Roketsan ile STM’den ATMACA Sözleşmesi: 11 platform

Roketsan-ATMACA-Banner

Roketsan ile STM arasında imzalanan sözleşme kapsamında 11 platforma, ATMACA Gemisavar Füzesi entegrasyonu gerçekleştirilecek.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, SAHA MBA etkinliği sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Güleryüz tarafından yapılan açıklamaya göre; Roketsan ile STM arasında, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki platformlara ATMACA Gemisavar Füzesi entegrasyonuna yönelik bir sözleşme imzalandı.

STM Banner

23 Kasım 2022 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında 11 farklı deniz platformuna, milli gemisavar füzesi ATMACA’nın entegrasyonu gerçekleştirilecek. Entegrasyon faaliyetlerinin, 11 Nisan 2027 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

ATMACA Gemisavar Füzesi entegrasyonu gerçekleştirilecek platformlar ise Savunma Sanayii Başkanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlendi. Söz konusu platformlar arasında, BARBAROS Sınıfı Firkateynler ile bazı hücumbotların olduğu tahmin ediliyor.

ATMACA-Entegrasyon

Özgür Güleryüz, sözleşme takvimine uygun olarak proje faaliyetlerine devam edildiğini vurguladı.

ATMACA Gemisavar Füzesi

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatıldı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip 250+ kilometre menzilli ATMACA Gemisavar Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden ilk kez ateşlendi. Bu atış testi esnasında ATMACA, deniz yüzeyindeki sabit hedefi başarıyla vurdu.

ATMACA Füzesi, 18 Haziran 2021 tarihinde icra edilen diğer bir test esnasında ise yine KINALIADA Korveti’nden ateşlendi ve ilk kez gerçek bir gemi hedefini vurdu. Hedef gemi, ATMACA Füzesi ile vurulduktan sonra battı. Kısa süre önce ATMACA, resmi olarak Türk Donanması envanterine girdi.

ATMACA-Füzesi

ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak baz alındığında, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu