
STM, milli imkanlarla tasarladığı Çok Maksatlı Destek Gemisi’ni (MRSS), ilk kez Malezya’nın Langkawi Adası’nda düzenlenen LIMA 2025 Fuarı’nda tanıttı.
Amfibi birliklerin taşınmasından denizde lojistik desteğe, kriz bölgelerinde hastane görevine kadar pek çok alanda görev yapabilecek olan gemi, farklı operasyonel ihtiyaçlara aynı anda yanıt verebilecek şekilde geliştirildi. STM tarafından geliştirilen MRSS, Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA) ilk kez uluslararası vitrine çıktı.
Güleryüz: “MRSS, deniz operasyonlarına çok yönlü yanıt verecek”
Tanıtım töreninde konuşan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM’nin Türk Donanması’nın en büyük çözüm ortağı olduğunu belirtti. Güleryüz, Portekiz, Ukrayna, Pakistan ve Malezya için deniz platformları inşa ettiklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Mühendislik kabiliyetlerimizle, yeni iş birliklerine zemin hazırlayacak bir platformu ilk kez Malezya LIMA’da sergiliyoruz. Malezya Deniz Kuvvetlerinin isterlerini dikkate alarak özgün olarak tasarladığımız Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS), harekât ihtiyaçlarına çok yönlü şekilde yanıt veren yenilikçi bir platform. Yüksek operasyonel esneklik sunan MRSS, hem amfibi harekât hem de denizde lojistik destek görevlerini başarıyla yerine getirebilecek.
MRSS; 14 ana muharebe tankı, 9 amfibi araç, 500 amfibi personel, 2 adet 15 tonluk helikopter bulundurma kapasitesi ile amfibi çıkarma harekâtında etkili olacak pek çok özelliğe sahip. Yalnızca askeri değil, insani yardım operasyonlarında da etkin bir rol oynayacak. Tahliye harekâtından, hastane gemisi olmasına, helikopter harekâtından arama kurtarma görevlerini destekleyerek donanmaların denizlerdeki operasyonel etkinliğini artıracak. Uzun süreli operasyonlara maliyeti etkin ve etkili bir tasarım ortaya koyduk.”
Kriz bölgelerinde hastane gemisi olarak da görev yapacak
MRSS; gelişmiş tıbbi destek birimleri sayesinde kriz ve afet bölgelerinde, özellikle karadan ulaşılamayan noktalarda tam donanımlı hastane gemisi olarak görev yapabilecek. Gemi, gerektiğinde Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) şartlarında dahi tahliye harekâtı icra edebilecek şekilde tasarlandı.
STM’nin alan uzmanı ve mühendis personeli tarafından özgün olarak tasarlanan Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS), Malezya’da gerçekleştirilen, Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA) ilk kez tanıtıldı! pic.twitter.com/ycqxO3nwOX
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) May 20, 2025
Görev alanları ve teknik özellikleri
Ana harekât görevleri:
- Amfibi harekât
- Denizde muharip birliklere lojistik destek
- Denizde sancak varlık gösterme ve keşif/karakol
- Denizden nakliye harekâtı
- Denizden komuta kontrol
Tali görev alanları:
- Tahliye harekâtı
- İnsani destek ve afet yardımı (HADR)
- Savaş dışı askeri harekât
- Tıbbi destek
- Helikopter harekâtı
- Arama kurtarma harekâtı
Teknik özellikler
- Tam boy: 153 metre
- Genişlik: 24 metre
- Deplasman: 9.700 ton
- Denizde kalma süresi: 30 gün
- Azami sürat: 18+ knot
- Menzil: 14 knot hızla 8.000 deniz mili
Taşıma ve operasyon kapasitesi
- Mürettebat: 150 kişi + 500 amfibi personel
- Araçlar: 14 ana muharebe tankı, 9 amfibi araç
- Helikopter: 2 adet 15 tonluk helikopter + 2 hangar
- Çıkarma araçları: 2 adet süratli çıkarma gemisi
- RHIB: 2 adet 10 metrelik bot
- Yakıt kapasitesi: 630 ton (yaklaşık 504.000 litre)
- Tatlı su kapasitesi: 215 ton
Silah sistemleri
- 1 x 76 mm baş top
- 4 x 12,7 mm uzaktan kumandalı stabilize silah sistemi
- 2 x Chaff/IR decoy lançeri
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / STM