Ukrayna’nın MiG-29’larına AGM-88 HARM Entegrasyonu

Roketsan-ATMACA-Banner

Ukrayna’nın MiG-29 savaş uçaklarına, ABD üretimi AGM-88 HARM Anti-Radyasyon Füzeleri entegre edildi. Entegrasyonu, ABD yardımıyla gerçekleşti.

Rusya ile Ukrayna arasında Şubat 2022’den beri süren savaş, ilginç olaylara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Ukrayna’nın, Rus hava savunma unsurlarına karşı AGM-88 HARM Anti-Radyasyon Füzesi kullandığı ortaya çıkmıştı. Bu füzelerin Ukrayna MiG-29’larına entegre edildiği iddiası, doğrulandı.

STM Banner

AGM-88 HARM, esasında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde de bulunan ABD üretimi bir Anti-Radyasyon Füzesi’dir. 151. Tunç Filo bağlısı F-16 savaş uçakları tarafından kullanılan HARM; hava savunma füze sistemlerini, radar istasyonlarını, komuta-kontrol ve haberleşme unsurlarını ve elektronik-harp sistemlerini imha etmek için tercih edilmektedir. Birçok anti-radyasyon füzesi gibi pasif radar arayıcı başlığa sahiptir. Yani füze, hedeften gelen radyo dalgalarına güdümlenmektedir.

7 Ağustos 2022 tarihinde bazı Rus sosyal medya hesapları, AGM-88 HARM Füzesi’ne ait parçaların fotoğrafını paylaştılar. Söz konusu enkazın, Rus sistemlerini hedef alan bir HARM’a ait olduğu iddia edildi. 11 Ağustos tarihinde ise bu sefer HARM Füzesi’ne ait bir enkazın fotoğrafları paylaşıldı. Söz konusu enkazın, Herson Oblastı civarında teknik arıza veya vurulma sonucu hasar alan bir HARM’a ait olduğu iddia edildi.

Ukrayna MiG-29
Ukrayna MiG-29’u

Buradaki temel soru işareti ise şuydu: AGM-88 HARM, adından da anlaşılacağı üzere air-to-ground (AGM) yani havadan-yere atılan bir füzeydi. ABD üretimi olması sebebiyle de tıpkı F-16 gibi NATO standardı uçaklarda kullanılıyordu. Ukrayna’nın elindeki uçaklar ise MiG-29 ve Su-25 gibi Sovyet döneminden kalma uçaklardı. Böyle bir füzenin yerden atılması imkansız olacağı için ya Ukrayna’ya NATO standardı uçak verilmeli ya da MiG-29’lara HARM entegre edilmeliydi.

Bugün yani 19.08.2022 tarihinde Pentagon, Ukrayna’ya yönelik yeni bir askeri yardım paketini açıkladı. Söz konusu paketin içerisinde HARM füzelerinin de bulunuyor olması, MiG-29’lara HARM entegre edildiği ihtimalini güçlendiren bir unsurdu. Zaten ABD’li yetkililer, bir-iki gün önce ‘Birkaç adet HARM verdik’ şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Yine bugün ABD’li yetkiler, The War Zone gibi yayın organlarına yaptığı açıklamalarda MiG-29’lara HARM entegre edildiği iddialarını doğruladılar.

Peki MiG-29’lar HARM’ı Nasıl Kullanılıyor?

AGM-88E
AGM-88 HARM

ABD F-16’ları, HARM için HTS adında bir hedefleme sistemi kullanıyorlar. Füze, HTS’nin tespit ettiği hedeflere güdümlenebiliyor. Türk F-16’ları ise HTS sistemine sahip değiller. Dolayısı ile HARM Füzesi, kendi arayıcı başlığının sensör olarak kullanıldığı HAS modunda atılıyorlar. HARM üzerindeki arayıcı başlığın tespit ettiği sistemler hedeflenebiliyor. HTS olmadığı için tespit menzili, HAS modunda oldukça azalıyor.

HARM’ın bir de önceden belirlenen POS adında koordinata uçup vurma modu mevcut. AGM-88 in eski versiyonlarında sadece Ataletsel Navigasyon Sistemi bulunuyor. Önceden belirlenen bir bölgeye doğru füze fırlatılıyor ve daha sonra kendi arayıcı başlığıyla hedef radarı arıyor. AGM-88D modelinde ise GPS de mevcut ve direkt olarak tam atanan koordinatı vurabiliyor.

Ukrayna’ya ait MiG-29’ların da HARM Füzeleri’ni POS modunda kullandığını tahmin ediyoruz.

HARM Füzesi Özellikleri

  • Fırlatma Ağırlığı: 360 kilogram
  • İtki: Çift Darbeli Roket Motoru
  • Uzunluk: 4.14 metre
  • Çap: 25.4 santimetre
  • Kanat Açıklığı: 101.6 santimetre
  • Menzil: 48+ kilometre
  • Hız: Süpersonik

ÖNERİLEN İÇERİK: SSB İsmail Demir’den GÖKDOĞAN Füzesi’nin Menziline Revize


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu