Türkiye lisansla S-80 denizaltısı üretecek iddiası doğru mu?

Roketsan-ATMACA-Banner

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada, “Türkiye, İspanyol Navantia şirketi tarafından geliştirilen S-80 Denizaltısını lisans altında üretecek” iddiasına yer veren haber paylaşıldı. Peki, bu iddia doğru mu?

Konunun meraklıları tarafından takip edildiği üzere; Türkiye, halihazırda 2 farklı denizaltı projesi yürütüyor. İlk proje, ‘Yeni Nesil Denizaltı Projesi (YTDP)’ olarak biliniyor. YTDP kapsamında 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın, Gölcük Tersane Komutanlığı’nda inşa edilmesi planlanıyor. İlk Türk ‘özgün’ denizaltısının üretileceği ikinci proje ise MİLDEN olarak biliniyor.

STM Banner

Bu iki proje devam ederken geçtiğimiz günlerde bir haber sitesinde, ‘S-80 Türkiye yolunda’ başlıklı bir içerik yayına alındı. İçerikte özetle, “Türkiye ve İspanya, İspanyol Navantia’nın inşa ettiği S-80 denizaltısında beraber çalışma kararı aldı. Denizaltıların firmanın lisansı altında Türkiye’de inşa edilmesi planlanıyor.” ifadelerine yer verildi.

SavunmaSanayiST.com tarafından savunma kaynaklarından edinilen bilgilere göre; ‘Türkiye lisans altında S-80 denizaltısı üretecek’ şeklindeki iddia, gerçeği yansıtmıyor. Halihazırda Türkiye’nin denizaltı tedarik ve üretim planında, herhangi bir değişiklik olmadığı biliniyor.

S-80 Denizaltı
S-80

Özetle Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı; Yeni Tip Denizaltı ve MİLDEN projeleriyle yeni denizaltıların tedarikini sağlıyor. Yeni denizaltıların inşa faaliyetleriyle paralel olarak, mevcut denizaltıların idamesi ve yeni yetenekler kazandırılması için STM ana yükleniciliğinde modernizasyon faaliyetleri de sürdürülüyor.

Yeni Tip Denizaltı Projesi

Alman TKMS firması ile Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında 22 Haziran 2011 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren Yeni Tip Denizaltı Projesi, Gölcük Tersane Komutanlığı’nda 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı’nın inşasını kapsıyor.

Yaklaşık %80’lik yüksek yerlilik oranıyla Gölcük’te inşa edilen ilk Reis Sınıfı Denizaltı olan TCG PİRİREİS (S-300)’in, bu yıl içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi bekleniyor.

TCG-PİRİREİS
TCG PİRİREİS, 29.11.2023 / @egetulca

‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü Yılı Kutlamaları’ kapsamında İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen geçit töreninde, PİRİREİS Denizaltısı da görülmüştü. Reis Sınıfı Denizaltılar ile birlikte Türk Donanması, ‘Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi (AIP)’ teknolojisiyle fiili anlamda tanışmış olacak.

TCG HIZIRREİS’in (S-331) 2024, TCG MURATREİS’in (S-332) 2025, TCG AYDINREİS’in (S-333) 2026, TCG SEYDİALİREİS’in (S-334) 2027, TCG SELMANREİS’in (S-335) ise 2027 yılında envantere girmesi bekleniyor.

MİLDEN Milli Denizaltı Projesi

Milli Gemi (MİLGEM) Projesi’nin denizaltılara uyarlanmış versiyonu diyebileceğimiz MİLDEN Projesi’ne yönelik tasarım faaliyetlerine, kısa süre önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde başlanılmıştı. MİLDEN ile Türkiye, ilk kez ‘yerli ve milli’ statüde bir denizaltı platformu tasarlamış ve üretmiş olacak.

MİLDEN

MİLDEN, yaklaşık 2 bin 700 ton deplasmana, 80 metre üzerinde boya ve havadan bağımsız tahrik sistemine sahip dizel-elektrik bir denizaltı olarak tasarlanıyor. İlk MİLDEN Denizaltısının, 2030’dan önce Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi bekleniyor.

Öte yandan MİLDEN, envanterdeki mevcut denizaltılara kıyasla çok daha gelişmiş sensörlere ve daha fazla silah yüküne ev sahipliği yapacak.

Anıl ŞAHİN

Anıl ŞAHİN

[email protected]

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu