Irak’tan Pakistan’dan JF-17 alımına onay

Roketsan-ATMACA-Banner

Irak ve Pakistan, JF-17 Thunder Blok III savaş uçağı tedariki için yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydetti. Pakistan basınına göre 664 milyon dolarlık tedarik onaylandı.

Pakistan’ın Çin ile ortaklaşa geliştirdiği ve ürettiği JF-17 Thunder savaş uçağı, ihracat pazarındaki ilerleyişini sürdürüyor. İlk olarak Pakistan tarafından kullanıma alınan JF-17, daha sonra ise Myanmar ve Nijerya’ya ihraç edilmişti.

STM Banner

JF-17 ihracatı için Arjantin, Malezya, Azerbaycan, Fas, Katar, Sudan ve Sri Lanka ile görüşmelerde bulunan Pakistan, Irak ile yakında sözleşme imzalaya hazırlanıyor. Pakistan basının iddiasına göre Bağdat yönetimi, 12 adet JF-17 Thunder Blok III savaş uçağı tedariki için 664 milyon dolarlık bir bütçe harcamasını onaylama kararı aldı.

Daha önce Irak’ın Pakistanlı bir şirketle JF-17 Blok III olduğu düşünülen ve sayısı belirtilmeyen bir uçak alımı için sözleşme imzaladığı bildirilmişti. Irak Savunma Bakanı Cuma İnad’ın “Pakistanlı bir şirketle uçak alımı için sözleşme imzaladık” dediği aktarılmıştı.

JF-17
Pakistan Hava Kuvvetleri – JF-17

Jetlerin satışı için yürütülen müzakereler, iki yıldan fazla bir süredir devam ediyordu.

İddiaya göre; Irak, JF-17 Thunder savaş uçaklarını, insansız hava araçlarına karşı kullanmak için satın almak istiyor. Irak Hava Kuvvetleri envanterinde halihazırda; 34 adet F-16 Fighting Falcon, 11 adet L-159 Albatros ve 19 adet Su-25 savaş uçağı bulunuyor.

JF-17 Thunder Blok III

Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) ve Çin merkezli Chengdu Aerospace Corporation (CAC) iş birliğiyle geliştirilen JF-17 Thunder savaş uçağının Blok-III versiyonu, 27 Aralık 2019’da ilk uçuşunu gerçekleştirmişti.

Çin’in Sichuan Eyaleti’nde bulunan CAC tesislerinden havalanan ilk JF-17 Blok-III prototipi, birkaç değişiklik bulunmakla beraber JF-17 Blok-I ve JF-17 Blok-II’nin gövde tasarımını çoğunlukla koruyor. Tasarıma ek olarak JF-17 Blok-III, yeni gelişmiş donanımlar ile donatıldı.

JF-17 Thunder Savaş Uçağı
JF-17 Thunder Savaş Uçağı

JF-17 Blok-III’te büyük bir baş üstü ekranı (HUD), J-20 uçaklarında da kullanılan gelişmiş kızılötesi füze uyarı sistemi ve entegre kokpit ekranı bulunuyor. Jet, düşman hedefleri daha uzak mesafeden tespit edebilmesini ve 30 hedefe aynı anda kilitlenebilmesini sağlayan Çin yapımı bir Aktif Faz Dizinli Radar (AESA) ile daha fazla mühimmat taşıyabilmesini sağlayan yeni bir motorla donatıldı.

ÖNERİLEN İÇERİK: JF-17 Thunder nasıl geliştirildi?


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Pakistan basını

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu