Mısır Donanması’nda SubHarpoon rezaleti

Roketsan-ATMACA-Banner

Mısır Silahlı Kuvvetleri tarafından geçtiğimiz gün Libya sınırına yakın bir bölgede başlatılan “Kararlı 2020” Tatbikatı, SubHarpoon rezaletine ev sahipliği yaptı.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin Libya’ya yakın bir bölgede belirlediği “Barbaros”, “Turgut Reis” ve “Çaka Bey” sahalarında tatbikat gerçekleştireceği bilgisi üzerine Mısır, Libya sınırına yakın bir bölgede “Kararlı 2020” isminde bir askeri tatbikat başlattı. Mısır Donanması’nın geniş çaplı katılım gösterdiği tatbikatta; suüstü ve sualtı platformlarından güdümlü füze atışları, Mistral sınıfı helikopter gemisinden Ka-52 ve Chinook helikopterleriyle uçar birlik harekatı ve çıkarma gemileri ile kara çıkartma harekatları düzenlendi.

STM Banner

Tatbikat esnasında Mısır Donanması’na ait Type 033 tipi denizaltı, UGM-84 SubHarpoon Gemisavar Füze atışı gerçekleştirdi. Ancak Mısır Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülere göre Type 033 tipi denizaltıdan gerçekleştirilen UGM-84 SubHarpoon atışı başarısız oldu ve füze yüzeye çıkamadı.

 Tatbikat Videosu: 

https://youtube.com/watch?v=dlKPFm2HH6A%3Fautoplay%3D1

Fransa tarafından Rusya Federasyonu için üretilen ancak yaşanan siyasi anlaşmazlıklar sonrası, 950 milyon avro bedel ile Mısır’a satılan 2 adet Mistral sınıfı amfibi hücum gemisi de tatbikatta aktif olarak kullanıldı. Güvertesinden Ka-52 tipi taarruz helikopterlerinin ve CH-47 Chinook tipi ağır yük helikopterlerinin kalkış yaptığı Mistral gemisindeki hava savunma zafiyetinin halen devam ettiği görüldü. Mistral savaş gemilerinin hava savunması, Humvee tipi araçlara Stinger füzelerinin entegre edilmesiyle oluşturulan AN/TWQ-1 Avenger Çok Kısa Menzilli Hava Savunma Sistemi ile sağlanıyor. Baş ve kıç taraflarına konuşlandırılan birer adet Avenger ile korunan Mistral savaş gemilerinin, olası bir hava ve/veya deniz muhaberesi esnasında korumasız kalacakları ve gemilerin savaş uçaklarından atılan hava-yer mühimmatlarını veya savaş gemilerinden atılan anti-gemi füzelerini önleyemeyecekleri tahmin ediliyor.

Öte yandan tatbikat kapsamında kumsala çıkartma yapan Humvee araçlarının, önceki tatbikatlarda yaşanılan kuma saplanma olayını tekrar yaşamamaları için kumsalda önceden bir hazırlık yapıldığı da gözden kaçmadı.

Planlı bir tatbikat esnasında bile bu denli aksilikler yaşayan Mısır Donanması’nın, olası bir savaşta göstereceği etki merak konusu oldu. Mısır, sürekli olarak özellikle İsrail ile Türkiye aleyhinde politikalar gütmeye ve sürekli olarak hazır alım şeklinde savunma ürünü tedarikine devam ediyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu