Türkiye’den dünyada bir ilk: İKA’dan hidrojen itki ile atış

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk savunma sanayii, dünyada bir ilki başardı. BARKAN İnsansız Kara Aracı (İKA), Hidrojen İtki Sistemi ile dolanan mühimmat atışı gerçekleştirdi.

Kısa süre önce HAVELSAN BARKAN-1 İnsansız Kara Aracı’ndan, ROKETSAN METE Lazer Güdümlü Füze atışı başarıyla gerçekleştirilmişti. METE atışının ardından bu sefer HAVELSAN’ın yeni geliştirdiği BARKAN-2 İKA’dan, Gürbağ Savunma tarafından geliştirilen Hidrojen İtki Sistemi’nden dolanan mühimmat atışı gerçekleştirdi.

STM Banner

Tek kuleden insansız kara aracı üzerinden bu tip mühimmat ve çoklu lançer atışı, uluslararası arenada bir ilk olarak kabul ediliyor.

Hidrojen İtki Sistemi

Dünyada ilk olma özelliğine sahip bu test sırasında kullanılan Hydro-Launch olarak da bilinen ‘Hidrojen İtki Sistemi’nin, geleceğin muharebe sahası için büyük öneme sahip olduğu değerlendiriliyor. Hyrdo-Launch ile normal lançerlerden farklı olarak peş peşe atış gerçekleştirilebiliyor. Öte yandan sistem, elastik mimarisi sayesinde her türlü mühimmatın atışını gerçekleştirebiliyor.

Hydro-Launch’ın Avantajları

NATO üyesi ülkelerde mühimmat atımı için hard-launch tekniği kullanılırken, doğu bloğunda ise cold-launch kullanılıyor. Her iki fırlatma tekniğinde de piroteknik gazlar sebebiyle infilak riski, atım sonrası mühimmatın uçuş motorunun çalışmama durumu, ısı sebebiyle platforma zarar verme ve platformun sensörlerini atım sırasında işlevsiz hale getirme gibi dezavantajlar bulunuyor.

Hydro-Launch sisteminde ise mühimmat atımı, sadece hidrojen ile gerçekleştiriliyor. Atım sırasında herhangi patlayıcı madde kullanılmadığı için risk en aza indiriliyor. Öte yandan hard-launch ve cold-launch fırlatma sistemlerindeki riskler de ortadan kaldırılıyor.

Mk-41, Mk-41 VLS, VLS, Dikey Atım Sistemi, Mk-41 Dikey Atım Sistemi

 


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu