ATMACA 200+ kilometreden vurdu

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin ilk yerli ve milli gemisavar füzesi olan Roketsan ATMACA Gemisavar Füzesi, atış testleri kapsamında belirlenen hedefi 200+ kilometre mesafeden vurdu.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR; Roketsan tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk deniz füzesi olan ATMACA Gemisavar Füzesi’nin, geçtiğimiz günlerde icra edilen atış testleri esnasında 200+ kilometre uzaklıkta deniz seviyesinde bulunan hedefi başarıyla imha ettiğini açıkladı. Başkan DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “ATMACA’mız bu sefer uzun uçtu. 200+ km mesafedeki hedefi başarıyla vurarak fonksiyonlarını mükemmel şekilde yerine getiren ATMACA Gemisavar Füzemiz, envantere girmeye hazırlanıyor.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

İlk olarak MİLGEM ADA Sınıfı Korvetlerde kullanıma alınacak olan ATMACA Gemisavar Füzesi’nin, bu yıldan itibaren Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınması planlanıyor. ATMACA Gemisavar Füzesi ile birlikte Türk Deniz Kuvvetleri’nin, bu alanda Boeing / ABD’ye olan bağımlılığı sona ermiş olacak.

 Test Görüntüleri: 

ATMACA Gemisavar Füzesi

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gemisavar füze ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanması için ATMACA Güdümlü Mermi G/M Projesi, 2009 yılında başlatılmıştı. Bu kapsamda Roketsan ana yükleniciliğinde, ASELSAN ve ArMerKom alt yükleniciliğinde geliştirilen Aktif Radar Arayıcı Başlığa (AR) sahip 200+ kilometre menzilli ATMACA BLOK-I Füzesi, kapsamlı test faaliyetlerinin ardından Kasım 2019 tarihinde, MİLGEM TCG KINALIADA (F-514) Korveti’nden başarıyla ateşlemişti.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 140 kilometre menzilli Harpoon BLOK-I ve Harpoon BLOK-II (ABD) Gemisavar Füzelerinin yerini alacak olan ATMACA BLOK-I/BLOK-II Gemisavar Füzeleri, 200+ kilometre menzile sahiptirler.

ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebilmektedir. ATMACA’nın hızı 0.85 Mach olarak baz alındığında, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanımaktadır. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülmektedir. ATMACA BLOK-II ile bu durum, çok daha zorlaşacaktır.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, “Gelişmiş 3B Görev Planlama” özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde ATMACA operatörü mürettebat, ATMACA’nın hedefine giderken izleyeceği rotayı önceden planlayabiliyor ve rota bacakları ekleyebiliyor. Hedef platformun Ege denizinde yer alan bir adanın arkasında bulunduğunu düşünürsek; fırlatılışından itibaren Super Sea Skimming özellikle seyir alan ATMACA, hedef platformun önünde yer alan adanın etrafından dolaşabilmekte veya ani bir şekilde yükselme-alçalma yaparak hedefi imha edebilmektedir. Aynı zamanda Meteksan Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Taktik Veri Bağı’na sahip olan ATMACA, fırlatılıştan sonra dahi rota bilgisi güncelleme yapabilmektedir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu