Yerli MANPADS SUNGUR’un testleri tamamlandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Portatif Hava Savunma Füzesi SUNGUR’un test faaliyetleri, başarıyla tamamlandı.

Konuyla ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “Başkanlığımız öncülüğünde, Roketsan’ın yerli savunma sanayii paydaşlarıyla birlikte geliştirdiği hava savunma ailemizin yeni üyesi SUNGUR, başarılı atışlı testler sonrası envantere girmeye hazır! SUNGUR, hava unsurlarına karşı etkinliği ve yüksek manevra kabiliyeti, yüksek hedef isabet yeteneği ve karşı tedbir özelliği, titanyum harp başlığı, hedefin uzun menzilden görüntülenmesini sağlayan nişangahıyla kendi sınıfının önünde bir sistem.

STM Banner

Kademeli hava savunma sistemimizin yeni üyesi, portatif özelliğiyle kara, hava, deniz platformlarına entegre edilebilecek. SUNGUR hareketli atış yeteneği, gece-gündüz hedef tespit, teşhis, tanımlama, takip ve 360 derece atış kabiliyetine sahip.” ifadelerine yer verildi.

Test atışı esnasında BMC üretimi VURAN aracına entegre edilen SUNGUR Hava Savunma Füzesi’nin, dörtlü fırlatma lançeri tarafından kullanabildiği görüldü.

 Test Görüntüleri: 

PorSav (SUNGUR) Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi

PorSav (Portatif Savunma) veya yeni adıyla SUNGUR, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayelerinde, Roketsan tarafından HİSAR ve Stinger projelerinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesidir. Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS) olarak da adlandırabileceğimiz SUNGUR Füzesi, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde de çok sayıda bulunan ABD üretimi FIM-92 Stinger MANPADS’lerin yerini alacaktır. Sistem, FIM-92 Stinger’a göre irtifa/menzil ve güdüm açısından çok daha gelişmiş özelliklere sahiptir.

Kaideye Monteli Sistemler ve Taarruz Helikopterleri tarafından da kullanabilecek olan SUNGUR Füzesinin, 4km irtifa ve 6km+ menzil değerlerine kadar hava araçlarına etkili olması beklenmektedir. SUNGUR’un en büyük üstünlüğü, Stinger Füzesinde de kullanılan Kızılötesi (IR) Arayıcı Başlık yerine Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlık kullanacak olmasıdır. IR Güdümlü Füzeler, yüksek ısı yayan bölgeye odaklandığı için “Flare” olarak adlandırılan karşı tedbir sistemleri tarafından kolaylıkla aldatılabilmektedirler. IIR Güdümlü Füzeler ise “görüntüleyici” sistemi sayesinde hedefin bütününe kilitlendiği için, karşı tedbir sistemleri tarafından aldatılmaları oldukça zordur. SUNGUR Füzesinde, HİSAR projesinde kullanılan IIR Başlığa benzer bir IIR Başlığın kullanıldığı tahmin edilmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu