ABD’den Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımı açıklaması

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, S-400 Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS) alımı sebebiyle Türkiye’ye yaptırım uygulanmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndan tedarik ettiği S-400 Hava Savunma Füze Sistemi’ne değinen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “ABD, Türkiye’ye yaptırımlarla nasıl bir karşılık vereceğini hala değerlendiriyor” ifadelerinde bulundu.

STM Banner

S-400 Triumf Hava Savunma Sistemi Programı

Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya Federasyonu ile “acil ihtiyaç” kapsamına iki filo (4 batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren komponentlerin teslimatları, Temmuz 2019 yılı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Sistem, Temmuz 2020 itibariyle yani tedarikinin ardından 12 ay geçmesine rağmen operasyonel kullanıma alınmadı. Nisan 2020’de operasyonel hale gelmesi gereken sistemdeki gecikmelerin, Kovid-19 salgınından kaynaklandığı açıklandı.

Türkiye, 1.2 milyar ABD Doları değerindeki ikinci S-400 filosunun teslimatını ise henüz vermedi. Rusya Federasyonu, ikinci filo ile birlikte Türkiye’nin birtakım teknolojik kazanımlar elde edeceğini açıklamıştı.

s-400 son durum, s-400 son dakika, s-400 entegrasyon, s-400 kuruldu mu, s-400 ne zaman aktif hale gelecek

Yaptırım uzak bir ihtimal değil

Geçtiğimiz günlerde ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Adam Kinzinger, Abigail Spanberger ve Michael McCaul, S-400 Hava Savunma Füze Sistemi alımı sebebiyle Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarının uygulanmasını içeren bir yasa tasarısı hazırlamışlardı. Edinilen bilgiye göre söz konusu yasa tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi tarafından oy birliği ile onaylandı.

Yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için ABD Senatosundan da geçip, ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor.

Medyada CAATSA olarak bilinen “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası”,  2017 yılında yürürlüğe girdi. Yasa kapsamında Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye çeşitli yaptırımlar uygulandı. S-400 krizinin ardından Türkiye’nin de bu yasa gereği yaptırımlara maruz bırakılabileceği dile getiriliyor. ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, lobilerin de baskıları ile bu yönde yoğun çaba harcamaktalar.

f-35

Ayrıca ABD, halihazırda F-35 Lightning II savaş uçaklarıyla ilgili olarak Türkiye’ye aktif olarak ambargo uygulamakta.

ABD’nin yaptırım tehdidine yönelik açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı AKAR ise Tehdit dili ve yaptırımların, müttefikler arasındaki farklılıklara işaret etmek için uygun yollar olmadığına inanıyoruz. Ancak Türkiye ve ABD’nin geçmişte birçok kez yaptığı gibi daha olumlu bir yola gireceğine inancımız tamdır. Türkiye ve ABD ilişkilerinde birçok fırsat alanı olduğuna dikkati çeken Bakan Akar, “Coğrafya kaderdir derler. Bizim durumumuzda bölgenin kaderi de Türkiye’ye bağlıdır. ABD’nin bunu fark edip küresel sorunlarla başa çıkmada Türkiye’ye başlıca bölgesel ortak olarak öncelik vermesi gerektiğine inanıyorum.” ifadelerinde bulunmuştu.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu