ABD’den Mısır’a C-130J Satışı İçin Onay Çıktı

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Dışişleri Bakanlığı Mısır’a yönelik 12 adet C-130J-30 Super Hercules kargo uçağının olası yabancı askeri satışı (FMS) için onay verdi.

2.2 milyar dolar bedel biçilen anlaşmaya ilişkin bilgilendirme notu Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafından Kongre yetkililerine iletildi.

STM Banner

Lockheed Martin tarafından geliştirilen C-130 Super Hercules Askeri Nakliye Uçağı, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 22 ülke tarafından kullanılmaktadır. Uçakların toplam uçuş saatleri ise iki milyon saati aşmış durumda.

C-130J-30
C-130J-30

Mısır’a yönelik bir diğer askeri satış ise radar alanında. Onay verilen diğer sistem ise SPS-48 Kara Konuşlu Radar (LBR) sistemi. Bu anlaşmanın bedeli ise 355 milyon dolar olarak belirtiliyor.

DSCA Açıklaması

DSCA açıklamasında olası satışların Orta Doğu’da önemli bir stratejik ortak olmaya devam eden NATO Dışı Önemli bir Müttefik’in (Major Non-NATO Ally) güvenliğini geliştirmeye yardımcı olarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenliğini destekleyeceği not ediliyor.

“Bu hava ikmal kabiliyeti; sınır güvenliğine, bilinen terörist unsurların mani olunmasına, iç güvenlik tehditlerine hızlı tepki verilmesine ve insani yardımlara yardımcı olacaktır. Mısır ayrıca bu uçakları bölgedeki deniz devriye görevlerinde ve arama kurtarma görevlerinde kullanmayı planlıyor. Halihazırda eski C-130’ların bir karışımını işleten Mısır, bu uçakları ve hizmetleri silahlı kuvvetlerine dahil etmekte hiçbir zorluk çekmeyecek.”

Anlaşmalar kapsamında yüklenici firmalar ise Lockheed Martin ve L3 Harris olarak öne çıkıyor.

C-130J Super Hercules

Lockheed tarafından üretilen C-130 Hercules kargo uçaklarının kapsamlı modernizasyondan geçmiş versiyonu olan C-130J’lerde yeni motorlar, uçuş güvertesi ve uçuş sistemleri yer alıyor.

C-130J, C-130 Hercules uçaklarının en yeni versiyonu ve hala üretilen tek model. 2018 Şubat itibarıyla teslim edilen C-130J uçaklarının sayısı 400’e ulaşmıştı.

Temmuz 2021 itibarıyla ise bu sayı 22 ülkeye teslim edilen uçaklarla birlikte 450’ye ulaşmıştı.

Olası Satış Ne Demek?

ABD Dışişleri tarafından onay verilen satışın hayata geçmesinden önce Kongre değerlendirme sürecinden geçmesi ve Yunanistan ile sistemlerin üreticileri arasındaki müzakerelerin devam etmesi gerekiyor.

Ancak bu şartlar sağlandıktan sonra anlaşma imzalanabiliyor ve satış gerçekleşiyor. Yani bir satışın henüz vuku bulduğunu söylenemez.

ÖNERİLEN İÇERİK: Mısır ile Güney Kore arasında K2 Black Panther görüşmesi


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, DSCA

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu