2 milyon dolarlık füzeler 2 bin dolarlık dronlara karşı

Roketsan-ATMACA-Banner

Amerikan savaş gemileri, Kızıldeniz’de Husi insansız hava araçlarına ve füzelerine karşı angajman gerçekleştirirken, Pentagon yetkilileri sadece ABD deniz kuvvetlerine ve uluslararası deniz taşımacılığına yönelik tehditten değil, aynı zamanda onları güvende tutmanın artan maliyetinden de giderek daha fazla endişe duyuyor.

Bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisine göre; Husiler, dünyanın en hayati nakliye yollarında enerji ve petrol taşıyan ticari gemilere yönelik saldırılarını arttırırken, ABD Donanması’na ait destroyerler son iki ay içinde Kızıldeniz’de 38 insansız hava aracı ve çok sayıda füze düşürdü. Sadece Cumartesi günü USS Carney Destroyeri, 14 adet kamikaze İHA’yı düşürdü. İlaveten, Fransız ve İngiliz savaş gemileri de angajman gerçekleştiriyor.

STM Banner

Husi liderleri, saldırıların İsrail tarafından bombalanan Filistin’e destek amacıyla yapıldığını ve İsrail’in Gazze’deki operasyonlarını durdurana kadar devam edeceklerini söyledi.

Her bir füzenin maliyeti 2.1 milyon dolar

Diğer üç Savunma Bakanlığı yetkilisine göre; Husi insansız hava araçlarını imha etmek için tanesi 2.1 milyon dolara kadar çıkabilen SM-2 adlı pahalı deniz füzeleri kullanmanın maliyeti, giderek artan bir endişe kaynağı. Buna karşılık Husiler tarafından kullanılan vurucu İHA’ların maliyetlerinin ise 2 bin ila 10 bin dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Husi Kamikaze İHA

Uzmanlar, bunun ele alınması gereken bir konu olduğunu söylüyor ve ABD Savunma Bakanlığı’nı hava savunma için daha düşük maliyetli seçeneklere bakmaya çağırıyor.

Eski bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi ve CIA görevlisi olan Mick Mulroy, “Bu hızla bir sorun haline geliyor çünkü gelen füzelerini ve insansız hava araçlarını düşürsek bile en büyük fayda onların lehine oluyor. ABD olarak, bize saldırmak için harcadıkları maliyetle daha uyumlu olacak şekilde bunları yenebilecek sistemlere bakmaya başlamamız gerekiyor.” dedi.

Savunma Bakanlığı yetkilileri operasyonel güvenliği gerekçe göstererek ne tür silahların kullanıldığını ya da insansız hava araçlarının hangi menzilde durdurulduğunu teyit etmedi. Ancak eski Savunma Bakanlığı yetkilileri ve uzmanlar bu iş için sadece tek bir silahın mantıklı olacağını söyledi: SM-2. Varyantına göre 130 veya 270 kilometre menzile kadar ulaşabilen bir hava savunma füzesi. En son versiyon olan SM-2 Blok IV’ün birim fiyatı 2.1 milyon dolar.

Kısa menzilli ve ucuz seçenekler neden kullanılmıyor?

Bu tür gemilerde uzmanlığı olan eski bir Donanma yetkilisine göre bir destroyer, geminin 127mm’lik ana batarya topunu, benzer insansız hava araçlarına karşı test edilmiş ve olumlu sonuçlar alınmış uçaksavar mermileriyle hava savunma amaçlı kullanabilir. Bu daha düşük maliyetli bir seçenektir ancak sadece 20 kilometreden daha az uzaklıktaki hedeflere ulaşabilir.

ESSM Missile

En kısa menzilli seçenekler ise 10 kilometreden daha az menzile sahip olan ve atış başına 1.8 milyon dolara mal olan ESSM Füzesi ya da 2 kilometre içindeki hedefler için Phalanx 20mm CIWS topu. Ancak yine de Husi silahları gemiye ne kadar yaklaşırsa, çarpma riski de o kadar artar. Bu sebeple ABD Donanması, hedefleri olabildiğince uzun menzilden imha ediyor.

Uzmanlar ayrıca destroyerlerin yeniden mühimmat yükleme için bir limana dönmeden önce atabilecekleri füze sayısının sınırlı olduğuna ve her gemide 90 ya da daha fazla füze tüpü bulunduğuna dikkat çekiyor. Ancak bölgede bu kadar çok destroyer varken – Salı günü itibariyle en az dört tane – mühimmat kapasitesi muhtemelen yakın gelecekte bir sorun olmayacak.

ABD Savunma Bakanı Austin, Pazartesi günü saldırılara karşı koymak üzere, dünyanın dört bir yanından en az dokuz ortak ülkenin yer aldığı Refah Muhafızı Operasyonu adı verilen yeni bir deniz görev gücünün oluşturulduğunu duyurdu.

Üst düzey bir ABD yetkilisine göre, bazı Arap ortaklar da dahil olmak üzere on dokuz ülke görev gücüne imza attı, ancak sadece dokuz ülke bu çabaya isimlerini eklemek istiyor. Bahsi geçen ülkeler arasında, bölgeye savaş gemisin gönderen; Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve Hindistan’ın da olduğu biliniyor.


Kaynak: Politico

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu