Türk Yetkililer, Rusya’nın İkinci Parti S-400 Açıklamalarını Yalanladı

Roketsan-ATMACA-Banner

Londra merkezli Middle East Eye haber sitesi ve SavunmaSanayiST.com’a özel olarak konuşan üst düzey Türk yetkililer, Rus tarafının iddia ettiğinin aksine Türkiye’nin ikinci parti S-400 alımında “nihai aşamada” olmadığını açıkladı.

Rosoboronexport Genel Müdürü Aleksandr Miheyev, dün yaptığı bir açıklamada Türkiye ile S-400 Hava Savunma Sistemi için “yakın gelecekte yeni bir anlaşma imzalanabileceğini” iddia etmişti.

STM Banner

Miheyev, ikinci parti S-400’ler için görüşmelerin nihai aşamada olduğunu kaydetmiş ve anlaşmanın yakın bir gelecekte kağıda dökülebileceğini not etmişti.

Middle East Eye’a konuşan üst düzey bir Türk yetkiliye göre ise Rus tarafının iddiaları gerçeği yansıtmıyor.

Türk yetkiliye göre Moskova ile gerçekleştirilen ikinci parti S-400 görüşmelerinin içeriğinde herhangi bir ilerleme kaydedilebilmiş değil. Türk yetkili, Rus yetkililerin algı oluşturmak için kasten yanıltıcı demeçler verdiğine inanıyor.

Türkiye, Washington ile olası yeni bir kriz istemediği için henüz sistemi aktif hale getirmiş değil. Sistem, Ankara’da bulunan Mürted Hava Üssü’ndeki hangarlarda muhafaza ediliyor. Türkiye, S-400 alımından dolayı CAATSA yaptırımlarına maruz kalmış ve F-35 programından çıkarılmıştı.

Türkiye'ye ait S-400 Hava Savunma Sistemi
Türkiye’ye ait S-400 Hava Savunma Sistemi

Rus yetkililer her ne kadar ikinci parti S-400’ler için teknoloji transferi olabileceği yönünde açıklamalarda bulunsalar da Ankara’daki savunma yetkilileri bunu doğrulamıyor.

Rus yetkilerle icra edilen görüşmelerde ikinci sistemle birlikte teknoloji transferinin olup olmayacağı, yerli ya da ortak üretim gibi seçeneklerle ilgili müzakereler yürütülüyor.

SavunmaSanayiST.com’un ulaştığı savunma kaynaklarına göre ise bu konu başlıklarında “henüz sonuçlanmış bir şey yok”.

Türkiye’nin S-400 Tedariki

Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya Federasyonu ile “acil ihtiyaç” kapsamına iki filo (4 batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren parçaların teslimatları, Temmuz 2019 yılı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Bir S-400 filosunda/sisteminde, iki adet batarya bulunmaktadır. Yani Türkiye, halihazırda iki farklı noktaya S-400 HSFS yerleştirme kabiliyetine sahiptir.

Türkiye’nin S-400 HSFS için çeşitli füzeler teslim aldığı ve teslim alınan füzeler içerisinde, 400 kilometre menzile sahip en uzun menzilli füzenin de olduğu tahmin ediliyor.

Sinop’ta gerçekleştirilen S-400 Atış Testi’nden Bir Kesit

ÖNERİLEN İÇERİK: Prof. Dr. DEMİR: CAATSA’yı elimizin tersiyle itiyoruz


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, TASS, Middle East Eye

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu