Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; Türkiye ile ABD arasında, S-400 Hava Savunma Sistemi ve F-35 Lightning II savaş uçağı ile ilgili teknik görüşmelerin başladığını açıkladı.
Türkiye ile ABD arasında, S-400 ile F-35 krizinin aşılması için teknik görüşmelere başlanıldı. Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada, “S-400 ve F-35 konusunda uzmanlar düzeyinde teknik görüşmeler başladı. Bu kez teklif ABD’den geldi.” ifadelerine yer verildi.
Hatırlanacağı üzere Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya Federasyonu ile iki filo S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren komponentlerin teslimatları, Temmuz 2019 yılı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi. Türk Hava Kuvvetleri, Ekim 2020’de söz konusu S-400 filosu ile Sinop’ta bir dizi atışlı test faaliyeti icra etti.
Türkiye’nin S-400 alımı sebebi ile ilk olarak Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35 Lightning II savaş uçağının teslimatını askıya alan ABD, akabinde ise bu uçakları kendi hava kuvvetlerinin envanterine katmak için yasal karar çıkarttı. Son olarak ABD, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava Savunma Füze Sistemi tedarikinden sorumlu olan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR’e, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk YİĞİT’e, SSB Hava Savunma Daire Başkanı Serhat GENÇOĞLU’na ve ilgili dairede müdür olarak görev yapan Mustafa Alper Deniz’e CAATSA yaptırımları uyguladı.
Türk makamları, S-400’ün F-35 için tehdit oluşturduğunu öne süren ABD makamları ile teknik görüşmelerin başlaması için bir süredir çağrıda bulunuyordu.
🗣️ Bakan Çavuşoğlu:
S-400 ve F-35 konusunda uzmanlar düzeyinde teknik görüşmeler başladı. Bu kez teklif ABD'den geldi.
— Sertac Aksan (@AksanSertac) December 30, 2020
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Daha işin başındayız ama gizli korkularımdan biri de bu F35 işi. Bu korkunç pahalı uçan hindiden
alacağımız yarar Israil Heronlarından (!) farklı olmayabilecek. Dünyanın parasına alacağımız ağır
davul bizim boynumuzda, tokmak ise onların elinde olacak. Bizi küçük düşürmekten de öte aşağıladılar, Predatörlere gerek kalmadığını lisan-ı münasiple bildirdik zaten. Aynısını burada da yapalım, MMU motorları işini görüşelim, uygunsa alalım. F35 şu an da ileride de gerekmeyecek o zaman.