ABD’de Stinger kıtlığı: Kullanılamaz 1900 füzeye yenileme

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD’de Stinger Portatif Hava Savunma Füzesi (MANPADS) kıtlığı devam ediyor. Son olarak kullanılamaz durumdaki 1900 adet füze, yenilenerek servise sunuldu.

NATO üyesi birçok ülke, Portatif Hava Savunma Füzesi olarak Stinger’ı kullanıyor. Yaklaşık 20 yıldır üretilmeyen Stinger Füzesi için ABD, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın ardından ortaya çıkan ihtiyacın karşılanması amacıyla üretim hatlarını tekrar aktif hale getirmeye karar verdi. Ancak üretimin, 70 yaşındaki eski işçilerin dahi işbaşı yapmasına rağmen 2025 yılına kadar başlamayacağı öngörülüyor.

STM Banner

Buna karşılık olarak ABD, raf ömrü dolan ve kullanılamaz statüde olan Stinger MANPADS’leri yenileyerek servise sunmaya devam ediyor. Son olarak 1900 adet Singer Füzesi, motor ve tapa gibi birçok bileşeni yenilenerek tekrar servise sunuldu. Füze başına yaklaşık 10 bin dolar tasarruf sağlanırken, yenilenen füzelerin raf ömürleri ise 10 yıl olarak belirlendi.

İHA’lara karşı daha etkili

ABD Ordusu ayrıca füzenin “Stinger’ın onlarca yıl önce hedef setinde bulunmayan bir tehdit olan” insansız hava sistemleriyle baş edebilecek yeni teknolojiyle donatıldığını belirtti. Ancak bu konuyla ilgili detay bilgi paylaşmadı. Buradaki yeniliğin, arayıcı başlık ve yazılım tabanlı olduğu değerlendiriliyor.

FIM-92K-Stinger
FIM-92K-Stinger

Bu çalışma, 2017 yılında McAlester Ordu Mühimmat Fabrikasında (MCAAP) Stinger Hizmet Ömrü Uzatma Programının bir parçası olarak başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bu çabayı yoğunlaştırdı ve servis, aktif envanteri güçlendirmek için 2022 yazında 2.700 adet eski füzenin yenilenmesi için fonları onayladı.

Stinger Gelişmeleri

Bu arada ABD Ordusu Ukrayna’ya gönderilen füzelerin yerine 1.300 adet Stinger üretmesi için Raytheon ile sözleşme imzaladı.

Ordu ayrıca, ilk kez 1980’lerin başında kullanılmaya başlanan insan tarafından taşınabilir füzelerin yerine geçecek potansiyel füzeler için de geliştiricilerden talepte bulunuyor.

FIM-92K Stinger MANPADS Özellikleri

Stinger-MANPADS

Azami 8 kilometre menzile sahip olan Stinger Füzesi, 3.5 kilometre irtifadaki hedeflere karşı angajman gerçekleştirebiliyor. Kızılötesi güdümlü füze, 12.7 kilogram ağırlığa sahip. Stinger Füzeleri, Türkiye de dahil olmak üzere birçok NATO üyesi ülkenin temel MANPADS’i konumunda bulunuyor. Ayrıca NATO dışındaki ülkeler tarafından da yoğun olarak kullanılıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu