
Çin’in Devlet Güvenlik Bakanlığı (MSS), beşinci nesil savaş uçağı FC-31’e ait gizli verilerin sızdırıldığını doğruladı.
Bilgileri yabancı bir istihbarat ajansına aktardığı tespit edilen eski savunma mühendisi Liu, idama mahkûm edildi. Bu karar, casusluk suçlamasıyla verilen nadir idam cezalarından biri olarak kaydedildi.
Savunma sırları sızdırıldı
MSS tarafından yapılan açıklamada, Liu’nun faaliyetlerinin Çin’in güvenliği için büyük bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Liu, Çin’deki bir savunma araştırma enstitüsünde yardımcı mühendis olarak çalışıyordu. Liu’nun, işyerinde adaletsiz muamele gördüğüne inandığı ve enstitüden ayrılmadan önce gizli belgeleri gizlice kopyaladığı ifade edildi.
MSS’ye göre, Liu bu süreçte Çin’in beşinci nesil savaş uçağına ait verileri yabancı bir istihbarat ajansına sızdırdı ve karşılığında çeşitli banka hesaplarına gizlice para aktarıldı.
Mali sıkıntılar nedeniyle bilgi sattı
Yetkililere göre Liu, başarısız yatırımları nedeniyle mali sıkıntıya girdi ve gizli bilgileri yabancı bir casusluk teşkilatına satmaya karar verdi. Tutuklanmadan önce birkaç ülkedeki istihbarat teşkilatlarına da bilgi satmaya çalıştığı ancak cezanın ne zaman verildiğinin açıklanmadığı bildirildi.
Bakanlık, Liu’nun takip edilmekten kaçınmak için birden fazla SIM kart satın aldığını ve sahte isimler kullandığını, ancak ilk temasa geçtiği istihbarat teşkilatının bilgileri düşük bir fiyatla aldıktan sonra Liu ile bağlantıyı kestiğini aktardı.
“Eylemlerinin ciddiyetini kavrayamadı”
Bakanlık açıklamasında, “Ancak Liu, eylemlerinin ciddiyetini kavrayamadı.” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, Liu’nun “kumarbaz zihniyeti nedeniyle yöntemlerini ‘geliştirmeye’ çalıştığı” ve altı ay boyunca birkaç ülkeye seyahat ederek gizli belgeleri sattığı belirtildi.
Bu durumun, “devlet sırlarının ciddi şekilde sızdırılmasına yol açtığı” vurgulandı.
Casusluk faaliyetlerine karşı uyarılar artırıldı
Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı, Ağustos 2023’ten bu yana yabancı istihbarat teşkilatlarının Çin vatandaşlarını hükümete karşı çevirmeye yönelik girişimlerine dair düzenli uyarılar yayımlıyor. Özellikle hassas alanlarda çalışan araştırmacılar ile gizli bilgilere erişimi olan kişilerin hedef alınabileceğine dikkat çekiliyor.
Geçtiğimiz yıl bakanlık, 2015 yılında devlet sırlarını yabancı casusluk teşkilatlarına sattığı gerekçesiyle mahkûm edilen bir bilim insanının 2016’da idam edildiğini duyurmuştu.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / Global Times