Almanya Suudi Arabistan’a Silah Satışına Yeniden Başladı

Roketsan-ATMACA-Banner

Almanya, Suudi Arabistan’a silah satışına yeniden başladı. Alman Hükümeti, 2018 yılından beri ilk kez Suudi Arabistan’a savunma ihracatına onay verdi.

Karar, Suudi Arabistan’ın Yemen savaşına katılımının ardından Almanya’nın 2018 yılında uygulamaya başladığı silah satışı yasağına meydan okuyor. Anlaşmaların, Şansölye Olaf Scholz’un geçen hafta sonu bölgeyi ziyaretinden önce onaylandığı bildirildi.

STM Banner

Basında Perşembe günü çıkan haberlere göre; Almanya koalisyon hükümeti, Suudi Arabistan’a yeni silah ihracat anlaşmalarını onayladı. Raporlar, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’a yaptığı geziden döndükten sonra ortaya çıktı. Berlin, Yemen’deki savaşa katılımı ve Gazeteci Jamal Khashoggi’yi öldürmek suçlamaları nedeniyle Riyad’a silah ihracatını yasaklamıştı.

Der Spiegel ve dpa haber ajansının bildirdiğine göre, Almanya Ekonomi Bakanı ve Şansölye Yardımcısı Robert Habeck, Federal Meclis’e yazdığı bir mektupta, Scholz’un bölgeye yaptığı ziyaretten önce silah ihracatıyla ilgili birçok anlaşmanın onaylandığını doğruladı. Mektuba göre ihracat lisansları İtalya, İspanya ve İngiltere ile ortak bir programın parçası. Der Spiegel’e göre Riyad, Eurofighter ve Tornado jetleri için 36 milyon € (35.2 milyon $) değerinde ekipman ve mühimmat satın alabilecek. Ayrıca, Airbus A330 MRTT için 2,8 milyon € değerinde yedek parça tedarik edecek.

A330 MRTT

2018 Yılında Silah Ambargosu Başlamıştı

Almanya’nın Suudi Arabistan’a silah satışları, 2012’de 1,24 milyar Euro’ya ulaştı. Ancak 2018’de Almanya’nın muhafazakar iktidar bloğu, Yemen savaşına dahil olan ülkelere silah ihracatını yasaklamayı kabul etti. Anlaşmanın, Alman askeri malzemelerinin bir kısmının Körfez devletine ihracatına izin veren birkaç istisnası vardı. Kaşıkçı cinayetinden bir yıl sonra tam bir yasak yürürlüğe girdi. Yasak o zamandan beri iki kez uzatıldı.

Ne değişti?

Yasak, Almanya’nın aktif çatışma bölgelerine silah ihraç etmeme konusundaki tutumuyla uyumluydu. Bu tutum, Almanya’nın Rusya’nın işgali sırasında Ukrayna’ya silah sağlama baskısı altına girmesiyle bu yıl değişti. Riyad, Yemen’de 2014’ten beri hükümetle birlikte İran destekli Husi isyancılara karşı savaşan ve BM’nin dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı şeyi yaratan bir ittifaka liderlik ediyor. Ancak, Nisan ayında BM aracılığı ile yürürlüğe giren ve o zamandan beri iki kez yenilenen ateşkes nedeniyle çatışmanın yakında sona erebileceğine dair umutlar arttı.

Berlin, Ukrayna’daki savaş sırasında Rus gazına olan bağımlılığını kestiği için enerji ihracatçılarıyla bağlarını da geliştirmek istiyor. Suudi Arabistan dünyanın en önemli enerji ihracatçılarından biridir. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Almanya, 2016’dan 2020’ye %21 artan satışlarıyla dünyanın en büyük silah üreticileri ve ihracatçılarından biri. En büyük müşterileri Güney Kore, Cezayir ve Mısır.

ÖNERİLEN İÇERİK: Almanya’dan Devasa RAM Blok 2B Füze Siparişi


 

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu