Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, TUSAŞ tarafından geliştirilen GÖKBEY Helikopteri’nin silahlı konfigürasyonunun geliştirildiğini açıkladı.
HABERTÜRK’e konuk olan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirilen GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri’nin silahlı konfigürasyonunun geliştirildiğini açıkladı. DEMİR, Silahlı GÖKBEY Helikopteri ile ilgili çalışmaların ise TUSAŞ öz kaynakları ile devam ettiğini açıkladı.
GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılmıştır. Program bütçesi ve takvimi 03 Ocak 2013 tarihli SSİK ile kararlaştırılmış ve 26 Eylül 2013 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) arasında sözleşme imzalanmıştır.
GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, ilk uçuşunu Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirmiştir. Buna müteakiben, ikinci prototip helikopter de ilk uçuşunu Haziran 2019 tarihinde başarıyla gerçekleştirmiştir. GÖKBEY’in, test faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından 2021 yılında seri üretime geçmesi planlanmaktadır.
TUSAŞ, yılda 24 adet GÖKBEY Helikopteri üretmeyi amaçlamakta.
ÖNERİLEN İÇERİK: Prof. Dr. DEMİR’den S-400 teknoloji transferi açıklaması
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
The armed version of GOKBEY helicopter could be prepared quickly. Nose-mounted electro- (EO/IR) sensor Aselflir 300t, stub wings to carry CIRIT laser guided rockets, and chin-mounted SARP Zafer ASELSAN’s remotely operated stabilized weapon.
An addition feature similar to KAI Light Armed Helicopter (LAH) , manned-unmanned teaming (MUM-T) capability, Turns GOKBEY into a control station for STM Alpagu, Kargu, and Togan drones.