Navantia tarafından tasarlanan ve SEDEF Tersanesi tarafından üretilen Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU, halihazırda Liman Kabul Testleri’ne devam ediyor.
Kısa süre içerisinde Türk Donanması’nın Amiral Gemisi olarak hizmete başlayacak olan TCG ANADOLU; Sea Hawk, AW-149, T-129 ATAK, CH-47, CH-53, V-22 Osprey, F-35B ve AV-8 Harrier gibi hava vasıtalarının emniyetle iniş/kalkışına uygun mukavemette ve büyüklükte 6 adet iniş noktası ile Ski-Jump’a sahip olması münasebetiyle donanmamız için büyük bir kuvvet çarpanıdır. Bunlara ek olarak TCG ANADOLU. amfibi çıkartma kabiliyeti sebebi ile tarihinde Gelibolu ve Kıbrıs Barış Harekatı olmak üzere 2 önemli amfibik harekât bulunan bir millet için ayrı bir öneme sahiptir.
TCG ANADOLU özelinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın zırhlı amfibi hücum aracı ihtiyacının karşılanması amacıyla 7 Mart 2017 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. arasında ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) Projesi Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında; 2 adet Komuta Kontrol Aracı, 2 adet Kurtarma Aracı ve 23 adet Personel Taşıma aracı olmak üzere toplam 27 adet ZAHA tedarik edilmesi kararlaştırılmıştır
Yapılan özverili çalışmaların sonucunda geliştirilen ZAHA; 24 (21 deniz piyadesi + 3 mürettebat ) personel taşıma kapasitesine, 12.7mm çapında makinalı tüfek ve 40mm çapında otomatik bomba atar barındıran uzaktan komutalı silahı kulesi sayesinde yüksek ateş gücüne, sızdırmaz ve hidro dinamik gövde tasarımına, suda itki sistemine, sis perdesi üretme kabiliyetine ve balistik korumaya sahiptir. Denizde 7 knot ve karada ise 70 km/sa azami sürate sahip olan ZAHA; %60 dik eğim tırmanabilirken, %40 yan eğimde tutunabilmektedir. ZAHA, 90cm yüksekliğindeki dik engelleri ve 2 metre uzunluğundaki hendekleri kolaylıkla geçebilmesi sayesinde oldukça iyi bir arazi performansı ortaya koyabilmektedir.
TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi’nin havuz kısmında bulunacak ZAHA’lar sayesinde; olası bir amfibi harekat esnasında, kıyıya yönelik çıkartma yapmak mümkün olacaktır. Kurtarma ve komuta kontrol konfigürasyonundaki ZAHA’ları saymazsak; 23 adet ZAHA ile kıyıya, 483 + 69 kişilik bir kuvvetin aktarımı sağlanabilecektir.
ZAHA, 2022 yılı içerisinde teslim edilecektir.
2005 yılında BAE Systems tarafından satın alınan FMC Corporation tarafından tasarlanmış ve yine 2005 yılında BAE Systems tarafından satın alınan United Defense tarafından üretilen, eski adı LVTP-7 olan AAVP-7A1, FNSS üretimi ZAHA’nın dünyadaki tek muadilidir.
FNSS CEO’su Nail Kurt tarafından yapılan açıklamalarda; AAVP-TA1’lerin FNSS’in iş ortaklarından olan BAE Systems’ın bir ürünü olduğu, bu ürünün lisans altında kendileri tarafından kolaylıkla üretilebileceğini fakat SSB’nin özgün bir platform talep ettiğini ve bu yüzden büyük bir özveri ile ZAHA’nın ortaya konduğunu belirtmiştir.
Akdeniz’de önemli Amfibik Harekât kabiliyetine sahip ülkelerin başında gelen Türkiye, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tanımlanan harekât konsepti ve görev ihtiyaçları göz önüne alınarak ortaya çıkarılan özgün ve milli ZAHA Projesi ile birlikte gücüne güç katacaktır. Bu proje ile daha önce gerçekleştirdiğimiz Kıbrıs Barış Harekatı’nda olduğu gibi Akdeniz ve Adalar Denizi’ndeki Girit ve Rodos gibi adalar başta olmak üzere, özellikle Atina kıyıları gibi Güney ve Doğu Yunanistan kıyılarına yapılabilecek muhtemel harekâtlardaki etkinliğimiz ile karaya çıkacak personelimizin güvenliği önemli ölçüde artacaktır.
Yazar: Yusuf Metin | Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Yazı üslubunun dışında birşey daha dikkatimi çekti : Denizin ismi değişmiş, çok daha güzel olmuş.
şimdiye kadar aklımız neredeydi acep? Kuzey Akdeniz lafı da fena değil ama gene de birşeyler eksik:
Kanal’ın adı ingiliz kanalı mı yoksa Manş kanalı mı? Körfez İran Körfezi mi yoksa Arap Körfezi mi?
Falkland Adaları mı yoksa Malvinas mı ? “Keşke Yunan galip gelseydi” herzesinin üzerinden çok geçmedi, hala ” Ay bu sene Samos’a gidecektik, olmadı” diyenler var. Daha önemli konular olduğunu
düşünenler olabilir, zaten ucun ucun herşey böyle kemiriliyor.Adalar Denizi ,sonuç olarak iyi bir öneri ama yetmez.
Yeni bir önerim var, söylemezsem çatlıyacağım. Lütfen bilin ki bu önerim tartışmaya açık değildir. Herkesin hemen kabul etmesini rica ederim : Kuzey Akdeniz,Adalar Denizi eksik kalıyor, çok nötr.
Nasıl ki Akdeniz ve Karadeniz’imiz var, oranın adını da GÖKDENiZ koydum, bundan böyle sadece bu isim kullanılacak. Hayırlı uğurlu olsun, tebriklerinizi beklerim.