Stinger MANPADS Üretim Hattında Sıkıntı Yaşanıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Stinger MANPADS füzesi üretiminde tedarik sıkıntıları yaşıyor. Ukrayna’daki savaşın etkisi büyük.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimini başlatmasının ardından dünyadaki pek çok ülke Ukrayna’ya kendi envaterlerinden Stinger MANPADS füzelerini sevk etmişti.

STM Banner

Raytheon CEO’su Greg Hayes tarafından yapılan bir açıklamaya göre ABD Ordusu 20 yılı aşkın süredir Stinger füzesi tedarik etmediği için pek çok parçanın eskidiğini kaydetti. Hayes, Stinger’ların Ukrayna’ya sevk edilmeden önce bu parçaların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Amerikalı savunma sanayii firmaları bir yandan tedarik sıkıntısıyla boğuşurken gelecek yıllarda Stinger MANPADS gibi sistemlerin istenmeyen ellere düşmesinden doğacak olan sonuçlardan endişe ediyor.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas’e göre sadece Litvaynya’nın Ukrayna’ya tedarik ettiği Stinger’larla en az 6 hedef düşürüldü. Litvanyalı Bakan, imha edilen hedefler arasında helikopterler, uçaklar, İHA’lar ve seyir füzelerinin yer aldığını iddia ediyor.

Stinger MANPADS
Stinger MANPADS

ABD, Şubat ayından bu yana Ukrayna’ya toplamda 1.400 adet Stinger MANPADS sevkiyatı gerçekleştirdi. Ancak artık teslimatlarda sıkıntılı döneme giriliyor.

Stinger üretim hattı Aralık 2020’de kapatılmıştı. Raytheon, en son Temmuz 2021’de yabancı bir ülkeyle Stinger sözleşmesi imzalamıştı. Şu anda Stinger üreten tek faal Raytheon fabrikası Arizona’da yer alıyor ve buradaki üretim de düşük yoğunlukta.

Raytheon yetkililerine göre Stinger hattının yeniden faal hale gelmesi en az 6-12 ay alabilir. Ancak Amerikalı savunma sanayii firmaları artırılması planlanan silah üretiminden dolayı pek de memnun değil. Zira bu silahların ileride kimlerin eline geçebileceği bilinmiyor.

Stinger MANPADS

ABD’li Raytheon firması tarafından geliştirilen, üretiminde ASELSAN ile Roketsan’ın da yer aldığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uzun yıllardır aktif olarak kullanılan FIM-92 Stinger; at-unut prensibine göre çalışan, omuzdan veya kaideye monteli olarak ateşlenebilen, kızılötesi güdüm sistemine, 8 kilometre menzile ve 12.500ft irtifaya sahip Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’dir.

ÖNERİLEN İÇERİKKanada, Ukrayna’ya 155mm Obüs Sevk Etti


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Reuters

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu