Antonov içerisinde Rus aksamı olmayan ilk An-178’i üretti

Roketsan-ATMACA-Banner

Ukrayna merkezli Antonov Company, içerisinde Rusya Federasyonu tarafından üretilen herhangi bir parça olmayan ilk An-178 Nakliye Uçağı’nın üretimini tamamladı.

Konuyla ilgili olarak Ukrinform’a açıklamalarda bulunan Antonov Başkanı Oleksandr Los,”Bu, bir tane bile Rus parçası olmayan ilk uçak. Birkaç yıldır uçak üretmemekle suçlanıyoruz. Ancak 2014’te Rus askeri saldırganlığının başlamasıyla, sadece ihracat pazarını değil, aynı zamanda önemli bileşenlerin tedarik pazarını da kaybettik. İthal ikamesi bulmak ve yeni tedarikçiler aramak biraz zaman aldı” dedi.

STM Banner

Oleksandr Los, “Rus parçalarının değiştirilmesi için proje çalışmasını masrafları bize ait olmak üzere yürüttük. Aslında, AN-178 projesinin geliştirildiği 2010-2011 yıllarında kapsamlı uluslararası iş birliği bekleniyordu. 2015-2016’da bu sistematik çalışmayı basitçe sürdürdük.” ifadelerinde bulundu.

Havacılık alanında derin iş birliğine sahip iki ülke olan Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasındaki bu iş birliği, Rusya Federasyonu’nın Kırım’ı ilhakının ardından bozulmuştu. Bu sebepten ötürü özellikle Rus havacılık sektörü, bazı problemlerle karşılaştı.

Türkiye Ukrayna arasındaki An-178 diyalogu

Antonov tarafından geliştirilen An-178 Askeri Nakliye Uçağı, 2018 yılında Antalya Havalimanı’nda gerçekleştirilen Eurasia Airshow esnasında statik alanda sergilenmişti. Bu esnada elde edilen “Ukrayna ile Türkiye, An-178 için ortak üretim modelini tartışıyor” şeklindeki duyumlar, An-178’in bir sene sonra TEKNOFEST 2019’a da katılması ile güçlenmişti.

Bir süre düşük seviyede seyreden Türkiye ile Ukrayna arasındaki An-178 görüşmeleri, şu sıralar tekrar gündemde. Geçtiğimiz günlerde CNN’e açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kubela, “Şimdi daha cesur projeler başlatmak istiyoruz. Türk ve Ukrayna teknolojilerinin bir arada kullanıldığı projeler. Bu küresel anlamda da rekabetçi projeler olacak. Uçak üretimi yapan Antonov isimli dünyaca ünlü bir şirketimiz var. Türk ortaklarımıza bir öneride bulunduk. Üret ve uç. Yani sadece uçaklarımızı satmaya çalışmıyoruz. Ortak üretim de gündemimizde.” ifadelerinde bulundu.

Antonov

Türkiye’den An-178’e yönelik ilginin sadece Türk Silahlı Kuvvetleri ile kısıtlı olmadığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de uçakla ilgilendiği biliniyor. Jandarma Havacılık Daire Başkanlığı ile Emniyet Havacılık Dairesi başkanlığından üst düzey yetkililerden oluşan Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Delegasyonu, Ekim 2019’da Ukrayna merkezli havacılık şirketi Antonov’a bir ziyaret gerçekleştirmiş ve An-178 uçağının üretim bandını incelemişti.

An-178 Özellikleri

Ukrayna merkezli Antonov Company tarafından geliştirilen An-178 Askeri Nakliye Uçağı; 32.2 metre uzunluğa, 30.5 metre kanat açıklığına, 9.5 metre yüksekliğe, 15 ila 18 ton azami faydalı yük kapasitesine, 12.200 metre servis irtifasına, 825 km/sa azami hıza, 18 ton faydalı yük ile 1000km uçuş menziline ve 2 kişilik mürettebata sahiptir.

Bir kargo kapısı ve kuyruk bölümünde bir rampa bulunan AN-178, malzeme varlıklarının, postanın ve diğer kargoların dökme, konteynerli ve paletli yüklerde taşınması için personel, silah ve hafif askeri araçların teslimi için tasarlanmıştır. Maksimum taşıma kapasitesi 18 tondur. Acil durumlarda AN-178, sivilleri afet bölgelerinden, standart sedyelerdeki kayıpları ve paraşütçü kurtarma ekiplerinin havadan indirilmesini sağlayabilir.

An-178 ilk uçuşunu Mayıs 2015’te tamamlamıştı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Niye hep bu modeli illa da siz alın diyorlar binlerce uçak modeli varken. Bu model çok ufak çoğu ticari iş için ama çok motoru yani çok bakım masrafı ve sorunu var jet olmadığı için eski teknoloji ve gördüğüm en çirkin tasarım. Bize lazım olandan fazla eski teknoloji uçak var zaten. Stealth hipersonik füzeler nükleer ve AI ye harcanmalı buna harcanacak emek zaman ve para.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu