KUZGUN-SS ve GÖKÇE Mühimmatları Atışa Hazırlanıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Milli imkanlarla geliştirilen KUZGUN-SS Mühimmatı ile GÖKÇE Güdüm Kiti, ilk atışlı testlerine hazırlanıyorlar. Bu amaçla platforma entegrasyon çalışmaları başlatıldı.

Türk savunma sanayii, son dönemde güdümlü mühimmat çalışmalarına hız verdi. Roketsan ve TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen çeşitli füze ve güdümlü bombalar, teker teker Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunuluyor. Ayrıca Roketsan, birçok ülkeye ihracat da gerçekleştiriyor.

STM Banner

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-SS Serbest Süzülen Akıllı Mühimmat ile GÖKÇE Güdüm Kiti, ilk atışlı testlerine hazırlanıyorlar. Bu amaçla AKSUNGUR ve AKINCI Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA)’na yönelik KUZGUN-SS ve GÖKÇE entegrasyonlarına başlanıldı. KUZGUN-SS’in ilk atışının AKSUNGUR’dan yapılacağı bilinirken, GÖKÇE’nin ise AKINCI’dan atılacağı tahmin ediliyor.

KUZGUN-SS için aynı zamanda mühimmatın formuna yakın bir data-link podu da geliştirildiği üzerinde duruluyor. Aynı KUZGUN-SS gibi SİHA’nin bir silah istasyonuna takılacak bu pod sayesinde mühimmat ile kontrol istasyonu arasında sağlıklı veri alışverişi gerçekleştirebilecek.

KUZGUN POD

KUZGUN

F-16, MMU, HÜRJET, HÜRKUŞ ve çeşitli SİHA platformlardan atılabilen KUZGUN Mühimmatı, 100 kilogramdan düşük bir ağırlığa sahip. Parçacıklı, delici, termobarik ve genel maksat gibi çeşitli harp başlığı seçeneklerine sahip olacak KUZGUN Mühimmatı; Lazer Arayıcı (LAB), Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR), Radar Arayıcı, HOJ, mmW Radar, Veri Bağı, ANS ve KKS gibi arayıcı başlık ile navigasyon seçeneklerine sahip.

KUZGUN mühimmatının turbojet konfigürasyonu olan KUZGUN-TJ yaklaşık 245 kilometre menzile, KUZGUN-SS ise yaklaşık 110 kilometre menzile sahip olacak. KUZGUN ailesi Milli Muharip Uçak, F-35, F-4E/2020, F-16 ve S/İHA gibi hava platformlarının yanı sıra, kara ve deniz platformlarından da kullanılabilecek müşterek bir yapıya sahip olacak.

GÖKÇE

GÖKÇE

SaGe, F-16 ve F-4 tipi savaş uçakları tarafından kullanılan Mk-81, Mk-82, Mk-83 ve Mk-84 tipi genel maksat bombalarını güdümlü hale getirerek menzil artırımı ve hassas vuruş yeteneği kazandıran güdüm kiti ailesine, yeni üyeler kazandırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda yeni nesil bir güdüm kiti geliştirmek amacıyla TÜBİTAK SAGE öz kaynakları ile desteklenen GÖKÇE Projesi 2021 yılının birinci çeyreğinde başlatıldı.

GÖKÇE Projesi kapsamında, HvKK envanterinde bulunan 1000 librelik Mk-83 genel maksat bombaları ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ve üretilen SARB-83T ardışık delicili harp başlığı ile kullanılabilen, ANS/KKS/Lazer güdümlü, hareketli ve sabit hedeflere karşı etkili, hassas vuruş kabiliyetine sahip ve maliyet etkin bir güdüm kiti geliştirilecek.

GÖKÇE, HvKK envanterinde bulunan F-16 savaş uçakları ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile kullanılabilir olacak. Ayrıca GÖKÇE mühimmatı, F-16 uçaklarında kullanılan BRU-57 çoklu atım salanı ile de uyumlu olma özelliğine sahiptir. Böylece tek bir sortide daha fazla hedefe hassas bir şekilde taarruz etme imkanı Hava Kuvvetlerimize sağlanmış olacak.

ÖNERİLEN İÇERİK: ÇAKIR Füzesinin Motoru KTJ-1750 Kritik Eşiği Geçti


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu