Milli 12.7mm Uçaksavar CANiK’i ve Türkiye’yi Üst Lige Çıkaracak

Roketsan-ATMACA-Banner

Yerli ve milli imkanlarla Samsun Yurt Savunma (SYS) tarafından geliştirilen CANiK M2 QCB 12.7 mm ağır makineli tüfek, CANiK’i ve Türkiye’yi sektörde bir üst lige çıkaracak. CANiK İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Müdürü Gençay Gençer, SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı.

CANiK markasıyla, dünyanın önde gelen hafif silah üreticilerinden olan Samsun Yurt Savunma (SYS), “yerli ve milli uçaksavar” olarak tanımlanan CANiK M2 QCB 12.7 mm ağır makineli tüfek üretimiyle Dünya’da uçaksavar üretimini yapan 5’inci şirket oldu. CANiK İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Müdürü Gençay Gençer, elde ettiği ihracat başarılarıyla ilgi odağı olan CANiK’in faaliyetleriyle ilgili olarak SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı.

STM Banner

CANiK , üstün nitelikli tabanca üretiminden sonra, üstün nitelikli M2 QCB 12.7 mm uçaksavar üretimi ile hem yurt içinde hem de globalde yepyeni bir hikaye yazmaya başladı. Uçaksavar olarak da adlandırılan CANiK M2 12.7 mm ağır makineli tüfek üretimi için uzun yıllardır devam eden Ar-Ge çalışmalarını, testleri ve yatırımlarını tamamlayan SYS, 2021’in ikinci çeyreğinde seri üretime geçti.

Türkiye’nin “yerli ve milli uçaksavarı” olarak bilinen CANiK M2 QCB 12.7 mm ağır makineli tüfeğini üretmeleriyle, Dünya’da uçaksavar üretebilme yeteneğine sahip olan 5’inci şirket konumuna geldiklerini söyleyen CANiK İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Müdürü Gençay Gençer, Ortadoğu ve Afrika’dan yoğun siparişler aldıklarının altını çiziyor.

CANiK-12.7mm

Yerli ve milli uçaksavarın Türk Silahlı Kuvvetleri’nde de savunma ve özel harekatta görev alan tüm unsurların içine yerleştirilerek her türlü atış destek görevi içerisinde kullanıldığını kaydeden Gençer, diğer sorularımızı şu şekilde yanıtlıyor:

SavunmaSanayiST: CANiK M2 QCB 12.7 mm ağır makineli tüfek, seri üretimine ne zaman başladı? Başlangıç için toplamda ne kadarlık bir Ar-Ge harcaması gerçekleştirdiniz?

Gençay Gençer: 2018 yılı Ocak ayında imzalanan PMT 12.7 projesinin prototip imalatı, 2020 yılının ikinci yarısında yapıldı ve testleri gerçekleştirildi. 2021 yılı ikinci çeyreğinde ise seri üretime başlandı. 2018 yılından bu yana yapılan toplam Ar-Ge harcaması, testler dahil 6 milyon dolarken; makine yatırımı ile birlikte 12.5 milyon dolar oldu.

SavunmaSanayiST: Yerli ve milli uçaksavarın üretimi için toplamda ne kadarlık bir Ar-Ge mesaisi harcadınız? Bu ürün için toplamda kaç görevliniz, ne kadarlık bir mesai harcadı?

Gençay Gençer: Bu proje için 10 kişilik Ar-Ge ekibimiz, tam zamanlı olarak 2 yıl boyunca ürünün tasarım çalışmalarını gerçekleştirdi. Ayrıca aynı paralelde 10 kişilik bir proses ve kalite ekibi de tasarımların endüstriyelleşmesi için çalışmalarını sürdürdü. Ar-Ge, kalite kontrol, kalite sistem, üretim planlama dışında satın alma, özel prosesler (ısıl işlem, kaplama), montaj birimlerinde, yerli ve milli uçaksavar için toplamda 80 kişilik ekip de 2 yıldır bu proje için mesai harcadı ve harcamaya devam ediyor.

M2 QCB’nin Ardından M2F ve M3 Konfigürasyonları Geliyor

SavunmaSanayiST: CANiK M2’den kısaca bahsedebilir misiniz? Nasıl bir işleyiş söz konusu? Yanı sıra CANiK M2’nin yeni versiyonları gündeminizde mi?

Gençay Gençer: CANiK M2 QCB makineli tüfek; şerit beslemeli, kısa geri tepmeli, hava ile soğuyan, kullanıcı ile veya silah kulelerinde otomatik olarak kontrol edilebilen, tek atış ve otomatik atış opsiyonlarına haiz, ister soldan ister sağdan beslenebilen bir makineli tüfektir. CANiK M2 QCB, hızlı değiştirilebilir namlu özelliği olan, hava/kara/deniz araçlarına ve silah kulelerine entegre edilebilen ve tripod üzerinde kullanılabilen fonksiyonelliği öne çıkıyor.

CANiK M2 QCB makineli tüfek parçalarının Ar-Ge tarafından tasarlanması ve resimlendirilmesinin ardından; kullanılacak malzemelerin belirlenmesi, satın alma tarafından malzemelerin satın alınması ve üretim planlama vasıtasıyla üretime aktarılması gibi kompleks bir yapıda her bir parçanın üretilmesi ve kontrolü gerçekleştirildi. Tüm ekibimiz entegre bir şekilde, tanımlanan iş akışına göre kendi sorumluluğunu layıkıyla yerine getirdi ve getirmeye de devam ediyor.

Makineli tüfek ailesinin ilk üyesi olan M2 QCB silahının yanı sıra M2F (Hızlı M2) ve M3 silahlarının tasarımlarına da başladığımızın müjdesini buradan verebilirim.

“Muadillerinden İki Kat Daha Uzun Ateşleme İğnesi ve Namlu Ömrü”

CANiK-12.7mm-2

SavunmaSanayiST: M2 ağır makineli tüfek hangi özellikleriyle fark yaratan bir silah?

Gençay Gençer: CANiK’in M2 ağır makineli tüfeği versiyonunun ihtiva ettiği yenilik ve değişikliklerin bugüne kadar silahta yapılanların çoğundan daha önemli nitelikte olduğu ifade edilmesi gerekiyor. Dünyadaki diğer muadilleri göz önünde bulundurulduğunda CANiK’in geliştirdiği silah, iki kat daha uzun ateşleme iğnesi ve namlu ömrüne sahip.

M2; 12.7 mm (.50 kalibre) hava soğutmalı, kısa geri tepmeli ve şerit beslemeli bir ağır makineli tüfek. Silah, yaklaşık 38 kilogram ağırlığında ve 165 santimetre uzunluğundayken, namlu boyu da 114.5 santimetreye ulaşıyor. Dakikada 450-600 mermi arası makineli tüfekler için çok da yüksek olmayan bir atım sayısına sahip olsa da namlu çıkış hızı 930 km/s olan mermileri ile bin 800 metre uzaktaki hedefleri etkili şekilde vurabilme özelliği, silahı makineli tüfekler arasında ayrıcalıklı ve vazgeçilmez kılıyor. Bununla birlikte gelişmiş bir atış kontrol sistemi ile birlikte kullanır ise etkin mezili 2400 metreden 6000 metreye kadar çıkabiliyor.

CANiK M2 QCB’NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

MODELCANiK M2 QCB
Kalibre12.7 mm (50 cal.)
Mühimmat Tipi12.7 x 99 Standart NATO
Silahın Ağırlığı

(Esnek Mermi Yolu, Mayon Kutusu ve Tripod dahil değil)

Max. 38.5 kg
Namlu Komplesi AğırlığıMax. 12 kg
Toplam BoyMax. 1.660 mm
Namlu BoyuMax. 1.145 mm
Çalışma MekanizmasıHava ile soğuyan şeritle beslenen geri tepme ile çalışan
Ateşleme MekanizmasıSeçmeli Tam veya Yarı Otomatik
Namlu Çıkış Hızı900 m/s

(Mühimmat cinsine göre değişebilir)

Atım Hızı450-650 atım/dakika
Etkili Menzil1.830 m
Maksimum Menzil6.800 m
Namlu ÖmrüMin. 20.000 atım
Dağılım Değeri (Yarı Otomatik)100 metrede 18 cm (≈6 MOA)
Geri Tepme Kuvveti150-250 pounds

CANiK-12.7mm

SavunmaSanayiST: Dayanıklılık açısından M2’de ne gibi geliştirmelere imza attınız?

Gençay Gençer: Milli Makineli Tüfek Projesi’nin yüksek kalifikasyonunu karşılayabilmek için öncelikle hızlı değiştirilebilir namluda, önemli malzeme ve dizayn değişiklikleri gerçekleştirildi. Bunun neticesinde namlu ömrü piyasadaki en iyi modellerin oldukça ötesine çıkarıldı.

Buna paralel olarak ateşleme mekanizmasının temel parçalarında kullanılan malzeme ve bunlara yapılan özel işlemler, M2’nin dayanıklılığını artırdığı gibi silahın en zorlu operasyonel koşullarda bile yüksek performansla çok uzun süre işleyebilmesine önayak oldu.

“Üretim Kapasitesi Minimum 1500 Adet/Yıl”

SavunmaSanayiST: CANiK M2’yi yıllık toplamda ne kadar üretmeyi öngörüyorsunuz? Bunun ne kadarlık bir bölümünü ihraç etmeyi planlıyorsunuz?

Gençay Gençer: CANiK M2 QCB silahımız için üretim kapasitemiz 2022 yılı için minimum 1.500 adet/yıl olarak belirlendi ve altyapı da buna göre hazır hale getirildi. 2022 yılı tamamlandığında kapasitenin yılda 3000 adede yükseltilmesi planlanıyor. Her zaman olduğu gibi bu projede de ihracat hedefimiz yüzde 90 seviyesinde bulunuyor.

CANiK-12.7mm-5

SavunmaSanayiST: 2022 yılında satış ve ihracat oranlarında nasıl bir grafik izleyeceğiz?

Gençay Gençer: Tabancada ABD pazarını yakinen takip ediyoruz ve 2022 Ocak ayında satışa sunulacak RIVAL ve sonraki aylarda METE Pro, Signature Series, Mecanik optikli modeller ile pazardaki konumumuzu korumaya çalışacağız. 2020 ve 2021 yıllarında yaşanan olaylar sebebi ile oluşan pazarın 2022 yılında devam etmesini öngörmüyoruz. Ancak yeni dünyamızın da her daim sürprizlere açık olduğunun farkındayız. 2022 yılında tabanca ihracatında gerileme olsa dahi, bu gerilemeyi 12.7 makineli tüfeğimiz ile kapatacağımızı düşünüyoruz.

Milli 12.7mm Uçaksavar’a Ortadoğu ve Afrika’dan Sipariş

SavunmaSanayiST: Hangi coğrafyalar, hangi ülkeler CANiK M2’ye ilgi gösterdi? Bu bağlamda önümüzdeki dönemde yerli ve milli uçaksavarı kimlere ihraç edeceksiniz?

Gençay Gençer: Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ortadoğu ve Afrika’dan siparişlerimiz söz konusu. Sevkiyatlarımız gerçekleştikçe talebin de artacağını öngörüyoruz. Bugün bu silaha ulaşmakta olan zorluklar, şirketimizin üretimi olan silahlara talebi de artıracaktır. Hem ürünümüzün kalitesi hem rekabetçi fiyatlandırma politikası hem de müşterinin tüm ihtiyaçlarını içinde barındıran aksesuar programı sayesinde CANiK M2 QCB’nin muadillerine nazaran çok daha fazla talep göreceğini öngörüyoruz.

İlk Etapta Türk Güvenlik Birimlerine 750 Adetlik Teslimat

SavunmaSanayiST: Yurt içinde CANiK M2 için kimlerle görüştünüz? Yanı sıra CANiK M2, TSK’nın envanterine ne zaman dahil edilecek?

Gençay Gençer: Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından açılan proje kapsamında bu silahı tasarlayıp üretmeye başladık. Savunma Sanayi Başkanlığı’na, kuvvetlere verilmek üzere, bu proje kapsamında 750 adet CANiK M2 QCB silah teslimimiz söz konusu olacak. Bunun yanı sıra zırhlı araç üreten firmalarımız, tersanelerimiz ve silah kulesi üreten şirketlerimiz, yerli imkanlarla üretmiş oldukları kendi projelerine yine CANiK tarafından üretilen yerli ve milli uçaksavarımız CANiK M2 QCB’yi entegre edebilmek için bizimle sürekli iletişim halindeler.

CANiK-12.7mm-6

SavunmaSanayiST: Savunma sanayiinde yerli ve millilik ne anlama geliyor? Yerli ve millilik oranlarının yüksek oluşu hem şirket hem de Türk ekonomisi açısından ne gibi avantajları beraberinde getiriyor?

Gençay Gençer: Yerli ve milli olmak; ürünün tasarımının tamamen sana ait olması ve satış izinlerinin sadece Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’nın inisiyatifinde olması anlamına geliyor. CANiK M2 QCB silahımız yüzde 100 yerli olacak şekilde, maksimum yerli teknolojiler kullanılarak üretiliyor. Hedefimiz, tabancada yakaladığımız yüksek ihracat ivmesini bu silahımızda da yakalamak. Böylelikle SYS olarak ülke ekonomimize katkıda bulunmaya, tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi gelecek seneler de devam edeceğiz.

Söz konusu silahın ihracat kısıtlamasına tâbi olmaması nedeniyle, platform üreticilerinin de ihracatı pozitif yönde etkilenecektir. Kısacası savunma sektörümüzün tüm paydaşları bu projeden menfaat elde edecektir.

 “Türkiye NATO Standartlarında 12.7mm Üreten 5. Ülke Oldu”

Dünyada kendi uçaksavarını kendisi üretebilen kaç ülke bulunuyor? Bu noktada SYS olarak kendi misyonunuzu nasıl tanımlıyorsunuz?

Gençay Gençer: Bizden önce dünyada NATO standartlarında bu silahı üreten 4 adet firma bulunuyor. Ülke bazında bakarsak Amerika Birleşik Devletleri pazarı kontrol ediyor. NATO standartlarının rakibi olan 12.7 x 108 mm makineli tüfekte ise Rusya, Sırbistan ve Kazakistan söz sahibi konumunda bulunuyor. Biz CANiK olarak NATO standartlarında bu silahı üreten dünyada 5’inci şirket olarak rekabete dahil olduk. Ama daha bugünden, dünyanın en iyisi olduğumuzu söyleyebiliriz.

CANİK

SavunmaSanayiST: Alt markalarınızın yerli ve milli uçaksavarla entegrasyonu nasıl?

Gençay Gençer: Şüphesiz ki esasen bir platform silahı olan bu makineli tüfeklerin etkin bir şekilde kullanımı ancak bunların ilgili hava, kara ve deniz platformlarına kusursuz bir şekilde entegre edilmesi ile söz konusu olabilecektir. İşte tam da bu noktada CANiK’in bağlantılı şirketleri UNIDEF ve UNIROBOTICS, gereken yetenekleri sunuyor. Gerçekten de hareketli platformlardan M2 gibi ağır bir silahı isabetli ve rahat bir şekilde kullanmak için manuel olarak kullanılan, tek ya da çift silah taşıyabilen geri tepme sönümleyicili/sönümleyicisiz mesnetlerden yarı robotik aktif dengeleyici mesnetlere, sabit ve döner kanatlı platformlardan özel makineli tüfek podlarına kadar geniş bir entegrasyon çözümü de tasarlandı ve uygulamaya hazır hale geldi.

CANiK İş Geliştirme ve Kurumsal İletişim Müdürü Gençay Gençer’e, sorularımızı yanıtladığı için teşekkür ediyoruz.

ÖNERİLEN İÇERİK: CANiK, ABD’nin ardından Avrupa’ya çıkarma yapıyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu