
Suudi Arabistan, GCAP savaş uçağı programına yönelik ilgisini sürdürüyor. İngiltere, İtalya ve Japonya tarafından yürütülen program için, şartlı onay verildi.
Suudi Arabistan; İngiltere, İtalya ve Japonya’nın ortak yürüttüğü altıncı nesil savaş uçağı programı GCAP’e katılmak istiyor. Ancak İtalyan Leonardo şirketi ise, ülkenin havacılık alanındaki endüstriyel bilgi birikimini artırması gerektiği belirtiliyor.
Leonardo Eş Genel Müdürü Lorenzo Mariani, Suudi Arabistan’ın bu sürece dahil olabilmesi için Eurofighter Typhoon savaş uçağı ve NH90 Genel Maksat Helikopteri gibi mevcut platformlara yönelik tedarik planının önemine vurgu yaptı.
Suudi Arabistan, geçtiğimiz dönemde GCAP programına katılma niyetini açıklamış ve programın yönetimi için Birleşik Krallık merkezli bir hükümet ofisi kurmuştu.
İtalya’dan destek, ancak zaman gerekiyor
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, geçen ay Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyarette ülkenin GCAP’e katılımına olumlu baktıklarını ancak bunun hemen gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ziyaret sırasında Suudi Arabistan ve Leonardo, savaş uçakları ve helikopterler konusundaki iş birliğini artırmak için bir mutabakat anlaşması imzaladı.
Bu kapsamda Riyad yönetimi, halihazırda 72 adet uçağın bulunduğuı Eurofighter Typhoon filosuna yeni uçaklar eklemeyi ve NH90 helikopterleri tedarik etmeyi değerlendiriyor. Mariani, Suudi Arabistan’ın bu platformları tedarik ederek üretim süreçlerine katılması durumunda GCAP için gerekli endüstriyel kapasiteyi kazanabileceğini söyledi.
“GCAP’e giriş süreci zaman alacaktır, bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bu nedenle, yeni Eurofighter ve NH90 projeleri üzerinde birlikte çalışmayı öneriyoruz. Bu, farklı bir yaklaşım. Eskiden sadece satış yapıyorduk, şimdi ise birlikte çalışmayı teklif ediyoruz.” diyen Mariani, Eurofighter uçaklarının GCAP programına geçiş için doğru bir basamak olabileceğini belirtti.
İngiltere ve İtalya iş birliği yapıyor
Eurofighter uçaklarının Suudi Arabistan’a satışında liderliği İngiltere üstlenirken, İtalya da bu süreci destekliyor. Yeni radar entegrasyonları ve siparişlerle birlikte Eurofighter programının uzun vadeli bir dönüşüm sürecinde olduğunu belirten Mariani, “Bu süreçten sonra Eurofighter temelden dönüştürülmüş olacak ve Suudi Arabistan bu sürecin bir parçası olabilir.” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan’ın GCAP programına katkıları konusunda Mariani, “Bu bir montaj hattı olabilir, büyük birimler için üretim hattı olabilir, radar ve telsiz üretimi gibi süreçler değerlendirilmeli. NH90 için de aynı yaklaşımı öneriyoruz. Airbus ve Leonardo, teknik faaliyetlerin bir kısmını Suudi Arabistan’da nasıl organize edebilecekleri üzerinde çalışıyor. Nihai montaj, bakım veya yapısal parçalar üzerinde çalışma gibi seçenekler düşünülebilir.” dedi.
Körfez ülkelerinde sanayi yatırımları artıyor
Mariani, Suudi Arabistan’ın GCAP’e katılım sürecine dair kesin bir tarih vermekten kaçınırken, “Umarım yakında olur.” dedi. Ayrıca, Körfez ülkelerinin savunma sanayisine yaptığı yatırımların arttığını ve bu çabanın, Leonardo’nun bölgedeki ortaklık stratejileriyle uyumlu olduğunu vurguladı.
Körfez ülkelerinin artık enerji sektörüne bağımlılığı azaltarak teknolojiye yöneldiğini belirten Mariani, “Birçok ülke ekonomilerini dönüştürmek için programlar başlattı. Suudi Arabistan’ın Vision 2030 planı en bilineni ancak Birleşik Arap Emirlikleri’nde de benzer çalışmalar yürütülüyor.” dedi.
Bu kapsamda, Abu Dabi’de düzenlenecek IDEX savunma fuarının önemine dikkat çeken Mariani, Leonardo’nun denizcilik, uzay, siber güvenlik ve havacılık alanlarında yeni iş birliklerine odaklanacağını belirtti. “Yerel ortaklara teknoloji transferini içeren ortaklıklar kurma konusunda giderek daha fazla adım atıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com