Türkiye ve Ukrayna, Ukrayna’da kurulan İHA fabrikasında ANKA İHA’ları ortaklaşa olarak üretmeyi planlıyor. Açıklama Ukraynalı yetkiliden geldi.
Özgür Avrupa Radyosuna (Radio Free Europe/Radio Liberty) özel olarak bir röportaj veren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Danışmanlarından Oleksiy Arestovych, Ukrayna ve Türkiye’nin Vasylkiv şehrinde kuracağı ortak İHA fabrikasında ANKA İHA dahil çeşitli Türk ve Ukrayna İHA’larının üretileceğini açıkladı.
Vasylkiv şehrine kurulacak olan fabrikanın inşasına çoktan başlandığını aktaran Arestovych, şunları kaydetti:
ANKA İHA Üretimi
“’Tesis şu anda Vasylkiv’de inşa ediliyor. Bir tesisin inşaatına başlandı bile. Ukrayna-Türk İHA’ları üretilecek. ANKA dahil – ağır sınıf İHA’lar. Ukrayna İHA’ları dahil, umut verici. Özellikle jet İHA’lardan bahsedebiliriz ki bunlar hava nesnelerine, diğer insansız hava araçlarına karşı hareket edebiliyorlar. Hatta insanlı uçaklara karşı. Bu İHA’larda Ukrayna motorları ve Türk aviyoniklerinin geri kalanına sahip olacaklar: gövde, vb…”
Röportaj esnasında kendisine “yani bunlar Bayraktar’lar değil mi” sorusu sorulması üzerine konuşan Arestovych, bu İHA’ların Bayraktar olmadığını teyit etti.
“Bunlar Bayraktar değil. Bunlar gelecek nesil. Çok daha havalılar. Jet motorlular, piston değil. Fakat örnek vermek gerekirse ANKA da olacak ki bu İHA, Bayraktar’dan her anlamda daha üstün.”
Arestovych, Ukrayna’da inşası süren İHA fabrikasının 2022 yılı sonunda ilk ürünlerinin teslimatına başlayacağını da kaydetti.
ANKA İnsansız Hava Aracı
TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ANKA İnsansız Hava Aracı, gece/gündüz ve kötü hava şartları da dahil; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı gerçek zamanlı görüntü istihbaratı, hedef imhası görevlerine yönelik faydalı yüklerle teçhiz edilmiştir.
ANKA İHA, 30.000ft irtifada 24 saat havada kalabilmekte ve 250 kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir.
Ancak TUSAŞ’ın ‘Yeni Nesil ANKA’ olarak adlandırdığı konfigürasyon ise 30 saat havada kalabilmekte ve 350+ kilogram faydalı yük taşıyabilmektedir. Yeni Nesil ANKA, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunmaktadır.
Bundan sonra TUSAŞ, ANKA Projesi kapsamında Yeni Nesil ANKA konfigürasyonunun üretimini gerçekleştirecektir. SatCom (Uydu İletişimi) faydalı yükü ise opsiyonel olacaktır.
ÖNERİLEN İÇERİK: TUSAŞ’tan bir ülkeye daha ANKA ihracatı
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Radio Svoboda