Macar hükümeti, geçen yıl ABD ile yapılan ikili görüşmelerde bir anlaşmaya varılamaması üzerine HIMARS Karadan Karaya Füze Sistemi sipariş etme planlarından vazgeçtiğini açıkladı.
Konuyla ilgili olarak Macaristan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bir önceki hükümet döneminde, [silah] alımlarından sorumlu hükümet yetkilisi, son teslim tarihi Mart 2022 olan bir mektupla HIMARS füze sistemlerine ilişkin bilgi talep etti. Amerikan tarafından herhangi bir yanıt gelmedi ve bakanlık konunun kapandığını düşündü.” açıklamada bulundu.
Açıklamada, Mayıs 2022’de üst üste beşinci hükümetini kuran ve 2010’dan bu yana görevde olan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın önceki kabinesine atıfta bulunuldu. Bu hafta başında İSE ABD’li Idaho Senatörü James Risch, Macaristan’a 24 adet HIMARS silahının satışını engellediğini söyledi.
Washington Post’a konuşan Risch, Macaristan’la 735 milyon dolarlık potansiyel anlaşmayı, hükümetin İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmeyi reddetmesi nedeniyle durdurduğunu açıkladı. Risch, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi.
Sözleşme, diğer ilgili teçhizat ve hizmetlerin yanı sıra 24 lançer ile 100’den fazla füzeyi kapsayacaktı.
İsveç’in NATO’ya katılma başvurusu, şu anda Türkiye ve Macaristan tarafından kabul edilmemiş durumda.
NATO’nun doğu cephesinin yanı sıra, Lockheed Martin yapımı HIMARS’ı sipariş eden genişleyen üye grubu; Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya ve Romanya’yı da içeriyor.
Macaristan, Türkiye’ye yönelebilir mi?
Ukrayna-Rusya Savaşı’nın ardından popüler hale gelen karadan karaya füze sistemleri, birçok ülke tarafından tedarik ediliyor. Tedarikte başı, ABD üretimi HIMARS çekiyor. Ancak Türkiye’de de Roketsan, çok gelişmiş karadan karaya füze sistemleri geliştiriyor.
Roketsan tarafından geliştirilen karadan kara silah sistemi, 122mm, 230mm ve 300mm çapındaki füzeleri ve roketleri kullanabiliyor. Öte yandan özellikle TRG-230 Karadan Karaya Füze Sistemi, kendisini hem Azerbaycan hem de Ukrayna’daki muharebe sahasında kanıtladı.
Roketsan, GPS/INS güdüm sistemi bulunan bu füzeye bir de lazer arayıcı başlık entegre etti. TRLG-230 adını alan arayıcı başlıklı sistem, Bayraktar TB2 gibi bir İHA tarafından işaretlenen hedefi hassas bir şekilde vurabiliyor.
Öte yandan TRG-300 ve TRG-230 sistemleri, kısa süre önce Bangladeş’e de ihraç edildi. TRG-300 sistemindeki füze fırlatma aracı aynı anda 4; TRG-230 sistemindeki füze fırlatma aracı ise aynı anda 12 adede kadar atışa hazır füze taşıyabiliyor.
Türkiye-Macaristan ilişkilerinin yakınlığı düşünüldüğünde, Macaristan’ın savunma tedarikinde Türkiye’ye yönelebileceği değerlendiriliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com