
Çin Ordu Gazetesi’nde, Türkiye’nin Milli Uçak Gemisi, Milli Denizaltı ve TF-2000 Hava Savunma Muhribi için eşzamanlı inşa faaliyetlerine başlaması gündem oldu.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun yayın organı PLA Daily gazetesinde yayımlanan makalede, Türkiye’nin eşzamanlı olarak Milli Uçak Gemisi MUGEM, Milli Denizaltı MİLDEN ve TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi’nin inşasına başlaması ele alındı. Makalede, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in bu gemilerin Türk Deniz Kuvvetleri’nin operasyonel kapasitesini artıracağını belirtmesi vurgulandı.
SavunmaSanayiST.com’un haberlerine de yer veren makaleye göre; Türkiye’nin inşa ettiği bu üç gemi arasından en fazla dikkat çeken Milli Uçak Gemisi MUGEM olurken, makalede “Bu büyük savaş gemisi hizmete girdiğinde, Türkiye çift uçak gemisi filosuna sahip az sayıdaki ülkelerden biri olacak.” ifadelerine yer verildi.
İstanbul’da 60 bin tonluk uçak gemisi!
Makalede, büyük uçak gemisinin inşasının İstanbul Tersanesi tarafından yürütüldüğünün altı çizildi. Geminin 285 metre uzunluğa, 72 metre genişliğe ve 10.1 metre su çekimine sahip olacağı, 60 bin ton deplasmana ulaşacağı ve maksimum 25 knot hıza ulaşabileceği ifade edildi. Ayrıca en az 60 gün boyunca kesintisiz denizde görev yapabileceği ve yaklaşık 10 bin deniz mili menzile sahip olacağı belirtildi.
Makaleye göre, geminin gövdesi İngiltere’nin Queen Elizabeth uçak gemisine benzer bir tasarıma sahip olup, kısa mesafeden kalkış sağlayan bir sıçrama rampası içeriyor. Uçak gemisi, 50 savaş uçağı taşıma kapasitesine sahip olacak; bunlardan 20’si uçuş güvertesinde, 30’u hangarda konuşlanacak. Ayrıca, uçuş güvertesinde iki kalkış ve bir iniş pisti olmak üzere üç pist yer alacak.
2023 yılının Nisan ayında, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu hizmete girmişti. 28 bin tonluk deplasman ağırlığıyla TCG Anadolu, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olmasının yanı sıra, dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) konuşlanma kabiliyetine sahip gemisi olma özelliğini taşıyor. Makalede, yeni inşa edilen uçak gemisi MUGEM’in TCG Anadolu’ya kıyasla üç kat daha büyük olacağının ve daha karmaşık bir tasarım gerektireceğinin altı çizildi.
Yerlilik oranı artıyor
Makalede yer alan bilgilere göre, geminin gövde tasarımı Türkiye tarafından geliştirildi ve bu sayede yakıt tüketimi ile su altı akustik izi azaltılarak menzil ve operasyonel gizlilik artırıldı. Ayrıca geminin; 32 hücreli dikey atım sistemi, 4 yakın hava savunma sistemi ve 7 uzaktan kumandalı silah istasyonu ile donatılacağı ifade edildi. Makalede, tüm bu sistemlerin Türkiye’de üretilen savunma sanayi ekipmanları arasında yer aldığı bilgisi de paylaşıldı.
Makalede yer alan raporlara göre ise, Türkiye’nin yeni uçak gemisi projesine 40’tan fazla yerli savunma sanayi şirketi katılıyor. Bu şirketler arasında gemi inşa, elektronik, iletişim ve silah sistemleri üretimi yapan firmalar bulunuyor.
Ek olarak, Türkiye’nin uçak gemileri için kendi katapult (uçak fırlatma) sistemini geliştirmeye çalıştığı bildirildi. Makalede, “Eğer bu proje başarıyla tamamlanırsa, yeni uçak gemisinde kullanılacak ve geminin savaş yetenekleri daha da güçlenecek.” ifadelerine yer verildi.
Son yıllarda Türkiye, donanmasını modernize etmek için büyük yatırımlar yapıyor. Şu anda Türkiye’deki tersanelerde yaklaşık 30 savaş gemisinin inşası sürüyor. Bu gemiler arasında açık deniz karakol gemileri, çıkarma gemileri ve mayın tarama gemileri yer alıyor.

“Bölgesel deniz gücü dengesi”
Makalede, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara da yer verilirken, “2021 yılında Yunanistan, Fransa’dan 6 yeni savaş gemisi sipariş etti. Bu gemilerin hizmete girmesiyle birlikte Yunanistan’ın deniz savaş kapasitesinin önemli ölçüde artması bekleniyor. Birçok analist, Türkiye’nin yeni bir büyük uçak gemisi inşa etme kararının, Yunanistan’ın deniz gücünü dengeleme stratejisinin bir parçası olduğunu belirtiyor.” değerlendirmesi yapıldı.
Paylaşılan makaleye göre, deplasman ve menzil bakımından üstün özelliklere sahip olan bu gemiyle Türkiye; Ege, Karadeniz ve Akdeniz dışında, Hint Okyanusu ve Atlantik gibi uzak bölgelerde de operasyonlar gerçekleştirebilecek. Büyük uçak gemisinin hizmete girmesiyle, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası meselelerde etkisi de artacak.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / PLA Daily