?

Cahit Utku Aral: Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı İSO 500 gibi prestijli bir listede Türk savunma sanayi şirketlerinin ve SYS’nin yer almasından gurur duyuyoruz.

2023 yılı firmamız için başarılı bir yıl olmuştu ve bunun sonucu olarak 320 basamak birden yükseldik. “Üretimden satışlar” dikkate alınarak oluşturulan listede bu yıl 9 savunma ve havacılık şirketi yer aldı. 2023 yılı verilerine göre üretimden satış performansı sıralamasında en fazla basamak atlayan 4 şirketten biri ve listeye giren tek özel sektör silah üreticisi olmayı başardık. Bu başarı, SYS’nin tüm grup şirketleriyle son yıllarda ihracat, katma değerli üretim ve stratejik yatırım kararlarıyla elde ettiği kazanımlarla geldi.

Güncel global ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilen geniş ürün yelpazesiyle ihracat performansını sürekli yukarı çeken SYS, yüksek kaliteli savunma ürünleri ve uluslararası pazarda elde ettiği güvenle yeni pazarların kapısını açtı. Orta kalibre top ve uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS) gibi yüksek katma değerli ürünlerin katkısıyla ihracatı nicelik yanında nitelik olarak da artıran SYS, 2023 yılında ulaştığı 300 dolar olan kilogram başına ihracat değerini daha da yukarıya çekecek çalışmaları yapıyor.

2024 yılına baktığımızda, hem üretim kapasitemizi artırmayı hem de ihracat rakamlarımızı daha da yukarı çekmeyi hedefliyoruz. AR-GE yatırımlarımıza hız kesmeden devam ederek, yeni teknolojiler geliştirmek ve global pazarda rekabet gücümüzü artırmak için çalışacağız. 2024 yılında Türkiye’deki faaliyetlerimizde dolar bazında %30 büyüme ön görüyoruz. Bu da SYS’nin İSO 500’teki konumunu daha da yukarı çıkartacak.

İSO 500 listesinde görünen rakam, yalnızca CANiK markası altında yaptığımız satışları yansıtmaktadır. Diğer SYS Grup şirketlerinin ciroları, ayrı şirketler olmaları ve bazılarının dayurt dışında faaliyet göstermeleri nedeniyle, grubun konsolide cirosunu kapsamamaktadır. SYS Grubun konsolide cirosunun 2024 yılında yaklaşık 250 milyon doları aşmasıbeklenmekte ve bu cironun önümüzdeki 3 yıl içinde 350 milyon dolara ulaşması hedeflenmektedir. Şu anda SYS Grup, 150 milyon dolarlık bir yatırım sürecindedir ve hedeflediğimiz seviyelere bu yatırımlar sayesinde ulaşacağız.

SYS ve grup şirketleri, kalıcı başarının global bir oyuncu olmaktan geçtiğinin farkında ve bu yönde attıkları adımları daha da güçlendirecekler. Sonuç olarak “iyilerin” ve ülkemizin kazanmasına katkı sağlamayı, daha büyük başarılara imza atmayı sürdüreceğiz.

SAVUNMA SANAYİNİN LİDERLERİNDEN

CANiK, bağlı olduğu Samsun Yurt Savunma’nın (SYS) dünyaca ünlü ateşli silahlar markası. Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık’ta ana üretim tesisleri bulunuyor ve sahipleri Türk olan global bir savunma sanayi şirketi. SYS, devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kuruldu. Aradan geçen yıllarda SYS, CANiK markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Merkezi İstanbul’da bulunan SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 100 bin, İstanbul’da 8 bin, ABD’de 15 bin ve İngiltere’de 5 bin metrekare kapalı alanda kurulu 7 tesisinde, binden fazla çalışanıyla üretimini sürdürüyor. Aral ailesi tarafından yönetilen SYS, hafif silah pazarında CANiK markasıyla adını dünyaya duyurdu.

SYS Türkiye’deki tesislerinde yıllık 450 bin adet tabanca, 6 bin adet uçaksavar, İngiltere ve Türkiye’deki tesislerinde 250 adet orta kalibre top ve İstanbul’daki tesisinde de bu silahların atış kontrol sistemlerinin üretimini gerçekleştiriyor. Türkiye ve İngiltere’nin yanı sıra Amerika’daki tesisinde de 2025 yılında 100 bin adet tabanca üretimi gerçekleştirecek. Bugün dünyada 30×113 mm kalibre silahı üretebilen 3 şirketten biri konumunda. Söz konusu silah radar entegrasyonu ile dronelara, insansız su üstü kamikaze platformlara ve hafif zırhlı araçlara karşı en etkin çözüm. İngiltere’deki tesisinde 20, 25 ve 30 mm silahların İngiliz savaş uçakları için üretimlerini yapan SYS Grup şirketlerinden AEI Systems, ayrıca deniz platformları için de uzaktan komutalı sistemlere entegre edilmek üzere 20 mm silahları da üretiyor.

70 ÜLKEYE İHRACAT

Türkiye’deki üretiminin yüzde 95’ini 70 ülkeye ihraç eden şirket, 2010 yılından beri ABD’deki faaliyetlerini kurduğu CANiK USA şirketi üzerinden yürütüyor. 2020 ve 2021 yıllarında dünyadan Amerika’ya en çok tabanca ihraç eden üçüncü şirket oldu ve 2021 yılında SSB tarafından Türkiye’nin Namlulu Silahlar kategorisinde en büyük ihracatçısı olarak ödüllendirildi. 2022 ve 2023 yıllarında da Türkiye’nin en büyük 10 savunma sanayi ihracatçısı arasında tek özel sektör silah üreticisi olarak yerini aldı. Ayrıca dünyanın 24 ülkesinin ilgili kurumlarınca ‘devlet ihalesi kapsamında’ resmi silah olarak tercih ediliyor. Bu zamana kadar Ukrayna savaşı için de 2024 sonuna kadar 5.000 adetten fazla ağır makinalı tüfek teslimatı gerçekleştirmiş olacak. Özgün yerli tabancadan, milli uçaksavar üretimine kadar birçok yerli ve milli savunma sanayi projesinin partneri olan SYS, dünya çapında bir savunma sanayi şirketi olarak çalışmalarını sürdürüyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu