STM’den önemli başarı: NETA 300 ilk otonom görevini tamamladı

Roketsan-ATMACA-Banner

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, SavunmaSanayiST’ye sualtı aracı NETA 300 hakkında açıklamalarda bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen TEKNOFEST etkinliğinde konuşan Güleryüz, insansız sualtı aracı NETA 300’ün deniz testlerinin başarıyla sürdüğünü ve ilk tam otonom görevini tamamladığını açıkladı.

STM Banner

“NETA ailesini hızla geliştiriyoruz”

Güleryüz, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“NETA’nın lansmanını yaptığımızda da şunu söylemiştik. ‘STM belki de ülkemizin denizaltı tasarımı inşası konusunda en büyük yetkililiğine sahip belki de tek firması.’

Bir taraftan otonomi konusunda çok büyük yetkililiklerimiz var. Biz NETA’yı özellikle insansız sualtı platformlarında, STM’nin hem mevcut yeteneklerini kullanarak çok hızlı bir şekilde geliştirebileceğimizi düşünüyorduk. Hem de açıkçası bütün bu tecrübeleri birleştirerek gerçek ihtiyaçları tanımlayabilecek farklı konfigürasyonlar için, farklı ihtiyaçlara yönelik olarak çözümler üretebileceğimizi düşünüyorduk.”

Tam otonom görev tamamlandı

Güleryüz, NETA ailesinin ilk ürünü olan NETA 300’ün deniz testlerinin yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, aracın yakın zamanda ilk tam otonom görevini başarıyla tamamladığını ifade etti:

“NETA ailesi’nin ilk ürünü olan lansmanı da yaptığımız NETA 300’ün testleri çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Deniz testleri çok başarılı bir şekilde gidiyor. Çok sıcak bir bilgi verebilirim. NETA aslında ilk olarak tam otonom görevini çok yakın zaman içerisinde yapılan testlerde gerçekleştirdi. Tanımlanan görevi otonom olarak gerçekleştirdi ve geri geldi. O anlamda çok hızlı gidiyoruz, iyi gidiyoruz. İnşallah bu aileyi de NETA 300’den başlayarak çok hızlı bir şekilde ve çok güvenilir ve çok yetkin bir şekilde tamamlıyor, geliştiriyor olacağız.”

STM NETA’nın Teknik Özellikleri

STM NETA 300, yerli mühendislik ile geliştirilen bir insansız otonom sualtı aracı olarak 300 metre derinliğe kadar görev yapabiliyor. Yandan taramalı sonar ve boşluk doldurma sonarıyla donatılan araç, mayın tespit ve imha görevlerinde yüksek doğruluk sağlıyor. 70 kg’lık temel konfigürasyonu ile iki kişi tarafından taşınabilen araç, 5 deniz mili hıza ulaşabilecek ve 24 saate kadar görev yapabilecek bir batarya ile donatıldı. STM NETA, sentetik açıklıklı sonar (SAS) entegrasyonu ile geniş bir tarama alanı elde edebiliyor ve suüstü platformlarından kolaylıkla sevk edilebiliyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu