A-330’lar Türk Hava Kuvvetlerine ne katabilir?

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Hava Kuvvetleri, bölgesindeki en etkili hava kuvvetlerinden bir tanesi. Bu kapsamda envanterinde savaş uçaklarının yanı sıra kuvvet çarpanı görevi gören uydu kontrollü insansız hava araçları (İHA), havadan erken ihbar ve kontrol uçakları (HEİK) ve bunların yanında tanker uçakları bulunduruyor.

Tanker uçaklar ne işe yarıyor?

STM Banner

Tanker uçaklar, kullanıcı ülkenin hava gücünü büyük oranda artıran unsurlar. Bu uçaklar sayesinde; devriye görevindeki savaş uçağı havada çok daha uzun süre kalabiliyor, çok uzak mesafelere saldırı yapabilme kabiliyetine erişiyor, kargo uçakları daha uzaklara gidebilmek adına taşıdığı yük miktarını azaltmak zorunda kalmıyor ve HEİK platformları çok daha uzun süreler gözetleme yapmaya devam edebiliyor.

Türk Hava Kuvvetleri bu güce ne kadar sahip?

Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde 7 adet KC-135R Stratotanker tipi tanker uçak bulunuyor. Bu uçaklar, 1990’lı yılların ortalarında ABD’den 2. El olarak alındı. KC-135R’lerin her biri en fazla 200.000 libre (yaklaşık 90 ton) yakıt taşıyabiliyor. 150.000 libre (yaklaşık 70 ton) yakıt transferi ile 2400 km’lik bir harekat yarıçapına sahip. Bir F-16’nın dahili deposu ise 7000 libre (yaklaşık 3 ton). F-16 kanat altlarına da yakıt tankı taktığı takdirde 12200 libre (yaklaşık 5,5 ton) yakıt kapasitesine sahip oluyor. Böylelikle 1 adet KC-135R, havadan yakıt ikmal desteği ile 12 adet F-16’nın deposunu tamamen doldurabiliyor. KC-135R’nin kendisine ayırması gereken yakıt miktarı azaltıldığı takdirde daha fazla sayıda F-16’ya havadan yakıt ikmali gerçekleştirilebiliyor.

KC-135R

KC-135R’lerin ikinci el olarak alındığından bahsetmiştik. Bu uçaklar esasen yarım asırdır göklerdeki yerini korumakta. Üreticisi ve başlıca kullanıcısı ABD’nin yanı sıra Fransa, Şili, Singapur ve Türkiye tarafından kullanılıyor.

A-330 MRTT:

Türkiye’nin almış olduğu KC-135R Stratotanker uçakları, artık yaşlanmış durumda. Bu sebeple birkaç yıldır bu uçakların yenileriyle değiştirilmesi için farklı uçaklar inceleniyor. Bu konuda daha çok ABD’li Boeing üretimi KC-46 Pegasus uçakları ve Avrupa’lı Airbus üretimi A-330 MRTT uçakları ön plana çıkıyordu. Özellikle A-330 MRTT’nin tercih edileceği dedikodu olarak yayılan ve geldiğimiz gün itibariyle doğru çıktığını söyleyebileceğimiz bir söylem oldu. Türk Hava Yolları kullanımında olan 9 adet A-330 uçağının Türk Hava Kuvvetlerine devredilmesi konusunda görüşmeler yapıldığı, Tolga Özbek’in bir haberi ile basına yansıdı. Anlaşma sağlandığı takdirde Airbus’tan alınacak kitler ile bu uçakların tanker uçağa dönüştürülmesi bekleniyor.

NATO-A330-MRTT
A330 MRTT

A-330’lar envantere alınıp tanker uçağa dönüştürüldükleri takdirde, Türk Hava Kuvvetleri açısından oldukça iyi bir takviye olacaktır. Tanker uçak konfigürasyonunda olan A-330’lar, 111 ton yakıt taşıma kapasitesine ve 45 tona ulaşan bir kargo kapasitesine sahip olacak. Böylelikle havadan yakıt ikmal görevlerinin yanı sıra kargo görevlerinde de kullanılabilecek.

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan uçak platformlarının birçoğu ‘Boom’ adı verilen yakıt ikmal yöntemini kullanıyor. A-330’lar ise Probe & Drogue (Sepet) ve Boom yöntemlerinden birini veya iki sistemi birden kullanabiliyorlar. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde Sepet sistemine sahip A-400M uçakları bulunuyor. Gerektiği takdirde bu uçaklara yapılacak havadan yakıt ikmali sayesinde, bu uçakların da sahip olduğu esneklik artırılabilir.

Geleceğe yönelik planlar:

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasından sonra bir başka savaş uçağı alıp almayacağı halen belirsizliğini koruyor. Şimdilik herhangi bir uçağın alınacağını söylemek zor. Ancak gayri resmi olsa da zaman zaman F-16V, F-15EX ve EF-2000T3 gibi alternatifler dile gelmektedir. Bu konuda ülkemiz, Fransa haricinde Avrupa Konsorsiyumu içerisinde olan ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye çalışmaktadır (Özellikle İngiltere ve İtalya).

Bundan ötürü ilerleyen zamanlarda EF-2000 (Eurofighter Typhoon) savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından tercih edilebileceği ve A-330 uçakları sayesinde bu uçaklara havadan yakıt ikmal kabiliyetine otomatik olarak erişmiş olacağımız düşünülmektedir. Türkiye eğer EF-2000 satın alırsa bu düşünce doğru olacaktır ancak şuana kadar bu uçakları almak için resmi bir görüşme yapılmadığından dolayı bu konu üzerine sağlıklı bir şekilde konuşulacak bir konu durumunda bulunmuyor.


Abdullah Bekci / SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Eğer niyetiniz beni korkutmak ve uykusuz gecelere sevketmek ise, tebrik ederim , başardınız.
    Bu EF 2000 kabusu bitmeyecek mi hiç ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu