Japonya, Denizaltı Filosuna Uzun Menzilli Seyir Füzesi Kazandırma Peşinde

Roketsan-ATMACA-Banner

Japonya, mevcut ve gelecekteki denizaltı filosuna uzun menzilli seyir füzesi kabiliyeti kazandırmak üzere çalışmalara başlamış durumda. Japonların hedefi yerli bir füze üretip denizaltılara entegre etmek.

Japonya’nın denizaltılarına en az 1.000 km menzilli vuruş kabiliyeti kazandırmak istediği iddia ediliyor. Amaç ise 2020’li yılların sonuna doğru bu kazanımı elde etmek.

STM Banner

Yerli seyir füzesi, Japon Deniz Öz Savunma Gücüne (JMSDF) hem düşman yüzey savaş gemilerine hem de kara hedeflerine saldırmak için yeni bir kabiliyet sağlayacak. Bu sayede Çin ve Kuzey Kore’den gelen tehditler dengelenebilecek.

Type 12 Gemisavar Füzesi Üzerinden Geliştirme Faaliyetleri

Bu iddialar ise Japon gazetesi Yomiuri Shimbun’da yer alan özel bir haberle Japon yetkililer tarafından teyit ediliyor. Japonlar bu konuda birden fazla seyir füzesini denizaltılara entegre etmeyi amaçlıyor. Bu füzelerin ise Japon Kara Öz Savunma Gücü (JGSDF) envanterinde yer alan Type 12 subsonik gemisavar füzelerinden türetilmesi bekleniyor. Füzenin şu andaki menzili ise 200 km civarında.

Yeni füzeler için hem dikey atım sistemi (VLS) hem de torpido tüplü atış seçenekleri değerlendiriliyor. Japon Deniz Kuvvetlerinin şu aşamada VLS kabiliyetine sahip bir denizaltısı bulunmuyor.

Yomiuri Shimbun haberinde yeni seyir füzeleriyle donanmış JMSDF denizaltılarının yer hedeflerine, özellikle de “kendini savunma amaçlı düşman füze fırlatma üslerine” saldırma potansiyeli vurgulanıyor. Fakat tek hedefin kara hedefleri olmadığı da ortada. Hatta makalede öncelikle füzenin gemisavar versiyonunun tanıtılması bekleniyor. Kara hedefleri için geliştirilen füzenin ise daha sonra ortaya çıkacağı belirtiliyor.

Amaç Çok Rollü Bir Seyir Füzesi

Japonların nihai amacı ise hem gemisavar hem de kara hedeflerine saldırı kabiliyeti olan çok rollü bir füze üretmek. Tıpkı Tomahawk Block IV gibi ya da Norveç tarafından geliştirilen JSM füzesi gibi.

Japon ordusunun isminde yer alan “öz savunma” ifadesi ordunun kabiliyetlerini anayasa çerçevesinde kısıtlıyormuş gibi gözükse de uzun yıllardır gerçekten de böyle olan durum artık giderek değişiyor. Japon ordusu son yıllarda sessiz ve sakin bir şekilde ciddi şekilde saldırı kabiliyetlerine de kavuşuyor. Bu son haber de bunun göstergesi.

Japonya'nın Denizaltılara Uzun Menzilli Seyir Füzesi Kazandırma Planı
Japonya’nın Denizaltılara Uzun Menzilli Seyir Füzesi Kazandırma Planı

Denizaltılar için geliştirilecek olan seyir füzelerinin ne zaman envantere gireceğine dair net bir tarih verilmiyor fakat 2020’li yılların sonuna doğru ifadesi oldukça iddialı bir plan zira VLS konteynerlerinin mevcut denizaltılara entegre edilmesi için retrofit edilmesi gerekiyor.

VLS ve Torpido Seçenekleri

Japonya’nın komşu olan Güney Kore ise bu konuda ilerlemiş durumda. Dosan Ahn Changho sınıfı denizaltılar üzerinde yapılan VLS testleri giderek iyi bir duruma geliyor. 6 adetle başlayan hücre sayısı zamanla 10’a kadar çıkmış durumda. Bu VLS hücrelerine hem seyir füzesi hem de balistik füzelerin koyulması oldukça olası. Japonya da eski denizaltılarında önce füzeleri torpido tüplü fırlatma yöntemiyle ateşleyebilir. Ardından ise yeni inşa denizaltılarda VLS kullanmaya başlayabilir.

JMSDF envanterinde halihazırda Harpoon gemisavar füzeleri bulunuyor ve bu füzeler torpido tüplerinden ateşlenebiliyor. Fakat Harpoon (UGM-84L Harpoon Block II) Japonya’nın yeni ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir füze değil.

Japon Donanmasının envanterinde şu anda 22 adet denizaltı bulunuyor. Gelecek yıllarda envantere iki adet daha denizaltının girmesi bekleniyor. Bu da Japonlara oldukça büyük bir filo ve seyir füzesi kabiliyeti sunacak.

Kamyondan atılan Type 12 gemisavar füzesinin menzilini uzatma çabaları ise hızla devam ediyor. Füzenin aynı zamanda Japon Hava Öz Savunma Gücü (JASDF) savaş uçaklarına (F-15J) entegrasyonu için de çalışmalar sürüyor.

Çalışmalar İleri Safhada Olabilir

Japonya, bu kapsamdaki çalışmalarına 2018 mali yılında başlamıştı fakat geçtiğimiz yıl Aralık ayında Tokyo, füzeyi yeniden tasarlama kararı almıştı. Japonlar, füze üzerinde yapacakları değişiklilerle füzenin menzilini önce 1.000 km’nin üstüne ardından ise 1.500 km’nin üstüne çıkarmayı hedefliyor.

Çin veya Kuzey Kore’nin Japonya’ya saldırması durumunda Japonya envanterinde bulunan kara hedeflerine saldırı kabiliyetine seyir füzesi entegreli denizaltılar karşı saldırı olasılığını çok daha güçlü hale getirecektir.

Tabi bir noktaya daha parmak basmak gerekiyor. Japonlar çoktan bu konudaki çalışmalarında ileri safhalarda olabilir zira bazı teyit edilmeyen iddialara göre Taigei sınıfı denizaltılardan birinin bu amaçlarla deniz testlerine hazırlandığı belirtilmişti. Bu denizaltında seyir füzeleri için hem VLS hem de tüp fırlatma seçeneklerinin değerlendirilmesi bekleniyor.

Hatta Kobe’de bulunan Mitsubishi Heavy Industries (HHI) Tersanesinde Taigei sınıfı bir denizaltı görülmüş ve denizaltıya VLS entegrasyon testlerinin uygulanmaya başladığı iddiası ortaya da atılmıştı.

ÖNERİLEN İÇERİK: Japonya’dan Füze Menzili Geliştirme Hamlesi


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, The Drive

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu