Geçtiğimiz gün Polonya topraklarına isabet eden iki füze, iki Polonya vatandaşının hayatını kaybetmesine ve daha fazla sayıdaki insanın yaralanmasına sebebiyet verdi. Peki bu füzeler, nasıl Polonya’ya isabet etti?
Haber, ilk olarak Polonya’da bir sivil yerleşim yerine seyir füzesi düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği iddiasıyla yayıldı. Sonradan doğrulanan olay sonrası birçok bölge ülkesi, ilk olarak olaydan Rusya Federasyonu’nu sorumlu tuttu.
Füzeler Kimin?
Ancak olay yerinden gelen fotoğraflarda görülen füze kalıntılarının, Rus yapımı S-300 ve S-400 hava savunma sistemlerinde kullanılan füzelere benzerliği dikkat çekti. Daha sonra bu füzelerin, S-300 sisteminde kullanılan 5V55 füze ailesine ait olduğu tespit edildi. S-300’ler hem Ukrayna hem de Rusya tarafından kullanıldığı için füzelerin hangi ülkeye ait olduğu, ilk etapta belirlenemedi.
Olayın yaşandığı gün Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya çok ciddi bir seyir füzesi saldırısı başlatmıştı. Bu sebepten ötürü Ukrayna Ordusu’na ait hava savunma unsurları, uçaksavar füze ve top sistemleri ile gün içerisinde onlarca angajman gerçekleştirdi. Bu durum, Polonya’ya isabet eden füzelerin Ukrayna’ya ait olduğu ihtimalini güçlendiren bir husustu.
İsabet eden füze/roket sayısının 1 değil; 2 olduğu açıklandı.
Acil olarak toplanan Polonya Milli Güvenlik Kurulu, olayla ilgili verileri inceliyor. pic.twitter.com/X77OUlPJgt
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) November 15, 2022
Olaydan birkaç saat sonra Polonya hükümeti, füzenin Rus yapımı olduğunu açıkladı. Füzenin türü ve hangi ülkeye ait olduğu konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Bugün ise ilk olarak ABD Başkanı Biden, Polonya’daki patlamaların Ukrayna füzelerinden kaynaklandığını doğruladı. Daha sonra ise Polonya Devlet Başkanı Duda, Polonya topraklarına düşen füzenin Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından ateşlenmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı. Son olarak Polonya Başbakanı Morawiecki, “Rusya’ya karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bunlardan biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü.” açıklamasında bulundu.
Peki, bu füzeler nasıl Polonya’ya ulaştı?
S-300 Hava Savunma Sistemi’nde kullanılan füzeler, Track via Missile (TVM) güdüm sistemini kullanıyorlar. Yarı aktif radar güdüm mimarisine benzeyen TVM’de füzeler, güdüm açısından tamamen yerdeki radar sistemlerine bağımlı durumdalar.
Füze, angajman esnasında arayıcı başlığı aracılığıyla elde ettiği RF verisini linkler aracılığıyla tekrardan yerdeki S-300 bataryasına iletiyor. Yerdeki S-300 bataryası ise füzenin elde ettiği veriyi işleyerek, tekrardan havadaki füzeye iletiyor. Bu sayede füze, hedefine doğru ilerliyor. Füzenin tamamen yerdeki batarya bağımlı olduğu bu güdüm sisteminin en büyük avantajı ise çok daha ucuz birim maliyete sahip ve hızlı bir şekilde üretilen hava savunma füzelerine olanak sağlaması.
Ancak, çok büyük dezavantajları da bulunuyor. Bir kere füze havadayken yerdeki batarya imha edilirse füzeler, işlevsiz kalıyor. Yine füze ile batarya arasındaki iletişimi sağlayan veri bağlarından herhangi biri arızalanırsa, füzeler aynı şekilde işlevsiz kalıyor. Polonya’yı vuran Ukrayna’nın hava savunma füzelerinde de yukarıdaki durumlardan birisinin meydana gelmiş olması kuvvetle muhtemel. Bunun sonucunda ise füzeler azami menzile kadar yolculuk edip, tıpkı bir karadan karaya füze gibi düşmüş olabilir. Tabii eğer söz konusu hava savunma füzeleri, ‘karadan karaya füze’ rolünde kullanılmadıysa… Bilindiği üzere Rusya, S-300 sisteminde kullanılan bazı hava savunma füzelerini bu rollerde kullanıyor.
Normalde Batılı sistemlerde, bu tür arıza durumlarına karşı füzenin kendisini imha etmesini sağlayan bir mekanizma bulunuyor. Böylelikle, Polonya örneğindeki kazaların meydana gelme ihtimali en aza indiriliyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: SİPER BLOK II Füzesi İlk Kez Görüntülendi
Kaynak: SavunmaSanayiST.com içeriğidir.