Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden Silahlanma Programı

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kıbrıs Rum Yönetimine bağlı Rum Ulusal Muhafız Ordusu, eskiyen askeri materyallerini silahlanma programıyla yenilemeyi hedefliyor.

GKRY basınından Sigma’nın özel haberine göre GKRY’nin bir numaralı amacı Türkiye’nin yakın geçmişte Kuzey Kıbrıs’a yerleştirdiği Bayraktar TB2 S/İHA’lar karşı “panzehir” bulmak. Bu kapsamda atılacak olan adımlar ise şu şekilde listeleniyor:

STM Banner

Mistral SAM

Eskiyen hava savunma sistemlerinin kısmi olarak yenilenmesi ve Fransa’dan Mistral yeni nesil hava savunma sistemi tedariki. Mistral sisteminin menzili 8 kilometre ve 21.000 feet’e kadar etkili. MBDA firması tarafından geliştirilen Mistral; yaklaşık 20 kilogram ağırlığa, 1.86 metre uzunluğa, 90 metre çapa, at-unut atış moduna ve görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı başlığa sahip bir hava savunma füzesi. Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS) ve araca monteli birkaç konfigürasyonu bulunuyor.

MBDA/Mistral SAM
MBDA/Mistral SAM

Sırbistan’dan ÇNRA ve Obüs Tedariki

Sırbistan’dan 40 kilometre menzile kadar çok namlulu roketatar (ÇNRA) tedarik edilmesi de planlar dahilinde. Haberde GKRY’nin halihazırda iki bölük 155mm Kundağı Motorlu Obüs (NORA-B52 M15) satın aldığı ve Sırbistan “ucuz ve güvenilir bir Pazar” olduğu belirtiliyor.

Modern Taarruz Helikopterleri ve İsrail’den Füzeler

Modern taarruz helikopterleri için ihaleye çıkılacak. Şu ana kadar ihalelere Fransız ve İtalyan şirketleri katıldı. Helikopterlerin Avrupa’dan alınması beklenirken füzelerin İsrail’den temin edilmesi bekleniyor. Aynı zamanda GKRY envanterinde bulunan ve Sırbistan’a satılacağı söylenen Mi-35P helikopterlerinin Sırbistan’a çoktan satıldığı da aktarılıyor.

Fransa’dan Exocet Tedariki

Sözde Kıbrıs MEB’inin korunması için Fransa ile 180 km menzile sahip Exocet füzesi tedarikine dair anlaşma imzalandı. Füzelerin 2023 yılına kadar teslim edilip operasyonel hale gelmesi hedefleniyor. MBDA firması tarafından geliştirilen Exocet Blok 3; 200+ kilometre menzile sahip, terminal aşama için aktif radar arayıcı başlığa, INS/GPS tabanlı navigasyon sistemine ve sea-skimming özelliği dolayısıyla yüksek manevra yeteneğine sahip bir gemisavar füzedir. GKRY tarafından tedarik edilecek Exocet Blok 3 AShMs, kara konuşlu olarak kıyı savunma konfigürasyonunda kullanacaklardır.

MBDA/Exocet Füzesi
MBDA/Exocet Füzesi

T-80 Tanklarına Modernizasyon

Rus T-80 tanklarının onarılması planlanıyor. GKRY, Ulusal Muhafız Ordusunun neredeyse tamamını yenilemek istiyor. Bu da GKRY’nin savunma bütçesinde ciddi bir artışa gitmesi gerektiğine işaret ediyor.

Şubat 2020’de Mistral SAM ve MM40 Exocet Blok 3 AShM tedariki için Fransa’ya 240 milyon avro değerinde bir siparişte bulunan GKRY Savunma Bakanlığı, MBDA tarafından üretilen bu sistemleri yakında teslim almayı amaçlıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: İsrail F-35’leri Güney Kıbrıs semalarında


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, SigmaLive

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu