T-7A Red Hawk ejection sorununa rağmen testlere ilerliyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Boeing, T-7A Red Hawk Jet Eğitim Uçağınının koltuk probleminin çözümü için ilerleme kaydettiğini ve bu yaz uçuş testlerine başlamayı planladığını söylüyor.

ABD’li yetkililer, son yıllarda birkaç kazaya karışan yarım asırlık T-38 Jet Eğitim Uçağı’nın değiştirilmesinde daha hızlı hareket etmesi konusunda ABD Hava Kuvvetleri’ne baskı yapıyor. T-38’in yerini alacak T-7A Red Hawk’ın uçuş test programı, fırlatma koltuğundaki problem sebebiyle yavaş ilerliyor.

STM Banner

Boeing, ABD Hava Kuvvetleri’nin yeni T-7A jet eğitim uçağı programını geciktiren fırlatma koltuğu sorununu çözme konusunda ilerleme kaydettiğini ve bu yaz geliştirme uçuş testlerine başlamayı umduğunu açıkladı.

SavunmaSanayiST tarafından derlenen bilgilere göre; ABD Temsilciler Meclisi Savunma Alt Komitesi’nin Mart ayındaki oturumunda konuşan Mike Garcia, “T-38 çok fazla insanın ölümüne neden oldu ve T-38’in yerini alacak T-7’nin üretimini hızlandırmak için yapabileceğimiz her şey ulusumuzun geleceği, özellikle de Hava Kuvvetleri pilot gücü için kesinlikle kritik önem taşıyor” dedi.

T-7A-Red-Hawk

Bir şirket temsilcisi, T-7A Red Hawk için beş test uçağı ve iki uçan prototip inşa eden Boeing’in, uçağı uçuşa hazır hale getiren askeri uçuş iznini aldıktan sonra bu yazdan itibaren daha sıkı uçuş testleri yapmasını beklediğini söyledi. Şirketin bu yaz yapacağı ilk testlerin ardından uçak, Eylül ayında ABD Hava Kuvvetleri’nin uçuş testleri için Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ne sevk edilecek.

351 adet T-7 Red Hawk tedariki planlanıyor

T-7 üretimindeki gecikmeler, büyük ölçüde uçağın fırlatma koltuğu sistemindeki sorunlardan kaynaklandı. Fırlatma koltuğu sorunundan ötürü ABD Hava Kuvvetleri, ilk operasyonel jet alımını 2025’e kadar ertelemek istiyor ve seri üretim uçaklarının ilk teslimatının Aralık 2025’te yapılmasını bekliyorlar. ABD Hava Kuvvetleri, toplam 351 adet T-7 jeti satın almayı planlıyor. Ancak buna rağmen. kuvvet, geçen ay ABD Kongresi’ne gönderdiği 2024 yılı bütçe talebinde T-7’lerin satın alınması için bütçe talep etmedi.

Bir Hava Kuvvetleri sözcüsü, T-7 gecikmelerinin daha agresif bir uçuş test programı ile hafifletilemeyeceğini söyledi. Sözcü, “Planlanan uçuş programı zaten başarıya dayalı ve agresif.” açıklamasında bulundu.

T-38
T-38

T-38 Jet Eğitim Uçakları, halihazırda Türk Hava Kuvvetleri tarafından da aktif olarak kullanılıyor. Türkiye, bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanan HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ile mevcut T-38 filosunu modernize etmeyi hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, HÜRJET için ilk etapta 4+12 adetlik bir siparişte bulundu. HÜRJET, halihazırda yer testlerini sürdürüyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Defense One

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu