TCG KINALIADA’ya ATMACA Gemisavar Füzesi Transferi

Roketsan-ATMACA-Banner

MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti, ATMACA Gemisavar Füzesi ile donatıldı. Böylelikle milli gemisavar füzesi ATMACA, resmen kullanıma alınmış oldu.

MİLGEM ADA Sınıfı Korvet Projesi’nin son gemisi olan TCG KINALIADA Korveti, Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi ile donatıldı. Böylelikle Türk Donanması’nın ABD üretimi HARPOON Füzesi’ne olan bağımlılığı sonlanıyor.

STM Banner

SavunmaSanayiST.com tarafından derlenen bilgilere göre; konuyla ilgili olarak Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Satıhtan Satıha ATMACA G/M Silah Sisteminin gemiye ilk transferi, 10 Şubat 2023 tarihinde Nara Güdümlü Mermi İskelesi’nde TCG KINALIADA (F-514)’ya başarıyla gerçekleştirilmiştir. Yerli ve Milli Güdümlü Mermi ATMACA, Deniz Kuvvetlerimize ve milletimize hayırlı olsun.” ifadelerine yer verildi.

5 Aralık 2022 tarihli haberimizde, ATMACA Gemisavar Füzesi’nin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdiğini duyurmuştuk. ATMACA’yı kullanan ilk deniz platformu, TCG KINALIADA Korveti oldu. ATMACA Füzesi’nin denizden ilk atış testini de 2021 yılı içerisinde KINALIADA Korveti gerçekleştirmişti.

ATMACA Gemisavar Füzesi

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatıldı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip 220+ kilometre menzilli ATMACA Gemisavar Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk kez ateşlendi. Bu atış testi esnasında ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurdu.

ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021 tarihinde icra edilen diğer bir test esnasında ise yine KINALIADA Korveti’nden ateşlendi ve ilk kez gerçek bir gemi hedefini vurdu. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile vurulduktan sonra battı.

ATMACA Füzesi

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 140 kilometre menzilli Harpoon (ABD) Gemisavar Füzelerinin yerini alacak olan ATMACA Gemisavar Füzesi, 220+ kilometre menzile sahiptir.

ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak baz alındığında, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.

ATMACA-Gemisavar-Füzesi

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, “Gelişmiş 3B Görev Planlama” özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde ATMACA operatörü mürettebat, ATMACA’nın hedefine giderken izleyeceği rotayı önceden planlayabiliyor ve rota bacakları ekleyebiliyor. Hedef platformun Adalar Denizi’nde yer alan bir adanın arkasında bulunduğunu düşünürsek; fırlatılışından itibaren Super Sea Skimming özellikle seyir alan ATMACA, hedef platformun önünde yer alan adanın etrafından dolaşabilmekte veya ani bir şekilde yükselme-alçalma yaparak hedefi imha edebilmektedir.

Aynı zamanda Meteksan Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Taktik Veri Bağı’na sahip olan ATMACA, fırlatılıştan sonra dahi rota bilgisi güncelleme yapabilmektedir. Ayrıca ATMACA’nın, karadan karaya ve denizaltıdan satha versiyonları da geliştirilmektedir.

ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan’dan BARBAROS Kıyı Savunma Sistemi Geliyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu