Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi üyeleri, Türkiye’ye ek F-16 savaş uçağı satışında tutum değişikliğine gidiyor. Türkiye’nin Ukrayna politikası değişiklikte önemli bir yer tutuyor.
Türkiye, 2017 yılında Rusya Federasyonu’ndan S-400 Hava Savunma Sistemi alımı yapmasının ardından ABD Kongre’sinde çok ciddi bir imaj kaybı yaşamıştı. Bu imaj kaybı sonucunda Türkiye önce F-35 programından dışlanmış ardından ise CAATSA yaptırımlarına maruz kalmıştı.
Ancak Defense News’te yer alan özel bir habere göre Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik yardımları Ankara’nın Kongre’deki imajını yeniden düzeltmesinde oldukça etkili oldu. Kaynaklara göre Türkiye, “kartlarını doğru oynarsa” Kongre’nin yaklaşık 6 milyar dolara 40 adet Block 70 F-16 satışı ve 80 adet mevcut F-16’nın modernizasyonuna yeşil ışık yaktırabilir.
Türkiye’nin F-35 programından atılmasında önemli roller oynayan pek çok kilit konumdaki Kongre üyesi, Defense News’e yaptıkları açıklamada Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satışına olumlu baktığını açıklamasının ardından satışın Kongre’den geçmesine destek verebileceklerini kaydetti.
Kongre Üyelerinin Değişen Görüşleri
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks, satış hakkında şunları kaydetti:
“Türkiye ile Rusya’ya karşı ve bizimle çalışan diğerleriyle konuşmamız ve çalışmamız gerekiyor. Doğru yönde bazı hareketler gösterdiler. Türkiye ile hala çalışmamız gereken başka şeyler var, bazı şeyler bizi hala zaman zaman rahatsız ediyor.”
Daha önce Türkiye’nin F-35 programından atılması için ellerinden geleni ardına koymayan bazı isimler de satışa engel olmayacaklarına dair açıklamalarda bulundu.
Senato Dış İlişkileri Komitesi Kıdemli Üyesi Senatör James Risch’in açıklamaları şöyle:
“Bu konuyla alakalı olarak taraflarla görüştüm. Türkler neden F-16’ları almaları gerektiğine dair güvenilir bir argüman ortaya koydu. Bu yönde olumlu bir eğilimdeyim ama henüz tam olarak orada değilim. Ayrıca F-16 satışına onay verme konusu Türkiye’ye F-35 verme konusundan farklı bir mesele.”
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Mike McCaul ise şunları kaydediyor:
“Türkiye’nin, anavatanını savunurken Ukrayna’yı desteklemek için adım adım ilerleyen NATO müttefiklerinin yanında durmaya devam etmesini bekliyoruz. Ukrayna’daki savaş bitmedi. Yönetimin bu satış için Kongre’den izin alması halinde, Türkiye’nin çatışmada hala yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini, aynı zamanda Türkiye’nin diğer küresel çatışmalardaki rolüyle ilgili endişeleri de ele alacağını umuyoruz.”
Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Adam Smith ise “Türkiye ile bir ilişkiye ihtiyacımız var” diyerek şunları belirtti:
“Türkiye ile ilişkileri yeniden inşa etmek için bir yola ihtiyacımız var. Başkan muhtemelen onu dengelemeye çalışmak konusunda haklı. Zor çünkü S-400 ilişkimizi birçok yönden karmaşıklaştırdı ama bu, vazgeçebileceğimiz bir ilişki değil.”
Bazıları Hala Karşı
Ancak Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olan Bob Menendez satış konusundaki en kritik isimlerden bir tanesi ve kendisi satışa hala karşı.
“Bir noktada, Türkiye’nin beklediğimiz türden bir NATO müttefiki olup olmadığına karar vermemiz gerekiyor. Pek çok şeyde bizim çıkarlarımıza ters düşen şekillerde hareket ediyorlar. Bence yönetim, Türkiye’nin olmasını istediğimiz şeyin hevesli tarafından görmeyi bırakmalı ve Türkiye’nin Erdoğan’ın yönetiminde olduğunu anlamalı.”
Nitekim ABD’li Üst Düzey Senatör Menendez’in yakın tarihte yaptığı şu açıklamayı hatırlamakta fayda var:
“S-400’de çarpıcı bir geri dönüş olmadıkça yani sistem ülke dışına gönderilmedikçe ve başka şeyler de olmadıkça F-16’ların Türkiye’ye satışı gerçekleşmez. Erdoğan’ın sempati atakları işe yaramayacak. Kongre’de silah satışları konusunda Komite’nin yetkisi var.”
Türkiye, Ukrayna kriziyle alakalı olarak her ne kadar Kongre’deki imajını kısmen düzeltebilmiş olsa da Menendez ve bazı karar alıcılar hala Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki rolünden, Ermenistan, Azerbaycan, Suriye ve Libya’daki müdahalelerinden rahatsız.
Türkiye’nin F-16 Blok 70 Talebi
Türkiye’nin, hem F-35 için harcanan 1.4 milyar ABD Dolarlık paranın geri kazanımı hem de Türk Hava Kuvvetleri’nin mevcut F-16 Fighting Falcon savaş uçağı filosunun güçlendirilmesi için F-16 Blok 70 talebi mevcut.
Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebi, 40 adet yeni savaş uçağı ile eldeki F-16’ların modernizasyonu için 80 adet kit tedarikini içeriyor.
Talebin içerisinde, yeni alınacak uçaklar ile mevcut F-16 filosu için mühimmat ve yedek parça tedarikinin de olduğu bilinmekte. F-16 Blok 70 paketinin, Türkiye’ye 6 milyar ABD Doları bedele mâl olacağı tahmin ediliyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: ABD Dışişleri’nin Türkiye’ye F-16 Blok 70 Satışı Değerlendirmesi
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Defense News