Amerikan İstihbarat Teşkilatları, Suudi Arabistan’ın şu anda Çin ile balistik füze ürettiği üzerinde duruyor. CNN International’in raporuna göre; Suudi Arabistan, bölgedeki en büyük rakibi olan İran’ın nükleer füze çalışmalarından ötürü Çin ile balistik füze üretimine başladı.
Orta Doğu’da önemli değişikliklere ve dalgalanmalara neden olacak bu olayı, Biden yönetiminin kısıtlama çabaları olduğu belirtiliyor
En son istihbarat raporlarına göre Suudi Arabistan’ın, geçmiş dönemde Çin’den balistik füze alımı yaptığı biliniyor. Fakat Suudi Arabistan hiçbir zaman kendi balistik füzesini üretemedi, ta ki günümüze kadar. CNN tarafından elde edilen uydu görüntülerinde, Suudi Arabistan’ın balistik füzeler için çeşitli üretim tesisleri kurduğu görülüyor.
Biden yönetimi, İran’la nükleer anlaşmanın giderek içinden çıkılmaz bir hal aldığının farkında. Suudi Arabistan’ın balistik füze ilerlemelerinin, bölgesel güç dinamiklerini önemli ölçüde değiştirmesi ve İran’ın balistik füze programından vazgeçmek yerine daha kapsamlı programlar başlatma planları ABD yönetimini zora sokuyor.
Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü’nde silah uzmanı ve profesör olan Jeffrey Lewis, “İran’ın balistik füze programına Batılı ülkeler önemli ölçüde odaklanırken, Suudi Arabistan’ın balistik füzeleri satın alması ve artık üretmeye başlaması pek göz önünde bulundurulmadı” ifadelerinde bulundu.
Biden yönetimi Çin’i iklim, ticaret ve pandemi de dahil olmak üzere diğer birçok yüksek öncelikli politika konularında yeniden anlaşmaya çalıştığından, ABD’nin bu konuya ser bir yanıtı Çin ile diplomatik problemlere yol açabilir.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü CNN’ye yaptığı açıklamada, Çin ile Suudi Arabistan arasında yakın zamanda hassas balistik füze teknolojisi transferi olup olmadığı sorusuna, iki ülkenin “kapsamlı stratejik ortaklar” olduğunu ve “askeri ticaret alanı da dahil olmak üzere tüm alanlarda dostane işbirliğini sürdürdüklerini” söyledi. Açıklamada, “Bu tür bir işbirliği herhangi bir uluslararası hukuku ihlal etmemekte ve kitle imha silahlarının yayılmasını içermemektedir” denildi.
CNN’in raporunda bu durumun ilk defa 2019 yılında fark edildiğini, istihbarat raporlarının dönemin başkanı Trump’a teslim edildiği belirtildi. Trump yönetimi bu konuda Kongreye açıklama yapmayarak, Suudi Arabistan’ın balistik programına karşı olmadı. Demokratlar kanadı ise Trump yönetiminin Suudilere karşı çok yumuşak davrandığını ve bu durumun Ortadoğu’daki dengelere zarar vereceğini belirtti. CNN’e konuşan kaynaklar, Biden yönetiminin üretim ve teknoloji transferine dahil olan bazı kuruluşlara yaptırım uygulamaya hazırlandığını, ancak Demokrat kanattan da buna karşı çıkanlar olduğunu belirtti.
Bir ticari görüntüleme şirketi olan Planet tarafından 26 Ekim ile 9 Kasım arasında çekilen uydu fotoğrafları, araştırmacılara göre, Suudi Arabistan’ın Dawadmi yakınlarındaki bir tesiste füze üretmek için bir yanma operasyonu gerçekleştiğini gösteriyor. Araştırmacılara göre bu tesisin balistik füze ürettiğinin kanıtı.
Diğer uydu görüntülerinde ise balistik füzelerin üretiminden sonra ortaya çıkan katı yakıt ve atıkların toplandığı yanma çukurları. Araştırmacılara göre bu durum, Suudi Arabistan’ın balistik füzeler ürettiğini ve ilk atışların yapıldığını doğruluyor. Lewis’e göre söz konusu tesisin Çin yardımıyla inşa edildiği ve Suudi Arabistan’ın yakın zamanda Çin’den hassas balistik füze teknolojisi satın aldığını gösteren yeni istihbarat değerlendirmeleri dikkate alındığında, burada üretilen füzelerin Çin tasarımı olması mümkün. Fakat Lewis’e göre Suudi Arabistan’ın sadece Çin değil diğer ülkelerden de yardım aldığı tahmin ediliyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: MİLGEM 6,7 ve 8’inci gemiler için süreç başladı