ABD, Ukrayna’ya yönelik yardım paketleri sebebiyle riske giren Stinger stoklarını yenilemek için sözleşme imzaladı. Raytheon tarafından 1300 adet Stinger üretilecek.
Amerika Birleşik Devletleri, Şubat 2022’de meydana gelen Ukrayna-Rusya Savaşı’nın ardından Ukrayna’ya yönelik birçok askeri yardımda bulundu. Söz konusu yardım paketleri, Stinger Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS)’ni de içeriyordu. Ukrayna’ya yönelik yardımların ardında Stinger stoku tehlikeye giren ABD Ordusu, Raytheon ile sözleşme imzaladı.
Söz konusu sözleşme, 624 milyon ABD Doları bedel ile 1300 adet Stinger MANPADS üretimini kapsıyor. Ayrıca sözleşme, mühendislik desteğinin yanı sıra raf ömrü sorununu çözmek, temel bileşenleri modernize etmek ve üretimi hızlandırmak için gereken test ekipmanı için de hükümler içeriyor.
Sözleşme, Ukrayna savunma güçlerini desteklemek için acil durum finansmanı içeren Ukrayna bütçesinden finanse ediliyor. Raytheon, Stinger talebini hızla desteklemek için ABD Ordusu ve tedarikçi ortaklarıyla yakın bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Ancak üretim hattında sıkıntı yaşandığı biliniyor.
Esasında Ukrayna’ya yönelik Stinger tedarikinin, sadece ABD tarafından gerçekleştirilmediği biliniyor. Litvanya ve Letonya da Ukrayna’ya Stinger sevk eden ülkeler arasında bulunuyor.
Stinger MANPADS
ABD’li Raytheon firması tarafından geliştirilen, üretiminde ASELSAN ile Roketsan’ın da yer aldığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uzun yıllardır aktif olarak kullanılan FIM-92 Stinger; at-unut prensibine göre çalışan, omuzdan veya kaideye monteli olarak ateşlenebilen, kızılötesi güdüm sistemine, 8 kilometre menzile ve 12.500ft irtifaya sahip Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’dir.
ÖNERİLEN İÇERİK: Stinger MANPADS Üretim Hattında Sıkıntı Yaşanıyor
Kaynak: SavunmaSanayiST.com